Μεσσήνιος ο ένας εκ των εγκεφάλων της μεγάλης κομπίνας |
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ENERGA - HELLAS POWER
Πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σε ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση, για κάποιο σχετικό θέμα, είπε ότι «η Μεσσηνία έχει γίνει πολύ…της μόδας, το τελευταίο διάστημα». Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές βρίσκουμε, ως Νομός, «φιλοξενία» στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, άλλοτε για τα καλά μας και άλλοτε για τα άσχημά μας.
Το παρακάτω περιστατικό δεν είναι και για να υπερηφανευόμαστε, αφού, όπως μάθαμε, ο εκπρόσωπος της Hellas Power, Βασίλης Μηλιώνης, ο οποίος είναι ήδη προφυλακιστέος και κατηγορείται ότι δεν απέδωσε στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ) ποσά εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είχε εισπράξει από τους πελάτες του, μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τα κατέθεσε σε λογαριασμούς στην Ελβετία, είναι από την περιοχή μας και μάλιστα από τα χωριά της Πυλίας. Συγκατηγορούμενος στην υπόθεση είναι και ο Αριστείδης Φλώρος, εκπρόσωπος της Energa. Ως γνωστό, για τις δύο εταιρείες-παρόχους, οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου και απιστία στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και προέκυψαν ύστερα από δικαστική έρευνα, η οποία βασίστηκε στα πορίσματα ελέγχου της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα. Κατηγορούμενοι φέρονται οι επιχειρηματίες Βασίλης Μηλιώνης ως εκπρόσωπος της Hellas Power, καθώς και οι Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος ως εκπρόσωποι της Energa, επίσης οι Νικόλαος Δεκόλης και ο Αγγλος Αλαν Γκέιμπλ, που εμφανίζονται «ως εκπρόσωποι ρωσοαραβικού fund με την επωνυμία ''Worldwide Energy Limited'', στο οποίο εμφανίζονται να μεταβιβάζονται ή επιδιώκουν να φανούν ότι μεταβιβάζονται οι δύο εταιρείες».
Υποπτοι φυγής
Στους πέντε κατηγορούμενους, με εισαγγελική διάταξη, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, καθώς θεωρούνται ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, κάτι που είχε επισημάνει σε σημείο του δεύτερου πορίσματός του ο πρόεδρος της Αρχής κ. Νικολούδης, ο οποίος είχε αφήσει αιχμές για την πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό των επιχειρηματιών των δύο εταιρειών, επισημαίνοντας ότι: «εμφανίζεται έντονη κινητικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές των προαναφερομένων προσώπων και συγκεκριμένα η αποστολή μεγάλων χρηματικών ποσών σε Ελβετία, Κύπρο και λοιπές χώρες του εξωτερικού, γεγονός που προδίδει τη διάθεσή τους για απόκρυψη του εγκληματικού προϊόντος, μέσω του τραπεζικού συστήματος πάντοτε, εάν δεν προετοιμάζει και την στο εξωτερικό φυγή και των ιδίων»! Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν επίσης έξι μέλη του ΔΣ του κρατικού φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που φέρονται ότι δεν έκαναν τις νόμιμες ενέργειες προς τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο τα χρήματα που έπρεπε να έχει εισπράξει, ενώ αντίθετα η υπόθεση αρχειοθετήθηκε για τα μέλη του ΔΣ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που επίσης είχαν κληθεί με την ιδιότητα των υπόπτων. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από έλεγχο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, που διαπίστωσε ότι οι δύο εταιρείες φέρονται πως δεν απέδωσαν στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), ποσά 85 εκατ. ευρώ, όπως όφειλαν από τη συμβατική τους σχέση, ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα δεν απέδωσαν τα τέλη υπέρ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τα οποία επίσης είχαν εισπράξει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου