Συνάντηση της Μεσογείου στην Κορώνη
Posted on 24 Αυγούστου 2012
Εκπρόσωποι κοινοτήτων από την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο συναντώνται στην Κορώνη της Μεσσηνίας που επελέγη ως εμβληματική κοινότητα της Ελλάδας για τη Μεσογειακή Διατροφή.
Εκδηλώσεις, ημερίδες, έκθεση τοπικών προιόντων και γευσιγνωσίες περιλαμβάνονται στην Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής που διοργανώνονται ως το Σάββατο 25 Αυγούστου. Εκπρόσωποι χωρών της Μεσογείου που θεωρούνται «φάροι» της μεσογειακής διατροφής κορυφώνουν ως αύριο Σάββατο τις εκδηλώσεις τους με στόχο τη διάδοση του τρόπου ζωής και τη διερεύνηση νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων.
Η Κορώνη συνδιάζει αρμονικά το τρίπτυχο διατροφή, παράδοση και ιστορία. Είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προιόντα, έδωσε το όνομά της στην καλύτερη ποικιλία ελιάς την «κορωνέικη» και παράγει εμβληματικά μεσογειακά προιόντα όπως το λάδι, οι ελιές, τα σύκα, τα αρωματικά χόρτα, το κρασί και οι σταφίδες.
Η απόφαση της UNESCO να εντάξει τη Μεσογειακή Διατροφή στον κατάλογο της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας προσέδωσε στο συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.
Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Mεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κλπ.
Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις.
Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια!
Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής (η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες. Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορός, κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά.
Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις.
Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια!
Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής (η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες. Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορός, κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά.
Το Σάββατο στην πλατεία του μόλου της Κορώνης θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με ονοματοθεσία δρόμων, βράβευση του νεαρού Πρέσβη της Μεσογειακής Διατροφής, γιορτή στην πλατεία του Δημαρχείου Κορώνης, γευσιγνωσία και εκθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου