Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Για αλλη μια φορα οι Ρωσοι δεν παρελασαν στο Ναυαρινο


 Οι πληροφορίες από Αξιωματούχους της Ρωσικής πρεσβείας ήταν σαφείς ''η κυβέρνηση σας δεν μας επέτρεψε να κάνουμε παρέλαση στο Ναυαρινο'' την πληροφορία την είχαμε δώσει από νωρίς δες τε την ανάρτηση 19 και 20 Οκτωβρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.




Χαιρετισμός του Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ κατά την 192η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (Πύλος, 20 Οκτωβρίου 2019)

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Σεβασμιότατε,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα βρίσκομαι για ακόμη μια φορά στην Πύλο για την 192η επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Η καταναυμάχηση του τουρκοαιγυπτιακού στόλου από τους στόλους της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας στις 20 Οκτωβρίου 1827 στον κόλπο της Πύλου συνέβαλε καθοριστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Σε πέντε μήνες τον Απρίλιο του 1828 η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Πύλη και η νίκη των Ρωσικών δυνάμεων σηματοδότησε τη σύσταση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες της τρομερής Ναυμαχίας. Ο Ρώσος ναύαρχος κόμης Λογγίνος Χέυδεν με τον εξής τρόπο περιέγραψε τα γεγονότα στον Αυτοκράτορα της Ρωσίας Νικόλαο τον Πρώτο: «Η μάχη αν και διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, χαρακτηρίστηκε από την μέγιστη επιμονή από την πλευρά των Τούρκων, αλλά ολοκληρώθηκε με την πλήρη καταστροφή όλων των εχθρικών πλοίων, φρεγατών, κορβέτων και άλλων, την καταβύθιση και το κάψιμο των περισσότερων και εν τέλει την ανατίναξή τους».
Ακόμα και σήμερα προκαλούν ειλικρινή θαυμασμό τα κατορθώματα του πληρώματος της ρωσικής ναυαρχίδας «Αζόφ», που κατέστρεψε τρεις φρεγάτες, μια κορβέτα και ένα πλοίο με 80 κανόνια, και μαζί με το αγγλικό πλοίο «Ασία» βύθισε τη ναυαρχίδα του αιγυπτιακού στόλου. Κατά την ιστορική Ναυμαχία στο πλοίο «Αζόφ» διακρίθηκαν τέσσερις μελλοντικοί ναύαρχοι του Ρωσικού στόλου –ο Μιχαήλ Λάζαρεβ, ο Πάβελ Ναχίμοβ, ο Βλαντίμιρ Κορνίλοβ και ο Βλαντίμιρ Ιστόμιν.
Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς στις ρωσοελληνικές σχέσεις, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική αλληλεγγύη των λαών των χωρών μας, τις ιδιαίτερες σχέσεις φιλίας και αλληλοκατανόησης που τους συνδέουν διαχρονικά.
Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη στην ελληνική πλευρά, τα αρμόδια υπουργεία, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές για την μέριμνα και την προσοχή που δείχνουν στην κοινή μας, άκρως σημαντική ιστορική κληρονομιά, στη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων προς τιμήν των πεσόντων φιλελλήνων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές και για τη δυνατότητα ελλιμενισμού, κατά την καθιερωμένη παράδοση, ρωσικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Πύλου για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς – όπως φέτος του περιπολικού του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Βασίλη Μπύκοβ».
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου