Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Εχεις λεφτα ;; Πληρώνεις…


Από 23 Ιανουάριου ξεκινούν οι ενστάσεις για το Δασικό Χάρτη Μεσσηνίας
 15/01/2017
Στις 23 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει επίσημα η δίμηνη προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη της Μεσσηνίας, που πλέον αναρτήθηκε επίσημα. Μέχρι τότε ορίζεται ως περίοδος ενημέρωσης, ενώ η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την περίοδο έναρξης αντιρρήσεων και για τους κατοίκους του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Τελευταία ημέρα υποβολής αντιρρήσεων για τους κατοίκους του εσωτερικού είναι η 23η Μαρτίου του 2017, ενώ για τους κατοίκους του εξωτερικού η 12η Απριλίου 2017.
Σε κάθε περιοχή για την οποία αναρτάται Δασικός Χάρτης συγκροτούνται Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ). Στη Μεσσηνία αυτό έχει δημιουργηθεί στο ισόγειο του κτηρίου που στεγάζεται η Διεύθυνση Δασών στην οδό Ύδρας.

Έχεις αντίρρηση; Πληρώνεις…
Οι αντιρρήσεις των πολιτών υποβάλλονται  αποκλειστικά στον ιστότοπο του Κτηματολογίου σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων.
Η υποβολή των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος Δασικού Χάρτη αφορά αποκλειστικά στον χαρακτήρα ή στη μορφή κάποιας εμφανιζόμενης στο Δασικό Χάρτη έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της.
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, που έχουν έννομο συμφέρον, μπορεί να υποβάλει αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη. Ειδικότερα, αντίρρηση μπορεί να υποβληθεί είτε επειδή μια έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση (ενώ δεν είναι) ή και αντίστροφα επειδή κάποια έκταση έχει παραλειφθεί να χαρακτηριστεί δασική ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση, ενώ είναι.
Το ύψος του ειδικού τέλους άσκησης των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτημένου Δασικού Χάρτη για κάθε υποβαλλόμενη αντίρρηση και για την έκταση που αμφισβητείται έχει ως εξής:
-          Για εμβαδόν έκτασης έως και 100 τ.μ., 20 ευρώ.
-          Για εμβαδόν έως και 1.000 τ.μ., 45 ευρώ.
-          Για εμβαδόν πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ., 135 ευρώ.
-          Για εμβαδόν πάνω από 5.000 τ.μ. έως και 20.000 τ.μ., 450 ευρώ.
-          Για εμβαδόν πάνω από 20.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ., 900 ευρώ.
-          Για εμβαδόν πάνω από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ., 1.800 ευρώ.
-          Για εμβαδόν μεγαλύτερης των 300.000 τ.μ. 3.600 ευρώ.

Μεταβατικό στάδιο
Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, όπου θα πρέπει να διευθετηθούν αρκετά ζητήματα.
Από την Παρασκευή που έγινε η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της Μεσσηνίας, σταματάει πλέον το Δασαρχείο να δέχεται αιτήματα για πράξεις χαρακτηρισμού.
Όσες αιτήσεις είχαν κατατεθεί και δεν εξετάσθηκαν, το Δασαρχείο εντός 10 ημερών από την ανάρτηση του δασικού χάρτη του νομού, θα τις μεταβιβάσει στο αρμόδιο τμήμα χαρτογραφήσεων και θα τεθούν στο αρχείο.
Κάθε πολίτης που έχει καταθέσει μια τέτοια αίτηση θα ενημερωθεί εγγράφως ότι αυτή τίθεται στο αρχείο και θα πρέπει να μπει στην ηλεκτρονική σελίδα του Κτηματολογίου και να δει αν η έκτασή του αμφισβητείται. Αν αμφισβητείται και θέλει να καταθέσει αντιρρήσεις, αυτές θα γίνουν ατελώς, μόνο και μόνο επειδή είχε υποβάλει αίτηση.
Υπολογίζονται ότι οι αιτήσεις που βρίσκονται στο δασαρχείο Καλαμάτας και θα τεθούν στο αρχείο είναι περίπου 700.
Κατά το μεταβατικό στάδιο, μέχρι την κύρωση του Χάρτη, ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι τι θα γίνει με την έκδοση οικοδομικών αδειών.
Αν πολίτης έχει εκδώσει για κτήμα του τελεσίδικη πράξη, και θέλει να κτίσει, θα μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια  πριν την κύρωση του δασικού χάρτη και μόνο με το προσωρινό απόσπασμα;
Οι πρώτοι δασικοί χάρτες, αν όλα πάνε καλά θα κυρωθούν – γι’ αυτούς που δεν θα κατατεθούν αντιρρήσεις- μετά από περίπου 3,5 μήνες.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που θα υπάρξει είναι με τις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται με το δασικό Χάρτη (ΔΑ) και πρόκειται για εκτάσεις που εμφανίζονται δασικά το 1945 και αγροτικά σήμερα.
Αν ο χάρτης κυρωθεί έτσι, τότε γίνεται λόγος για καταπάτηση και προφανώς θα υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τυχόν επιδοτήσεις που έχουν δοθεί για καλλιέργειες στις συγκεκριμένες εκτάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευθετηθούν ή και να εμφανισθούν προβλήματα, καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις υπηρεσίες.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου