Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Εγινε στη Μεθώνη η δημόσια συζήτηση

Εγινε στη Μεθώνη η δημόσια συζήτηση
     ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ ΣΤΙΣ 9.3.2014 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
              Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μεθώνης πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Δημόσια Συζήτηση με μεγάλη επιτυχία και ικανοποιητική συμμετοχή των πολιτών. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, εκτός από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Δημ. Καφαντάρη, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Πετράκος και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ηλ. Κανάκης και Ν. Καραμπάτσος. Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, ιδιαίτερα για το θέμα της ανάπλασης της ακτής, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει πιο λεπτομερής και ουσιαστικός  γιατί το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για το μέλλον της πόλης.
    Το θέμα της πλήρους αποκατάστασης του φωτισμού του κάστρου είναι επίσης σημαντικό για την προβολή αυτού του σημαντικού μνημείου σε συνδυασμό με το έργο της αναστήλωσης τμημάτων του κάστρου το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και βρίσκεται υπό εξέλιξη.
              Οι Δημόσιες Συζητήσεις είναι σημαντικές για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα για θέματα περιβάλλοντος, τα οποία έχουν μακροχρόνιες και συχνά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.
    Πέραν αυτού είναι και υποχρέωση της Διοίκησης (κεντρικής και τοπικής) διότι η χώρα μας έχει ενσωματώσει στο εθνικό Δίκαιο (ΦΕΚ 327Β/17 Μαρτίου 2006) σε εφαρμογή της Οδηγίας 2003/4/ΕΚ τη διεθνή σύμβαση του Aarhus που αφορά « στην πρόσβαση σε πληροφορίες, στη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα ».
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
    Η κ. Μ. Φράγκου, στην οποία ανατέθηκε το 2009 η εκπόνηση μελέτης για την προστασία της ακτής, παρουσίασε αναλυτικά τη μεθοδολογία εκπόνησης της μελέτης, τα υπολογιστικά υποδείγματα (μοντέλα) που χρησιμοποίησε και την τελική πρόταση στην οποία κατέληξε ανάμεσα στις διάφορες εναλλακτικές λύσεις που εξέτασε. Ειδικότερα δήλωσε ότι στην περίπτωση που παρουσιαστούν αποκλίσεις ανάμεσα στις προβλέψεις των υποδειγμάτων θα μπορούν να μετακινηθούν οι κυματοθραύστες σε άλλη θέση.
    Οι κυματοθραύστες θα κατασκευαστούν από ογκόλιθους (όπως ο πέτρινος μόλος) και το κόστος του έργου εκτιμάται στα 6.000.000 ΕΥΡΩ
    Η πρότασή της, με βάση την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Όρων που έχει εγκριθεί υπό όρους από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, παρουσιάζεται συνοπτικά στα σχέδια που ακολουθούν.



     
              Η κ. Α. Σίμωσι, διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ανέφερε ότι η πρόταση της υπηρεσίας της ήταν η απομάκρυνση του δρόμου από την παραλία διότι είναι πολύ μικρότερου κόστους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στον αρχαιολογικό χώρο του βυθισμένου οικισμού που χρονολογείται από το 1.700 π.Χ.
    Πρόσθεσε πως οι νεώτερες ενδείξεις είναι πως η έκταση του οικισμού είναι μεγαλύτερη και ότι η σκέψη είναι να ενταχθεί και αυτού στο υποβρύχιο πάρκο που έχει σχεδιαστεί κατ’ αρχήν για την περιοχή της Σαπιέντζας.
    Διευκρίνισε τέλος πως προϋπόθεση για την εκπόνηση της τελικής περιβαλλοντικής μελέτης είναι η ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά.
              Η αντίδραση του ακροατηρίου σε ότι αφορά την υποβάθμιση της παραλίας με ογκώδεις κατασκευές και απροσδιόριστες αρνητικές επιπτώσεις στο τοπίο ήταν καθολικά αρνητική.
    Παραθέτουμε τις απόψεις τριών μελών του συλλόγου μας και η ιστοσελίδα μας είναι στη διάθεση όλων που έχουν άποψη στο σοβαρό αυτό θέμα. Οι απόψεις θα πρέπει να είναι ενυπόγραφες και να κρίνουν θέσεις και όχι πρόσωπα.
    Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
              Στη συζήτηση είχαν κληθεί να συμμετάσχουν το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) και η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (26ΕΒΑ). Το ΤΑΠ δεν ανταποκρίθηκε ούτε μας γνώρισε τους λόγους της μη προσέλευσής του.
    Η 26ΕΒΑ δήλωσε ότι η ευθύνη της μελέτης και της επίβλεψης για το έργο μερικής αποκατάστασης ανήκει στο ΤΑΠ.
    Ο κ. Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δ. Καφαντάρης δήλωσε πως είναι έτοιμος να συμβάλει οικονομικά στη αποκατάσταση του φωτισμού και ότι θα πάρει πρωτοβουλία για να γίνει σύσκεψη στο ΤΑΠ με θέμα τις μελλοντικές ενέργειες.
    Θα συμμετέχουμε στη σύσκεψη αυτή υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατηθούν πρακτικά και κάθε πλευρά (Δήμος / ΤΑΠ / 26ΕΒΑ) θα αναλάβει, στα πλαίσια συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, τις ευθύνες που της αναλογούν ή μπορεί να αναλάβει.
    Η θέση του συλλόγου μας παρουσιάστηκε αναλυτικά με δύο συμπληρωματικές εισηγήσεις που παραθέτουμε.

    Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
    • Αποκατάσταση του φωτισμού του κάστρου
    Το θέμα είναι ξεκαθαρισμένο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΤΑΠ και 26η ΕΒΑ) γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να συντονιστούν και να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του έργου με άρτιο τεχνικά τρόπο.
    Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες γιατί με το θεσμικό του κύρος είναι σε θέση να συμβάλει καταλυτικά στην ολοκλήρωση του έργου.
    • Ανάπλαση παραλίας
     
    Το θέμα δεν είναι αν η μελέτη είναι σωστή και αν είναι δυνατή η πρόβλεψη της μελλοντικής συμπεριφοράς παρόμοιων έργων.
    Η ουσία είναι να καταδειχθούν με σαφήνεια στην τοπική κοινωνία :
    (1)  Τι ακριβώς θέλουμε να προστατεύσουμε
    (2)  Ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο και συγκεκριμένα στη μορφολογία της παραλίας και πως θα αντιμετωπιστούν
    (3)  Όλες οι υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις και το αντίστοιχος κόστος (οικονομικό και περιβαλλοντικό) κάθε λύσης
    Είναι προφανές ότι χρειάζεται εξαντλητικός διάλογος με σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του το οποίο πρέπει να τεθεί από το Δήμο.
    Χρόνος υπάρχει γιατί το έργο είναι παγωμένο ενόψει της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων αρχαιολογικών ερευνών που προβλέπονται από την απόφαση του ΚΑΣ.
    Για να είναι ουσιαστικός ο διάλογος είναι απαραίτητο να αναρτηθεί, στα πλαίσια της «Διαύγειας», στην ιστοσελίδα του Δήμου η προμελέτη που κατατέθηκε στο ΚΑΣ και εγκρίθηκε υπό όρους.
    Ο σύλλογός μας θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τα κείμενα που προαναφέρθηκαν, το βίντεο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων που, για τεχνικούς λόγους, δεν έγινε δυνατό να προβληθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης και την απόφαση του ΚΑΣ για να δώσει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να εκφράσει τις απόψεις του για το θέμα με τη δημιουργία ενός βήματος δημόσιου διαλόγου μέσω του διαδικτύου.
              Παράλληλα θα ετοιμάσουμε, σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών, ενημερωτικό φάκελο για το θέμα ο οποίος θα δοθεί σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ώστε όλοι να πάρουν θέση για το θέμα .
    http://www.methoni-castle.gr/2013-06-21-10-54-20/item/133-egine-sti-methoni-i-dimosia-syzitisi

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου