Μισόλογα για διόδια στον περιφερειακό - Προβλέπεται πλευρικός σταθμός στη Θουρία
Διόδια προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για όσους Μεσσήνιους χρησιμοποιήσουν τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας, οι οποίοι θα μπουν ή θα βγουν από τους κόμβους της Θουρίας και της Μεσσήνης. Αυτό αποκαλύφθηκε χθες στις συναντήσεις που είχε ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης στο Διοικητήριο Μεσσηνίας και στο Δημαρχείο Καλαμάτας. Ενα τόσο σοβαρό θέμα, από το οποίο θα κριθεί η κυκλοφοριακή εικόνα της Καλαμάτας, παρουσιάζεται με μισόλογα και όχι με ξεκάθαρο τρόπο, παρότι περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης.
Κατά της λειτουργίας διοδίων στα όρια όλου του Δήμου Καλαμάτας τάχθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Το θέμα των πλευρικών διοδίων στη Θουρία τέθηκε στη συνάντηση στο Διοικητήριο και ο κ. Καρνέσης απάντησε ότι δεν μπορούν να μπουν διόδια από τον κόμβο Καρέλια και μέσα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πλευρικών διοδίων στη Θουρία. Είπε ότι μέσα σε 6 μήνες ο παραχωρησιούχος θα μπορεί να υποβάλει θέσεις για πλευρικά διόδια, σύμφωνα με τη σύμβαση και ανέφερε πως μέχρι τώρα δεν έχουν αδειοδοτηθεί διόδια στη Θουρία.
Κατά τα άλλα ο κ. Καρνέσης οριστικοποίησε ότι: Το Σεπτέμβριο παραδίδεται το Παραδείσια - Τσακώνα με παράκαμψη. Αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με το δρόμο Τσακώνας - Καλού Νερού κοντά στη διασταύρωση της Οιχαλίας και θα λειτουργήσει η δυτική απόληξη, που θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης αμέσως μετά το βενζινάδικο.
Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από τους Μεσσήνιους για την ταλαιπωρία που υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Παραδείσια - Τσακώνα.
Ο κ. Καρνέσης παρατήρησε πως η κατολίσθηση στο Δερβένι Αρκαδίας στον υφιστάμενο εθνικό δρόμο θα αντιμετωπιστεί μέσω της σύμβασης παραχώρησης και δήλωσε ότι στο μέτρο του εφικτού θα προσπαθήσουν να λύσουν τα ζητήματα με τα προβλήματα προσβάσεων με παράδρομους, που τέθηκαν κατά τις συναντήσεις από την Αλλαγή έως και την Καλαμάτα.
Αναλυτικά, στη συνάντηση στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, για το Παραδείσια - Τσακώνα είπε ότι θα δοθεί «τον επόμενο μήνα και θα περάσει στην ιστορία η ταλαιπωρία». Υπενθυμίζοντας τις δυσκολίες, είπε ότι χρηματοδοτείτο από εθνικούς πόρους -από το 2009 έως το 2011 δεν υπήρχαν εθνικοί πόροι- και σημείωσε ότι η ένταξη στο ΕΣΠΑ ήταν το κομβικό σημείο. Παρατήρησε πως η τοξωτή μεταλλική γέφυρα θα είναι μια από τις πιο σύνθετες γέφυρες, η δεύτερη μετά το Ρίο - Αντίρριο και παραδέχθηκε ότι «δε μειώνει τις ευθύνες όλων μας το πρόβλημα των εθνικών πόρων» και ζήτησε για δεύτερη συγγνώμη από τους Μεσσήνιους για την ταλαιπωρία.
Για την αποκατάσταση του υφιστάμενου εθνικού δρόμου σημείωσε ότι «είναι περίπλοκο, το εξετάζει η υπηρεσία. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Δεν αφορά μόνο αυτή τη σύμβαση παραχώρησης. Εμπλέκονται και άλλα θέματα διοικητικής υφής».
Αναγνώρισε πως «υπάρχει ένα θέμα με την κατασκευή των στοιχειωδών αποκαταστάσεων, των παράδρομων για την πρόσβαση των παρόδιων» και ανέφερε γενικά ότι «θα αποκαταστήσουμε την προσβασιμότητα σε ιδιοκτησίες».
Ο κ. Καρνέσης ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό αφορά ευρύτερα τον περιφερειακό της Καλαμάτας (όχι μόνο τη Μικρομάνη και τη Θουρία) και ανέφερε: «Προσπαθήσαμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ενστάσεις κατά τις δύο διαδικασίες διαβούλευσης. Ο,τι μπορέσαμε το αντιμετωπίσαμε. Εγινε και μεγαλύτερο έργο στην Αρτέμιδος, στον κλάδο της Αγιάννας, με στέγαστρα και μεγαλύτερη γέφυρα στο Νέδοντα».
Συνέστησε, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε φειδωλοί σ’ αυτά που ζητάμε και θα κάνουμε, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα». Μίλησε για αντικοινωνική συμπεριφορά ιδιοκτητών που δεν παραδίδουν την απαλλοτριωμένη ιδιοκτησία τους, αναφέροντας ότι «δεν είχαμε πάντα τη στήριξη των δικαστηρίων».
Ενημέρωσε ότι δεν έχουν παραδώσει ακόμα τη δυτική απόληξη, το δρόμο σύνδεσης με το δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης, για να δουν τα ζητήματα των προσβάσεων, δηλώνοντας πως «στο μέτρο του εφικτού θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε» (τα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρομάνης Χάρης Κουτσουρόπουλος).
Δήλωσε ότι «αν χρειαστεί συμπληρωματική απαλλοτρίωση, θα την υλοποιήσει η Πολιτεία», ζήτησε «να δώσουν τις ιδιοκτησίες τους και να πάρουν τα χρήματα αργότερα» και παρατήρησε ότι τα ζητήματα των προσβάσεων θα αντιμετωπιστούν «στα πλαίσια της λογικής. Οποιος έχει πρόσβαση, δε θα του κάνουμε και δεύτερη».
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρομάνης Χάρης Κουτσουρόπουλος είπε ότι «από τον Ιούνιο το 2011 ζητούσαμε παράδρομο από τον ποταμό Αρι προς το αεροδρόμιο. Δυτικά και ανατολικά οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καθόλου πρόσβαση και έχουν αποκλειστεί». Και μίλησε για κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς και αδυναμία προσέγγισης της Πυροσβεστικής».
Ο Νίκος Αλεξόπουλος, εκπρόσωπος ιδιοκτητών στην Αλλαγή, Μερόπη κ.λπ., είπε ότι «3 παράδρομοι καταλήγουν στο χείμαρρο Ξεριά» κι ενημέρωσε με χάρτες. «Αυτό θα το δούμε με τις στοιχειώδεις παρεμβάσεις», απάντησε ο κ. Καρνέσης.
Για το πρόβλημα προς και από το Πήδημα είπε ότι «υπάρχει θέμα ενός ενοικιαστή που αρνείται την επίταξη (είναι συμπληρωματική απαλλοτρίωση). Υπάρχει θέμα οδικής ασφάλειας. Εχουμε στείλει έγγραφο στον εισαγγελέα. Θα εκδικαστεί στο δικαστήριο στις 2 Οκτωβρίου».
Για τα προβλήματα με τα δίκτυα του ΓΟΕΒ (παρέστη ο πρόεδρος του οργανισμού Δημήτρης Νάστος) απάντησε ότι θα δουν το θέμα της αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων.
Για τον κόμβο Καρέλια είπε ότι «σε 2 χιλιόμετρα 3 γέφυρες οικονομικά και τεχνικά είναι υπερβολή. Εξετάζουμε τη δυνατότητα πεζογέφυρας με ασφάλεια. Είναι υπερβολή να κατασκευάζουμε γέφυρες κάθε 100 μέτρα. Είναι ακριβές οι γέφυρες. Κανείς δεν είπε τίποτα κατά τη συζήτηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα έργα αυτά πρέπει να επιβαρύνουν εθνικούς πόρους, αλλά να πεισθώ ότι πρέπει να γίνει».
Διαβεβαίωσε πως «στον αυτοκινητόδρομο έγιναν όλα τα έργα που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης». Διευκρίνισε ότι «όσο κατασκευάζεται το έργο, τα έσοδα από τα διόδια πάνε στο έργο, στον περιφερειακό της Καλαμάτας και στο τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη» και πρόσθεσε: «Οταν μειώνονται τα έσοδα, καλείται το Δημόσιο να τα πληρώσει, να τα αναπληρώσει. Από τα 900 εκ. ευρώ οι δανείστριες τράπεζες θα βάλουν τα 550 εκ.».
Η αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου, περιμένοντας να κλείσει τη συζήτηση, υποστήριξε ότι «το "θα δούμε" εγώ τα παίρνω ως θετικές απαντήσεις», ζήτησε να γίνει η συνάντηση που έχει ζητήσει ο περιφερειάρχης με την επιτόπια παρουσία του για τα ζητήματα των προσβάσεων στη Μεσσηνία -συμφωνήθηκε να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα η κ. Νικολάκου ζήτησε να προηγηθεί και μία συνάντηση στην Τρίπολη. Είπε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου δε θα κάνει την παραμικρή έκπτωση, δε θα κάνει βήμα πίσω στις υποχρεώσεις του "Μορέα"» και υποστήριξε πως «ο κ. Τατούλης στο Μέγαρο Μαξίμου θα συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς για τα σημαντικά θέματα της Πελοποννήσου».
Τον κ. Καρνέση συνόδευε ο Γιάννης Σκάνδαλος, αρμόδιος του υπουργείου Υποδομών για τις απαλλοτριώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου