Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Στήριξη Νίκα στο Διάζωμα: Ανήκουστα αυτά που λέει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων


Στήριξη Νίκα στο Διάζωμα: Ανήκουστα αυτά που λέει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Στήριξη Νίκα στο Διάζωμα: Ανήκουστα αυτά που λέει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
04 Απρ
2017
ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ
Ασφαλώς και πέφτει λόγος και στον ιδιωτικό τομέα, όπως το Σωματείο Διάζωμα, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, τόνισε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας τη θέση του με αφορμή το Ψήφισμα της Συνέλευσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η οποία κατήγγειλε την «εμπλοκή» του Διαζώματος στο αρχαιολογικό έργο. Ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι «οι αρχαιολογικοί χώροι ασφαλώς δεν αποτελούν ιδιοκτησία των αρχαιολόγων» και υπογράμμισε ότι για την Αρχαία Θουρία το «Διάζωμα» θα υλοποιήσει σημαντικό έργο κόστους 100.000 ευρώ…
Ειδικότερα ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε σήμερα: «Οι αρχαιολογικοί χώροι ασφαλώς δεν αποτελούν ιδιοκτησία των αρχαιολόγων. Γιατί βλέπομε κάποιες ανακοινώσεις και από τους αρχαιολόγους και από άλλα σωματεία όπου το περιεχόμενό τους παραπέμπει σε ιδιοκτησιακή αντίληψη. Όλοι έχουν λόγο για τους αρχαιολογικούς χώρους, ασφαλώς περισσότερο λόγο έχουν το υπουργείο του Πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι. Αυτά τα λέγω γιατί προχθές έγινε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρουσία και του κ. Μπένου και εκπροσώπων του Διαζώματος και του Ιδρύματος του Καπετάν Βασίλη, όπου αποφασίστηκε το Διάζωμα από το ταμείο του να διαθέσει 100.000 για να διευκολύνει γραφειοκρατικές διαδικασίες, να κάνει μελέτες και να ρυθμίσει θέματα σχετικά με απαλλοτριώσεις. Να βοηθήσει να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες που μόνο εμείς, που έχουμε απέναντί μας το κράτος, ξέρομε το τι καθυστέρηση και το τι αγώνας πρέπει να αναληφθεί για να απαντήσουμε σε λογικά ερωτήματα, όχι τίποτα περισσότερο».
Επιπλέον ο δήμαρχος Καλαμάτας σχολίασε: «Λοιπόν όταν σε μια χώρα λειτουργεί εδώ και δεκαετίες η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, δεκάδες πανεπιστήμια από το εξωτερικό κάνουν τις ανασκαφές -ποιος έκανε τις ανασκαφές στη χώρα αλήθεια;- είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν θέλομε τη συνδρομή, τη βοήθεια, δεν θέλομε τη συμπαράσταση; Αυτά είναι ανήκουστα. Και η αυτοδιοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας και οργανώσεις όπως είναι το Διάζωμα, με πολύ μεγάλη προσφορά, έχουν λόγο και στα πολιτιστικά ζητήματα και στη διαφύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και στην προστασία ης κληρονομιάς μας».
Το ψήφισμα της Συνέλευσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ.
Στ.Μ.

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΑ για τη δράση του σωματείου "Διάζωμα", 27/3/2017


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα, 27/3/2017
 
 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ ΣΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ “ΔΙΑΖΩΜΑ”
 
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει για άλλη μια φορά την αντίθεσή της στις προσπάθειες άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι προσπάθειες αυτές εντείνονται τα τελευταία χρόνια, είτε με τη μορφή της ανάθεσης έργου σε εργολάβους (λ.χ. ψηφιοποίηση) είτε με την προσπάθεια εμπλοκής στο αρχαιολογικό έργο διαφόρων φορέων και Ιδρυμάτων, που παρουσιάζονται και ως επίδοξοι διαχειριστές κονδυλίων που αφορούν τα μνημεία.
 
Το τελευταίο διάστημα τέτοια μορφή έχει λάβει η εμπλοκή του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ. Ενώ οι αρχικές διακηρύξεις αφορούσαν την (καλοδεχούμενη) δυνατότητα υποβοήθησης του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από την κοινωνία, ειδικά σε ότι αφορά τα αρχαία θέατρα, η συνέχεια της δράσης του Διαζώματος έχει εξελιχθεί σε άλλη κατεύθυνση:
- Καταρχάς δεν αφορά γενικώς την κοινωνία, αλλά ένα λόμπυ ανθρώπων που, όντας στην πλειονότητά τους εξωτερικοί προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, θέλουν να έχουν ένα όχημα παρέμβασης στη διαχείριση των μνημείων. Το βίντεο του Διαζώματος που παρουσιάζει να έχει "γκρεμίσει το τείχος" που δήθεν έχουν υψώσει οι αρχαιολόγοι απέναντι στην κοινωνία, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό!
- Δεύτερον, επιβάλλει ιεραρχήσεις και προτεραιότητες στο ποια μνημεία πρέπει να προστατευτούν ή να αποκατασταθούν, οι οποίες βασίζονται σε βούληση τρίτων ή σε λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης και όχι σε επιστημονικούς ή διαχειριστικούς λόγους που αφορούν τα ίδια τα μνημεία ή το δημόσιο συμφέρον.
- Τρίτον, οικειοποιείται έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων και το διαθέτει, παρουσιάζοντάς το ως δικό του.
- Τέλος, το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ως διαχειριστής των ΕΣΠΑ που αφορούν τον πολιτισμό! Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ διοργάνωσε εκδήλωση που αφορούσε τη διαχείριση των ΕΣΠΑ από Δήμους και Περιφέρειες με ομιλητή τον κ. Στ. Μπένο, πρόεδρο του Διαζώματος.
 
Η επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, η απόδοση στους πολίτες αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, μέσω της ανάδειξής τους και της διοργάνωσης ποικίλων συμμετοχικών δράσεων για το κοινό (όπως θεματικών και άλλων εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτιστικών διαδρομών με χρήση ψηφιακών πολυμέσων και έξυπνων εφαρμογών νέων τεχνολογιών), αποτελούν έργο που επιτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία εδώ και πολλά χρόνια, με επιστημονική εγκυρότητα, με διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, με συναίσθηση της κοινωνικής της ευθύνης και με ανάπτυξη κοινωνικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο.
Η εμπλοκή στο πολυεπίπεδο αρχαιολογικό έργο φορέων ή προσώπων με στόχο την υποκατάσταση του δημόσιου φορέα προστασίας, ανάδειξης και προβολής των μνημείων ή την οικειοποίηση του έργου του για προσωπικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου