Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012


Σε υπάλληλο και οφειλέτη: 20 χρόνια φυλακή για την κομπίνα στη ΔΟΥ Πύλου

Σε υπάλληλο και οφειλέτη: 20 χρόνια φυλακή για την κομπίνα στη ΔΟΥ Πύλου

Σε κάθειρξη 20 ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επίορκος εφοριακός, που κρίθηκε ένοχος για απιστία σε βαθμό κακουργήματος επειδή προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιά 722.606 ευρώ. Η ίδια ποινή κάθειρξης 20 ετών επιβλήθηκε από το δικαστήριο και στο συγκατηγορούμενο του για ηθική αυτουργία, επιχειρηματία από την Πύλο, ο οποίος δεν παρέστη στο δικαστήριο λόγω προβλημάτων υγείας.
Ο εφοριακός υπάλληλος -ο οποίος ήταν ελεύθερος και παρέμενε εν ενεργεία- κατηγορείτο ότι από το 2001 έως το 2006 κρατούσε στο συρτάρι του 57 επιταγές οφειλετών, οι οποίες δεν εισπράχθηκαν από την υπηρεσία και έτσι οι οφειλέτες του Δημοσίου "καρπώνονταν" τα χρήματα, που έμεναν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, ενώ οι οφειλές τους φαίνονταν ότι είχαν εξοφληθεί.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε πιαστεί από την υπηρεσία να κάνει το ίδιο και το 1994 (αλλά εξόφλησε τα ποσά και το θέμα έκλεισε), δεν αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά υποστήριξε ότι με καλή πίστη προσπάθησε να διευκολύνει οφειλέτες της ΔΟΥ Πύλου. Σχεδόν κλαίγοντας, στη διάρκεια της απολογίας του, ισχυρίστηκε ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου δέχτηκε ψυχιατρική αγωγή. 

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν τον Αύγουστο του 2006 η Τράπεζα της Ελλάδος με έγγραφό της προς τη ΔΟΥ Πύλου σημείωνε ότι υπάρχει έλλειμμα στην υπηρεσία, δεδομένου ότι δεν γίνονταν εξοφλήσεις χρεών και δεν εισπράττονταν χρήματα από τους οφειλέτες. Η επιθεώρηση που διατάχθηκε αμέσως, διαπίστωσε ότι έλειπαν από το ταμείο της ΔΟΥ 722.606 ευρώ και  εντόπισε ως υπεύθυνο τον κατηγορούμενο, ο οποίος τέθηκε σε διετή αργία.
Οπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, ως ταμίας της ΔΟΥ μπορούσε να εισπράττει από τους οφειλέτες εκτός από ρευστό και προσωπικές επιταγές. Ομως αντί να της πηγαίνει, όπως όφειλε, στον προϊστάμενο της υπηρεσίας για να τις οπισθογραφεί και στη συνέχεια να κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος -η οποία θα εξέδιδε επιταγές στο όνομα της ΔΟΥ-, τις κρατούσε στο συρτάρι του γραφείου του. Ετσι ωφελούνταν οι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι φαινόταν ότι είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία, χωρίς στην πραγματικότητα η ΔΟΥ να εισπράττει τα ποσά.
Μάλιστα όπως επεσήμανε η εισαγγελέας Δέσποινα Σιδηροπούλου εκτός από τον καταδικασθέντα επιχειρηματία, ο κατηγορούμενος εξυπηρετούσε πολλούς ακόμη που κατέθεταν στη ΔΟΥ ακάλυπτες επιταγές, ενώ ελάχιστες ήταν αυτές που πράγματι είχαν χρηματικό αντίκρισμα.
Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, τον Οκτώβριο του 2006 κάποιοι από τους ωφελημένους οφειλέτες έσπευσαν και κάλυψαν τα ποσά που χρωστούσαν. Αντίθετα ο συγκατηγορούμενος του εφοριακού κατέβαλε ένα μέρος του ποσού (κάπου 115.000 ευρώ), που δεν καλύπτει ούτε το ήμισυ της οφειλής του το οποίο αγγίζει τα 580.000 ευρώ.
Αίσθηση στο δικαστήριο προκάλεσε η κατάθεση πρώην προϊσταμένου της ΔΟΥ Πύλου (διετέλεσε προϊστάμενος μέχρι το 2004), ο οποίος παραδέχτηκε ότι έπαιρνε έναντι του μισθού του από το ταμείο της υπηρεσίας, (πράξη για την οποία τον διευκόλυνε ο κατηγορούμενος) αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο Δημόσιο!
Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου