Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ας μην ξεχναμε και τα αρχαια στην π.ο.τ.α Ρωμανου.?!


Κατάχωση και ζώνες προστασίας
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε τη γνώμη της γενικής γραμματέως και για το θέμα της κατάχωσης, που συχνά προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών (όπως ο Ναός της «Αφροδίτης» στη Θεσσαλονίκη ή ο Βωμός των 12 Θεών στην Αθήνα). Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε αυτή τη λύση;
«Η κατάχωση δεν αποτελεί λύση ανάγκης, αλλά επιστημονική μέθοδος προστασίας, που επιβάλλεται τόσο από τη διεθνή νομοθεσία όσο και από τη σχετική εξειδικευμένη βιβλιογραφία. Υποχρέωση της Πολιτείας δεν είναι μόνον η μέριμνα για την πρόσβαση των συμπολιτών μας στην πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και η προστασία των μνημείων για τις μελλοντικές γενεές, η προστασία δηλαδή και η ανάδειξη των μνημείων σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου, της βιώσιμης ανάπτυξης. Μολονότι, πιθανόν δεν είναι εύκολα κατανοητή από μια μερίδα του κοινού, η κατάχωση αποσκοπεί στη διατήρηση των ευπαθών αρχαιολογικών ευρημάτων σε ένα περιβάλλον το οποίο προσομοιάζει με αυτό στο οποίο διατηρήθηκαν επί αιώνες. Για ποικίλους λόγους και ιδίως λόγω της κακής κατάστασης διατήρησης και της επιστημονικής επιταγής της διατήρησης του αρχαίου in situ, δηλαδή στον τόπο εύρεσής του, δεν είναι πάντοτε εφικτή η έκθεση των ανασκαφικών ευρημάτων και η προσπέλασή τους από το κοινό. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις αυτές δε λαμβάνονται ατεκμηρίωτα: για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα γνωμοδοτούν κατά νόμο τα αρμόδια όργανα, που αποτελούνται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, μετά από ενδελεχή έλεγχο και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες» σημειώνει.
Όσο για το καθεστώς προστασίας των χώρων που κηρύσσονται αρχαιολογικοί, καθώς και των ζωνών Α και Β, η γ.γ. διευκρινίζει: «Το καθεστώς προστασίας των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2003. Με εξαιρετική απλούστευση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ζώνη Α είναι κατά βάση αδόμητη και σε αυτήν μπορούν να επιτραπούν μόνον ήπιες δραστηριότητες που δε θίγουν τα μνημεία. Στη Ζώνη Β επιτρέπεται συνήθως μια ευρύτερη κλίμακα δραστηριοτήτων, με την προϋπόθεση να μην είναι βλαπτικές για τα μνημεία ή τον αρχαιολογικό χώρο. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι με τον καθορισμό Ζωνών Β΄, το κράτος ενθαρρύνει εμμέσως τη διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων, που εντάσσονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης».
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου