Τρίτη 28 Αυγούστου 2012


Μεμέτ Κιλίτς: Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι απρόβλεπτη Οι απόψεις της Άγκυρας ταυτίζονται με τις απόψεις των οπαδών του Ντενκτάς

TURKISH PRIME MINISTER Recep Tayyip Erdogan.
«Κάποιες χώρες θεωρούν ότι η Τουρκία είναι πλέον ένας παράγοντας αστάθειας στο διεθνές πολιτικό πεδίο», υποστηρίζει ο Μεμέτ Κιλίτς- (WikiLeaks, 30/12/ 2004 Πρέσβης των ΗΠΑ Eric Edelman Υπαρξη 8 Λογαριασμών Ταγίπ Ερντογάν σε Ελβατικές Τράπζες).

Ο Μεμέτ Κιλίτς, είναι ένα από τα τουρκικής καταγωγής μέλη του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου από το 2009. Ο κ. Κιλίτς, είναι μέλος του Κινήματος των Πρασίνων και διακρίνεται για τη φιλελεύθερη κοσμοθεωρία του. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε όταν πρωτοασχολήθηκε με θέματα που αφορούν την ένταξη των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ως έμπειρος νομικός και πολιτικός παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη γενέτειρά του Τουρκία. Στην συνέντευξη καταθέτει την άποψή του για σημαντικά ζητήματα όπως το Κυπριακό, την τουρκική εξωτερική πολιτική, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τις εστίες έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

–Αυτή την περίοδο στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο σημειώνονται πολύ σημαντικές εξελίξεις. Οι συνομιλίες στο Κυπριακό έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η Λευκωσία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και η ανατολική Μεσόγειος έχει στραμμένη την προσοχή της στο πεδίο της ενέργειας. Πώς προσεγγίζει το Βερολίνο αυτές τις εξελίξεις;
Όντως οι εξελίξεις που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ σημαντικές, όμως, η στάση του Βερολίνου είναι παθητική. Η Τουρκία έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Προεδρία και στη νέα περίοδο, κρατάει χαμηλά τους τόνους, στέλνοντας θετικά μηνύματα προς την Ευρώπη. Όταν το 2004 εντάχθηκε η Κύπρος στην Ε.Ε., η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις σχέσεις της με την Ένωση. Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα; Παρά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν διέκοψε τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες.
Η Κυπριακή Προεδρία θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά των εξελίξεων σχετικά με τα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου. Υπενθυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό, ο εισηγητής του γερμανικού Κοινοβουλίου στην Επιτροπή Υποθέσεων της Ε.Ε., για θέματα Κυπριακού, Heinz Joachim Barchmann, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα ενδέχεται να εμποδίσει τις ενεργειακές έρευνες της Κύπρου.
Σήμερα, το Κυπριακό Ζήτημα είναι κομμάτι μιας γενικότερης προβληματικής εικόνας: Η ένταση στο Αιγαίο, τα δικαιώματα των μειονοτήτων της Ελλάδας και της Τουρκίας και το Κυπριακό πρόβλημα. Σε περίπτωση που δεν επιλυθούν τα πρώτα δύο ζητήματα δεν πιστεύω ότι είναι εφικτή η λύση του Κυπριακού. Τον Μάιο, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, επισκέφθηκε την Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, οι δυο πλευρές αποφάσισαν να επιταχύνουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Επίσης, μετά την ανάδειξη του Φρ. Ολάντ στην Προεδρία της Γαλλίας, οι ελπίδες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αναπτερώθηκαν. Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να ενισχύσουν τη θέση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο της Άγκυρας. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

–Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με τον νέο άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας; Βρίσκεται η ανατολική Μεσόγειος αντιμέτωπη με μια νέα κρίση; Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η κρίση;
Η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι απρόβλεπτη. Το ίδιο και η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό. Πριν από λίγα χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση δεν συμφωνούσε με την πολιτική γραμμή του Ντενκτάς. Σήμερα, οι απόψεις της Άγκυρας ταυτίζονται με τις απόψεις των οπαδών του Ντενκτάς. Γι’ αυτό άλλωστε υψώνει τη φωνή της κατά των ενεργειακών ερευνών της Κύπρου. Την ίδια αμφιλεγόμενη στάση εκ μέρους της Τουρκίας παρατηρούμε και στην περίπτωση της νέας ΝΑΤΟϊκής πυραυλικής ασπίδας, η οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ. Η Τουρκία, ενώ επιτρέπει την ανάπτυξη της εν λόγω ασπίδας στα εδάφη της, εντούτοις φαίνεται να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με το Τελ Αβίβ εξαιτίας των εξελίξεων στη Γάζα. Η ίδια Τουρκία, η οποία υποστήριζε τον Καντάφι, σήμερα έχει στενές σχέσεις με το νέο καθεστώς της Λιβύης. Και η ίδια Τουρκία, η οποία είχε στενές σχέσεις με τη Συρία, σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα του πολέμου. Κάποιες χώρες θεωρούν ότι η Τουρκία είναι πλέον ένας παράγοντας αστάθειας στο διεθνές πολιτικό πεδίο και αυτή η νέα αντίληψη σκιάζει τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας.

–Την τελευταία περίοδο επικρατούν «ψυχροπολεμικές συνθήκες» στις σχέσεις όλων των πολιτικών παραγόντων της Ελλάδας με την κυβέρνηση της Μέρκελ. Κατά τη δική σας άποψη, η ένταση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο της Αθήνας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.; Οι ελληνικές εφημερίδες επιτίθενται υβριστικά κατά της Μέρκελ και αυτές οι επιθέσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης όσο και στην κοινωνία. Παρόλα αυτά, η Γερμανία δεν προσεγγίζει συναισθηματικά το όλο ζήτημα. Η στάση της Γερμανίας απέναντι στην κρίση δεν βασίζεται σε συναισθηματισμούς, αλλά καθορίζεται από τις οικονομικές συνθήκες και τις προτεραιότητες της χώρας. Κατά τη γνώμη μου, εφόσον δεν το επιθυμεί η ίδια, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ε.Ε. θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της διάλυσης. Αυτό που μπορεί να τεθεί επί τάπητος είναι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά αυτό θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο το κοινό νόμισμα. Προσωπικά, μέχρι σήμερα έχω υπερψηφίσει τα μέτρα οικονομικής υποστήριξης για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα θέσει σε κίνδυνο την Ε.Ε. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω γιατί η Ελλάδα προχώρησε στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία, ύψους 403 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Κατά την άποψή μου, το πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να απαγορεύσει την αγορά όπλων.

Η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ε.Ε.
–Θα ήθελα την άποψή σας σχετικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Θεωρείτε την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας ελπιδοφόρα; Ο περιορισμός του ρόλου του στρατού στο πολιτικό πεδίο, προωθήθηκε μέσα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, του εκδημοκρατισμού και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Μετά την επίτευξη αυτού του στόχου, η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να θεωρεί την Ε.Ε. ως ένα εμπόδιο σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων της. Η Ευρώπη ζητά από την Τουρκία την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, όπως η προώθηση της ελευθεροτυπίας και η μείωση του εκλογικού ορίου από το 10% στο 5%. Η τουρκική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την υλοποίηση αυτών των βημάτων. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. και ότι η ένταξή της θα έχει θετικά αποτελέσματα, τόσο για την ίδια όσο και την Ένωση. Φυσικά, η Άγκυρα πρέπει να τηρήσει κάποιες προϋποθέσεις. Δυστυχώς, σήμερα η τουρκική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τον Μάιο του 2010, η γερμανική έκδοση της «Financial Times» τόνισε ότι η Ε.Ε. ζήτησε από την Τουρκία να καταθέσει την αναλογία των επιδοτήσεών της στη γεωργία, με απώτερο στόχο το άνοιγμα του κεφαλαίου της γεωργίας. Η Τουρκία αγνόησε το αίτημα της Ε.Ε. και δεν έστειλε καμία πληροφορία στις Βρυξέλλες. Με τη συγκεκριμένη στάση η Άγκυρα έστειλε στην Ε.Ε. το εξής μήνυμα: «Μην ανοίγετε κανένα κεφάλαιο και μην μας βάζετε στην Ε.Ε.».
http://kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου