ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ – ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΚΕ: Ούτε οξυζενέ δεν έχει το Νοσοκομείο Καλαμάτας 31/08
«Το νοσοκομείο της Καλαμάτας, που εξυπηρετεί μεγάλο όγκο πληθυσμού καταγράφονται ελλείψεις σε βασικά υγειονομικά υλικά από οξυζενέ μέχρι και υλικά χειρουργείου», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ερώτηση τους προς τον Υπουργό Υγείας, οι Βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης.
Στην ερώτηση γίνεται αναφορά και στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας που «ουσιαστικάυπολειτουργεί και οδεύει ολοταχώς προς το οριστικό κλείσιμο», αλλά και στην υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας του Νομού Μεσσηνίας.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ
<< ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Υγείας
Το τελευταίο διάστημα, στην πραγματικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, προεξέχοντα ρόλο κατέχουν τα ζητήματα της υγείας όπως εκφράζονται με την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, με την απαράδεκτη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, με τα φάρμακα, τις αναγκαίες εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και με τις υπηρεσίες της πρόνοιας. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια ασφυκτική κατάσταση για τους ασθενείς, και γενικά όσους έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες υγείας αλλά και για τους εργαζόμενους του χώρου. Η κατάσταση αυτή έχει πάρει δραματικές διαστάσεις και στο νομό Μεσσηνίας; με θλιβερά παραδείγματα από την καθημερινότητα.
Ενδεικτικά στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, που εξυπηρετεί μεγάλο όγκο πληθυσμού καταγράφονται ελλείψεις σε βασικά υγειονομικά υλικά από οξυζενέ μέχρι και υλικά χειρουργείου. Στην καθημερινή εφημερία απουσιάζουν βασικές ιατρικές ειδικότητες λόγω έλλειψης προσωπικού και περικοπών κονδυλίων όπως ειδικός ΩΡΛ, όπου υπάρχει ένας σε όλο το νοσοκομείο, ενώ ειδικός ορθοπεδικός τις καθημερινές δεν υπάρχει κανένας μετά τις 9 το βράδυ. Στο ακτινολογικό εργαστήριο δεν υπάρχει δυνατότητα για triplex (ειδική εξέταση για τα αγγεία) και μαστογραφία, ενώ και τα εργαστήρια πολλές μέρες το μήνα λειτουργούν με ελλείψεις αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα βασικές εργαστηριακές εξετάσεις να μην είναι εφικτές. Το τμήμα των επειγόντων περιστατικών που δέχεται εκατοντάδες ασθενείς την ημέρα δουλεύει με τρεις νοσηλεύτριες κατά μέσο όρο σε κάθε βάρδια και χωρίς υπάλληλο υποδοχής πολλές μέρες του μήνα με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθεί σε συνθήκες μαζικής προσέλευσης ασθενών. Στην Ά Παθολογική κλινική, δυναμικότητας σαράντα κλινών, εργάζονται δύο ειδικοί γιατροί αυτή την περίοδο εκ των οποίων μία η διευθύντρια. Αυτοί οι παθολόγοι πρέπει να καλύπτουν τους αρρώστους της κλινικής αλλά και τις εφημερίες στα επείγοντα του νοσοκομείου και τις 30 ημέρες του μήνα,. Ταυτόχρονα οι χώροι του νοσοκομείου είναι αφύλακτοι, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να σημειώνονται μέχρι και κλοπές από τα ιατρεία, το παρκινγκ κλπ. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα είναι μία πάγια κατάσταση.
Το φιλότιμο του προσωπικού εξασφαλίζει την όποια λειτουργία κάτω από δύσκολες συνθήκες και με δεκάδες ώρες υπερωριών και εφημεριών απλήρωτες. Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή χρωστά το κράτος τέσσερις μήνες εφημεριών σε γιατρούς και νοσηλευτές.
Πιο δύσκολα τα πράγματα για το λαό της Τριφυλίας μιας και το νοσοκομείο Κυπαρισσίας ουσιαστικά υπολειτουργεί και οδεύει ολοταχώς προς το οριστικό κλείσιμο. Πολύ συχνά εφημερεύει χειρουργός ή ορθοπεδικός χωρίς αναισθησιολόγο, καθιστώντας αδύνατη την πραγματοποίηση επειγόντων χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ σε άλλη περίπτωση πολύ πιθανό να μην εφημερεύει καρδιολόγος. Η εφημερία του νοσοκομείου στηρίζεται στους ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς που κάνουν την απαιτούμενη μηνιαία εκπαίδευση τους.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα κέντρα υγείας του νομού. Σε όλα τα Κ.Υ πληρώνει κανείς το απαράδεκτο εισιτήριο των πέντε ευρώ για ελάχιστες μάλιστα παροχές. Γάζες, γάντια, επίδεσμοι πολλές φορές έρχονται μαζί με τους ασθενείς από τα σπίτια τους μιας και στα περισσότερα ΚΥ αποτελούν πολυτέλεια. Πολλά περιφερειακά ιατρεία, όπως π.χ της Μεθώνης είναι χωρίς γιατρό, ενώ στο ΚΥ Πύλου δεν υπάρχει χειριστής τεχνολόγος ακτινολογίας για το ακτινολογικό μηχάνημα και έτσι πρέπει κανείς να φτάσει στην Καλαμάτα για μια ακτινογραφία. Επίσης το Κ.Υ δεν διαθέτει μηχάνημα για βιοχημικές εξετάσεις, ενώ γενική αίματος και εξετάσεις πήξης απολαμβάνουν μόνο 8 "τυχεροί" την ημέρα. Το ασθενοφόρο κόβεται στους ελέγχους ΚΤΕΟ κατ' επανάληψη, ενώ ουκ ολίγες φορές ασθενοφόρα ξεμένουν στην άκρη του δρόμου.
Αφάνταστη ταλαιπωρία βιώνουν και όσοι χρειάζονται συνταγογράφηση, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δουλεύει σε ακαθόριστες στιγμές και δεκάδες ασθενείς αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στο νοσοκομείο ή τα ΚΥ αρκετές μέρες το μήνα για μια συνταγή. Ταυτόχρονα είναι πιθανό να χρειαστεί να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό, αφού ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στα φαρμακεία τεράστια ποσά και οι φαρμακοποιοί διακόπτουν την πίστωση προς τους ασφαλισμένους αρκετά συχνά.
Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλαπλάσια παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η πολιτική υποβάθμισης - υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας και η κατεύθυνση για ιδιωτικοποίησή του οδηγούν σε τραγική κατάσταση τα λαϊκά στρώματα.
Αυτή η κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι του χώρου της υγείας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής Ν.Δ. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΔΗΜ.ΑΡ. και της ΕΕ που υλοποιούν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για μεταφορά κονδυλίων από τον κοινωνικό τομέα για την στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και στον χώρο της υγείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω τραγικά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα για:
1. Την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων και των Κ.Υ της περιοχής.
2. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ της περιοχής.
3. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες υπερωρίες αργίες και νυχτερινά στους γιατρούς και τους εργαζόμενους των υπηρεσιών υγεία της περιοχής.
4. Να μη γίνει καμία απόλυση. Να Μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι
5. Άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν για τα φάρμακα και τις αναγκαίες θεραπείες και εξετάσεις, και την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς και υγειονομικούς γιατρούς, φαρμακοποιός κ.λπ.
6.Να σταματήσουν οι ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ να πληρώνουν για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Έλληνες ή μετανάστες.
Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης >>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου