Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Οικονομικό το ζήτημα της μη παράδοσης του δρόμου
ImageΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ-ΤΣΑΚΩΝΑ
Η συνεχώς αναβαλλόμενη- και ουσιαστικά ανεξήγητα- παράδοση της παράκαμψης του τμήματος Παραδείσια- Τσακώνα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης- Καλαμάτας έχει δημιουργήσει προβληματισμούς, ερωτηματικά και ερωτήματα στους πολίτες της Μεσσηνίας.
Πρόσφατα το Ε’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε η πρόεδρος) τη συμπληρωματική σύμβαση και παρέπεμψε στις καλένδες την παράδοση του αναπτυξιακού αυτού για το νομό έργου.
Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την έγερση θύελλας διαμαρτυριών και δημιουργίας υπονοιών για τους πραγματικούς λόγους της καθυστέρησης.

Χθες, μάλιστα, με εξώδικο που απέστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσσηνίας κ. Μαργέλης, ενώπιον κάθε αρμόδιου Δικαστηρίου και Αρχής, αφενός, ζητεί από όλους τους εμπλεκόμενους-υπεύθυνους στο έργο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και, αφετέρου, προτρέπει τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Νίκα να μπουν μπροστά, ώστε «να επιδιώξουμε με έργα, έστω την προσωρινή παράδοση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα, ανοίγοντας τα εμπόδια και αρχίζοντας να κυκλοφορούμε στο τμήμα αυτό».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επιστολή του προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαντά. Αφού αφήνει υπόνοιες για το ρόλο της Δικαιοσύνης, καλεί «τους φορείς της Μεσσηνίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους Βουλευτές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όλους τους πολίτες, να ασκήσουν πίεση προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να παραδοθεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες, ο δρόμος σε κυκλοφορία, κι έπειτα οι ειδικοί ας αναζητήσουν τη νομική λύση για τη διευθέτηση των οικονομικών και διαδικαστικών προβλημάτων που έχουν προκύψει».
Με αφορμή την τελευταία παράγραφο της επιστολής του κ. Μαντά, οι πληροφορίες του «Θ» λένε πως ο δρόμος είναι έτοιμος, πλην κάποιων ανούσιων τεχνικών λεπτομερειών, οι οποίες τεχνηέντως δεν ολοκληρώνονται, επειδή η ανάδοχος εταιρεία είναι απλήρωτη για το έργο και φοβάται πως, αν το παραδώσει ολοκληρωμένο, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί λόγω της οικονομικής στενότητας στα κρατικά ταμεία. Εδώ (σ.σ. στις τεχνικές λεπτομέρειες), λοιπόν, εδραζόμενη η Δικαιοσύνη δεν επικυρώνει τη συμπληρωματική σύμβαση και ο δρόμος δεν παραδίδεται στην κυκλοφορία.
Μετά, ωστόσο, τις τελευταίες εξελίξεις, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σταύρος Καλογιάννης, θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στη 1.00 σήμερα μετά το μεσημέρι στο γραφείο του για την πορεία του έργου. Ο κ. Καλογιάννης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα κινηθεί σε θετική βάση, «υποσχόμενος» πως το θέμα θα λυθεί τάχιστα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προτρέποντας ταυτόχρονα να μην επιχειρηθεί από φορείς και πολίτες το άνοιγμα του δρόμου, πριν αποφανθεί εκ νέου η Δικαιοσύνη (Ελεγκτικό Συνέδριο), η οποία θα συζητήσει σύντομα το αίτημα ανάκλησης της απόφασης για τη μη παράδοση του δρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου