Σάββατο 22 Απριλίου 2017

26 Απριλίου 2017 επέτειος της άλωσης της Σφακτηρίας το 1825 και εξοδος του Άρεως

26 Απριλίου 2017 επέτειος της άλωσης της Σφακτηρίας το 1825  και εξοδος του Άρεως

Γραφει ο Μακρυγιαννης
Εις το νησί (Σφακτηρια) απάνου ηταν και ο Μαυροκορδάτος μπήκε εις το καράβι του Τζαμαδου (Τσαμαδού) ,μπήκε κι ο Σαχτούρης μεσα ο φρούραρχος του Νιόκαστρου ,και πολεμώντας μ ολα τα καράβια των Τούρκων σώθηκαν με μεγάλον κίντυνο και μ απερίγραφη γενναιότητα οπούδειξαν αυτείνοι οι ανθρωποι του καραβιού. Αλλο ηταν να το λέπη ο άνθρωπος κι αλλο να το λεγη . Σώθηκαν με την βοήθεια του θεου ,δίνοντας τους αντρεία πολλή.

Αυτείνη η μέρα ,αδελφοί αναγνώστες ,ηταν πολύ φαρμακερή δια την πατρίδα ,οπούχασε τοσα παληκάρια και σημαντικούς άντρες ,στεργιανούς και θαλασσινούς ,δια ολη την πατριδα ηταν φαρμάκι εκεινη η μερα και δια μας πεθαμός ,οτι χάσαμε τους συντρόφους μας . 

 ........Και οι σημαντικοί αρχηγοί της πατριδος ολοι μας καναν σίγρι απο την ραχη ,τοσες δύναμεις μας έβλεπαν με τα κιάλια αδιάφοροι σαν να μην ημαστε αδελφοί τους και συναγωνισταί τους .Μας βλέπαν κι άκουγαν τον θρήνον των κανονιών μας ,οπου πετζοκοβόμαστε .
Γιόμωσε και το λιμάνι πνιμένους, σαν να ηταν μπακακάκια εις το βάλτο, έτζι πλέγαν κι αυτείνοι εις την θάλασσα .Και τον νησί (Σφακτηρἰα) και τ άλλα μερη γιόματα κουφάρια σκοτωμένους .
Κ οι ελληνικές δύναμεις μας τήραγαν απο αλάργα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου