Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Υποβολή αιτήματος για άμεση λήψη μέτρων λόγο ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια (Φυτικό κεφάλαιο και παραγωγή) εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και ένταξη σε πρόγραμμα αποζημίωσης

Υποβολή αιτήματος για άμεση λήψη μέτρων λόγο ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια (Φυτικό κεφάλαιο και παραγωγή) εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και ένταξη σε πρόγραμμα αποζημίωσης

 Εισηγούμενος το θέμα ο κ. Δήμαρχος είπε ότι:   
 Στο Δήμο μας η παρατεταμένη ανομβρία έχει δημιουργήσει προβλήματα στους ελαιώνες σε όλες τις Δημοτικές ενότητες του Δήμου μας και εκρηκτική κατάσταση στους ελαιοπαραγωγούς καθώς βλέπουν η παραγωγή τους να καταστρέφεται. Οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, αν ληφθεί δε υπόψη ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί για τους περισσότερους από αυτούς και τη μοναδική πηγή εισοδήματος, αντιλαμβάνεσθε σε πόσο δυσχερή θέση θα περιέλθουν. Σήμερα έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για την συλλογή του ελαιοκάρπου (αγορά εφοδίων κλπ) οι οποίες είναι έντονα υποτονικές και πολλοί σκέφτονται , λόγω κρίσης και επειδή είναι ασύμφορο, να μην μαζέψουν καθόλου ελιές. Οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και αυτές που επικρατούν τώρα ακόμα περισσότερο, αλλά και η παρατεταμένη ανομβρία σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οπωσδήποτε δεν ευνοούν την ομαλή εξέλιξη της ελιάς. Επειδή το φαινόμενο συνεχίζεται, η παραγωγή ελαιόλαδου και βρώσιμων ελιών έχει πληγεί σοβαρά ποσοτικά και επιπλέον ποιοτικά. Δυσμενείς επιπτώσεις θα προκύψουν και για τους καταναλωτές των αναφερόμενων προϊόντων.Με γνώμονα τόσο την ανακούφιση, όσο και το συμφέρον των αγροτών μας προτείνουμε να διερευνηθεί το μέγεθος της δυσμενούς επίδρασης στην ελαιοπαραγωγή της παρατεταμένης φετινής ανομβρίας. Συγκεκριμένα λαμβάνοντας υπόψη την σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στο Δήμο μας προτείνουμε τα εξής: 1)
Αιτούμαστε την αποστολή κλιμακίων ελέγχου γεωπόνων εκτιμητών από τη ν Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΕΛΓΑ Τρίπολης προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς και τα γεωγραφικά όρια, τόσο για τις βρώσιμες ελιές, όσο και για τις ελαιοποιήσιμες και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία κατάθεσης φακέλου προγράμματος ΠΣΕΑ για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς για αποζημίωση όχι μόνο του ελαιοκάρπου αλλά και των ελαιοδέντρων που στα ορεινά και ημιορεινά κινδυνεύουν να ξεραθούν. 2) Στους ασφαλισμένους ελαιοπαραγωγούς καθώς και στους εργάτες γης κατ ́ εξαίρεση για εφέτος να δοθεί παράταση καταβολής των εισφορών τους και να είναι μειωμένες κατά 50%. 3) Την τροποποίηση του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ και την ένταξη της παρατεταμένης ανομβρίας λόγω της κλιματικής αλλαγής στα αποζημιώσιμα ζημιογόνα αίτια, έτσι ώστε να καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές από αυτήν. Η εν λόγω τροποποίηση με τον προσδιορισμό και την ένταξη της παρατεταμένης ανομβρίας ως φυσικού κινδύνου – ζημιογόνου αίτιου καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ κρίνεται επιβεβλημένη. 4) Στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς να γίνει κατ ́ εξαίρεση ρύθμιση των χρεών. 5) Μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος να δοθεί στους ζημιωθέντες ελαιοκαλλιεργητές.Προτείνουμε να αποσταλεί αίτημα με τις ανωτέρω προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος και ανακούφισης των ελαιοκαλλιεργητών μας σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας Π.Ε. Μεσσηνίας, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας και στον ΕΛΓΑ Τρίπολης) για την λήψη άμεσων μέτρων επί του θέματος.Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να δείξει άμεσα αντανακλαστικά για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.Στη συνέχεια ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. 
6 Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε τα παραπάνω και μετά από διαλογική συζήτηση ομόφωνα αποφασίζει1) . Αιτούμαστε την αποστολή κλιμακίων ελέγχου γεωπόνων εκτιμητών από τη ν Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΕΛΓΑ Τρίπολης προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς και τα γεωγραφικά όρια, τόσο για τις βρώσιμες ελιές, όσο και για τις ελαιοποιήσιμες και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία κατάθεσης φακέλου προγράμματος ΠΣΕΑ για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς για αποζημίωση όχι μόνο του ελαιοκάρπου αλλά και των ελαιοδέντρων που στα ορεινά και ημιορεινά κινδυνεύουν να ξεραθούν.2). Στους ασφαλισμένους ελαιοπαραγωγούς καθώς και στους εργάτες γης κατ ́ εξαίρεση για εφέτος να δοθεί παράταση καταβολής των εισφορών τους και να είναι μειωμένες κατά 50%.3) . Την τροποποίηση του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ και την ένταξη της παρατεταμένης ανομβρίας λόγω της κλιματικής αλλαγής στα αποζημιώσιμα ζημιογόνα αίτια, έτσι ώστε να καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές από αυτήν. Η εν λόγω τροποποίηση με τον προσδιορισμό και την ένταξη της παρατεταμένης ανομβρίας ως φυσικού κινδύνου – ζημιογόνου αίτιου καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ κρίνεται επιβεβλημένη.4) . Στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς να γίνει κατ ́ εξαίρεση ρύθμιση των χρεών.5) . Μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος να δοθεί στους ζημιωθέντες ελαιοκαλλιεργητές.Η Παρούσα απόφαση να σταλεί: 1. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.2. Στη Περιφέρεια Πελοποννήσου. 3. Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας Π.Ε. Μεσσηνίας. 4. Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας5. Στο Υποκατάστημα ΕΛ ΓΑ Τρίποληςγια την λήψη άμεσων μέτρων επί του θέματος.Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 212/2019. 
Αφού συντάχθηκε και διαβάστηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται όπως ακολουθεί:
 Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου , Τα μέλη 
Πύλος 08/11/2019  
Ακριβές Απόσπασμα
 Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
  Κωνσταντίνος Ρομπάκης του Παναγιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου