Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

«Ουδέν νεώτερον» από Καλογιάννη για δρόμο
Image
Δεν «κόμισε γλαύκα ες Αθήνας» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Στ. Καλογιάννης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα αναφορικά με το δρόμο Παραδείσια – Τσακώνα. Κι αυτό, γιατί δεν είπε κάτι περισσότερο από όσα είναι ήδη γνωστά σχετικά με την πορεία αυτού του πολύπαθου έργου.
Επανέλαβε όσα έχουν συμβεί και είναι γνωστά (απόρριψη της συμπληρωματικής σύμβασης για το τμήμα της παράκαμψης στο ύψος της γέφυρας Τ4 από το Ε΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και την προετοιμασία του υπουργείου για κατάθεση αίτησης ανάκλησης της συγκεκριμένης απόφασης, που θα συζητηθεί στις 30 Νοεμβρίου), τα οποία είχε διατυπώσει προχθές σε δηλώσεις του ο διευθυντής της ΕΥΔΕ Πελοποννήσου Ι. Καρνέσης.
Πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι η έγκριση της σύμβασης θα υπαγορευθεί από σοβαρότατους λόγους δημοσίου συμφέροντος.  
   
Δήλωση Καλογιάννη
Όπως είπε ο κ. Καλογιάννης, «το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα του οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για προσυμβατικό έλεγχο της συμπληρωματικής σύμβασης.
Ο φάκελος του έργου είχε κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προ δυόμισι μηνών περίπου, το οποίο ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, που προσκομίστηκαν αμέσως από το υπουργείο.
Το Ε΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε, με πλειοψηφία 2:1, ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης, όσον αφορά στην κατασκευή της παράκαμψης της γέφυρας Τ4.
Η παράκαμψη αυτή είναι απαραίτητη για την άμεση απόδοση του έργου σε κυκλοφορία, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας Τ4, που προβλέπεται να γίνει μετά από ένα χρόνο περίπου.
Το υπουργείο ετοιμάζει και θα καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης στο αρμόδιο VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους θα πρέπει να υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση και πιστεύουμε ότι η απόφαση του VI Τμήματος του Ελεγκτικού, που θα συνεδριάσει εντός του τρέχοντος μηνός, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην κατασκευή του σημαντικού αυτού έργου.
Παράλληλα, το υπουργείο προχωρεί στην κατασκευή του προβληματικού τμήματος της παλαιάς Εθνικής Οδού στο Δερβένι, που αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του έτους».
Περιμετρικός Καλαμάτας και Ολυμπία οδός
Στο περιθώριο της συνέντευξης, δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με τον περιμετρικό της Καλαμάτας και την Ολυμπία οδό. Για τον περιμετρικό, είπε ότι όλα προχωρούν καλά και αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου στις 19 Νοεμβρίου για τον καθορισμό των αποζημιώσεων που πρέπει να δοθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τεχνικό της διάβασης στον Αντικάλαμο.
Όσον αφορά στην Ολυμπία Οδό, το μοναδικό καινό στοιχείο είναι η ανακοίνωσή του για τροποποίηση των συμβάσεων παραχώρησης. Όπως ανέφερε, άλλα ήταν τα στοιχεία του 2007 (υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης), άλλα του 2009 (ξεκίνησαν τα έργα) και άλλα του 2012. Πρόσθεσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους παραχωρησιούχους, δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο σημείο, αλλά και ότι δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την περιοχή της Ζαχάρως, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο εξέτασης και νέας χάραξης.
Σε πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ηλείας, αυτοί του εξέφρασαν έντονα την ανάγκη να κατασκευαστεί το έργο έως την Τσακώνα και να μη μειωθεί το φυσικό αντικείμενο, όπως και να υπάρχει κλάδος της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Αρχαία Ολυμπία (από την όποια έχει λάβει το όνομά της ως οδικός άξονας) με την ανακατασκευή του τμήματος Πύργου-Αρχ. Ολυμπίας.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της express.gr, τόσο ο κ. Καλογιάννης όσο και ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Ευστρ. Σιμόπουλος, «αφού είδαν την αποφασιστικότητα και την ενότητα των Ηλείων (που την τόνισαν ιδιαίτερα), ανακοίνωσαν ότι συμφωνούν με αυτήν τη θέση και ότι ως υπουργείο θα την προωθήσουν, δηλαδή να περατωθεί το έργο της Ολυμπίας Οδού χωρίς μειώσεις στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενο».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου