Η Αγκυρα αποκαλεί την Ελλάδα «παράνομο κράτος» για τις ασκήσεις
Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως το τέλος Οκτωβρίου στήνουν με προκλητικές ασκήσεις -απάντηση σε αντίστοιχες ελληνικές- οι Τούρκοι. Την ίδια ώρα, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι στρατοκράτες της Αγκυρας για τη δέσμευση συγκεκριμένων περιοχών στο Ανατολικό Αιγαίο, επανέρχονται -έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα- με ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος αυτοάμυνας της Ελλάδας επί των νησιών που βρίσκονται στην περιοχή, και ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα δυτικά του 25ου Μεσημβρινού να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις σε ασκήσεις που εμπλέκουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στο σενάριό τους.
Ειδικότερα, με σχετική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν σε απάντηση ελληνικής αντίστοιχης ΝΟΤΑΜ, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες, εμπλέκοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις τα νησιά Ικαρία, Χίο, Λήμνο, Λέσβο, Ψαρά, Σάμο και Σαμοθράκη, τα οποία είναι αποστρατωτικοποιημένες ζώνες βάσει της Συνθήκης Παραχώρησης των Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου του 1914 και της Συνθήκης της Λωζάννης που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η φρασεολογία που χρησιμοποιείται στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ δίνει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα «παράνομου κράτους» και συνακόλουθα τεκμηριώνει, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δικαίωμα επέμβασης για επαναφορά στην πρότερη νόμιμη κατάσταση.
Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που συνέβη στην Κύπρο το 1974, όταν χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας της Ζυρίχης για να τεκμηριωθεί -κατά την τουρκική άποψη- η απόβαση στο νησί.
Ολα ξεκίνησαν όταν στις 20 Αυγούστου εκδόθηκε από την ΥΠΑ σειρά ΝΟΤΑΜ για μείζονες αεροναυτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με πραγματικά πυρά (ή και χωρίς πυρά) στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, επί των παραπάνω νησιών ή στις θαλάσσιες περιοχές που περικλείουν τα νησιά για το διάστημα 17 Σεπτεμβρίου - 31 Οκτωβρίου.
Η τουρκική απάντηση ήρθε τρεις ημέρες αργότερα με την έκδοση δύο ΝΟΤΑΜ, όπου στη μία χαρακτηρίζονται «παράνομες» οι ελληνικές ασκήσεις και στη δεύτερη γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας που έχει «η ελληνική αρμοδιότητα επί του FIR».
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα προχωρά στην έκδοση ΝΟΤΑΜ με ανάλογο περιεχόμενο, αν και η ΝΟΤΑΜ περί του FIR δεν είναι κάτι που συνηθίζει. Το βέβαιο είναι ότι για περίπου 40 ημέρες θα ζήσουμε σκηνικά υψηλής έντασης στο Αιγαίο, από τη στιγμή που η Αγκυρα θα θελήσει να κάνει επίδειξη της θέσης ισχύος που θεωρεί ότι έχει έναντι της Αθήνας στην παρούσα χρονική συγκυρία.
Είναι σαφές ότι η Τουρκία «ψάχνεται» για επεισόδιο. Σημειώνουμε την προβολή από τον τουρκικό Τύπο... ανύπαρκτων αερομαχιών και δήθεν «παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά», όπως πριν από λίγες ημέρες έγραψε η «δημοκρατία».
Ουρανία Γαλανού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου