Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012


Την Δευτέρα νεο Eurogroup. Χωρίς απόφαση η διαφωνία Σόιμπλε- Λαγκάρντ για την Ελλάδα! Τα βουβάλια τσακώνονται, οι βάτραχοι περιμένουν!

Έπειτα από συνεδρίαση 10 και πλέον ωρών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλεδηλώνει πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα!
Είναι η απίστευτη κατάληξη ενός ακόμα ολονύκτιου θρίλερ, καθώς σε τέτοιο εξελίχθηκε το Εurogroup που είχε αρχικώς χαρακτηρισθεί ως το «καθοριστικό και τελικό» για τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος.
Επί της ουσίας οι Ευρωπαίοι φέρονται να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους ως προς τη μεθόδευση της στήριξης προς τη χώρα μας, αλλά το χάσμα με το ΔΝΤ παρέμεινε αγεφύρωτο, καθώς το Ταμείο έθεσε προϋποθέσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους τις οποίες δεν μπορούσαν να αποδεχθούν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καθώς και με έγγραφο που επικαλείται το Reuters ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν θα επιτευχθεί χωρίς κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα. Κάτι που κυρίως η γερμανική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου Reuters η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ χωρίς να επιβαρύνει τις άλλες χώρες – μέλη της ευρωζώνης.
Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντράγκι υπέρ της Ελλάδος
Σημαντική υποστήριξη των ελληνικών θέσεων βρήκε η χώρα μας από την «τρόικα» του επικεφαλής του eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πίεσαν για μια λύση τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη.
Ωστόσο οι ενστάσεις του ΔΝΤ δεν ήταν καθόλου εύκολο να καμφθούν με αποτέλεσμα το πιο κρίσιμο Εurogroup να μην μπορέσει να καταλήξει σε μια κοινή και απαραίτητη για την ευρωζώνη απόφαση.
Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που εμφανίστηκε «ελαφρώς απογοητευμένος από την εξέλιξη και την μη συμφωνία», ενώ εντύπωση προκάλεσε η απάντησή του σε ερώτηση για το κατά πόσον και πότε θα πάρει η Ελλάδα τη δόση: «Δεν γνωρίζω πότε θα συμβεί αυτό» ήταν η ατάκα του κυρίου Γιούνκερ !
Ανάλογες οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τόνισε πως δεν έχουμε βρει ακόμα συνολική λύση, ενώ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως βήματα προόδου έχουν γίνει, αλλά όχι τα τελικά.
Επισήμως πάντως στην τελική ανακοίνωση του Eurogroup, επιχειρείται να αμβλυνθεί η αρνητική εντύπωση, καθώς στο κείμενο οι Ευρωπαίοι καλωσορίζουν τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα και τα φιλόδοξα μέτρα που – όπως σημειώνεται – έχουν πλέον επικυρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο, ενώ επαινείται (!) και η δέσμευση του ελληνικού λαού στο πρόγραμμα…
«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά», δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ.
«Υπάρχουν πολύπλοκοι υπολογισμοί που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες», είπε ο Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.
«Στο τραπέζι έχουμε μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, δεν φτάσαμε σε μια λύση. Οι αρχηγοί των κρατών θα χρειαστεί να λάβουν μια απόφαση», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.
Nα γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, προσπαθούν στη συνεδρίαση του Eurogrouπ που θα συνεχισθεί την Δευτέρα.Έως τις πρώτες πρωϊνές συνεχίζονταν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, των εκπροσώπων της Τρόικας και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ελληνικό ζήτημα. Η απόσταση που χωρίζει πλέον την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ «δεν είναι μικρή, αλλά ούτε και δυσθεώρητη». Παράλληλα, το ΔΝΤ δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για άμεσο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Ευρωζώνη θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος με αξιόπιστα μέτρα. Νωρίτερα, σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εμπλοκές που οδήγησαν τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να διακόψει τη συνεδρίαση, ώστε να δώσει χρόνο για να προχωρήσει η συζήτηση μέσω διμερών επαφών. Ειδικότερα, το ΔΝΤ ζητά βιώσιμη λύση μέχρι το 2016, όχι το 2014 όπως θα ήθελε η Ευρωζώνη, ώστε να μεταθέσει τις δύσκολες αποφάσεις για αργότερα. Επιπλέον, το Ταμείο φέρεται να απαιτεί μείωση των επιτοκίων όχι μόνο στα διμερή δάνεια, αλλά και σε αυτά από το EFSF. Οι Ευρωπαίοι αντιτείνουν από την πλευρά τους ότι αν «κόψουμε τα επιτόκια του EFSF για την Ελλάδα, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για όλους». Εντούτοις, το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν γίνεται με αυτά τα μέτρα που αποδέχονται ως πολιτικά ανώδυνα οι Ευρωπαίοι να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, ούτε να αρχίσει τουλάχιστον να μειώνεται το χρέος.
Η διακοπή στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς και οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στιςε θέσεις τους. Κατά τη διάρκεια της νυχτας υπήρξαν διμερείς επαφές, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις. Μάλιστα, αυτή δεν ήταν η μοναδική διακοπή, καθώς είναι τόσο δύσκολα κάποια θέματα οικονομικά, που οι υπουργοί Οικονομικών διακόπτουν προκειμένου να ζητήσουν διευκρινίσεις από τους συμβούλους τους και τους εμπειρογνώμονες.
Για την ένταση αυτή υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις. Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε για τον ίδιο λόγο και με τον Φώτη Κουβέλη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μαζί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγι, πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά φαίνεται πως διαφωνούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωζώνη δέχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014, ενώ αντιδρά το ΔΝΤ που απαιτεί αυτό να γίνει μέχρι το 2016.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, υπάρχει σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και αναφέρει πως ετοιμάζεται ήδη κοινή δήλωση των υπουργών η οποία αναφέρει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και αυτή η δήλωση θα δίνει την κατεύθυνση στα κοινοβούλια να υπερψηφίσουν την εκταμίευση της δόσης για τη χώρα μας.
Πάντως, όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ αποδεικνύεται σκληρό καρύδι και δεν κάνει πίσω κυρίως στους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαίοι θεωρούν πως θα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, στο Eurogroup ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αναστολή για δέκα χρόνια της πληρωμής των τόκων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από τους μηχανισμούς στήριξης.
Ως ένα δεύτερο σενάριο αναφέρεται η επαναγορά του ελληνικού χρέους ύψους 35 έως 40 δισ. ευρώ που διακρατούν τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός όμως των τραπεζών, με τιμή 30 λεπτά ανά ευρώ.
Τέλος, το τρίτο σενάριο είναι η μείωση των επιτοκίων των δανείων συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης από τις 150 μονάδες βάσης, στις 25 μονάδες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Γερμανία προτείνει όχι οριστική λύση για την Ελλάδα, με επέκταση των διμερών δανείων, επαναγορά κρατικού χρέους είτε με νέο δάνειο και με τη συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών και αύξηση των εντόκων γραμματίων που θα μπορούσε να εκδώσει το ελληνικό δημιόσιο έως το 2016. Μετά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη Γερμανία θα επανεξεταστεί το ζήτημα του κούρεμα των κρατικών χρεών.
Ωστόσο, το ΔΝΤ από την πλευρά του, είναι ανυποχώρητο και απαιτεί το 2016 να γίνει έτσι κι αλλιώς κούρεμα του ελληνικού χρέους, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των κινήσεων μέχρι τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου