Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Διαλύουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία.


garifalo6.jpgΔημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ΥΠΠΟ-Α

                 Δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στο ΥΠΠΟ-Α

 

Διαλύουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Κατέθεσαν στα κρυφά τροπολογία για την υλοποίηση έργων σε Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους από φορείς εκτός των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ-Α.

 

Συνάδελφοι,

 

Όλο το προηγούμενο διάστημα βλέπουμε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο από εκεί που είχαν σταματήσει οι προηγούμενοι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ).

 

Ξεδιάντροπα προσπαθεί να μας εξαπατήσει λέγοντας ότι αναγκάζεται να πάρει τα μέτρα αν και δεν τα θέλει, δηλ. ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ που τα ψήφιζε με «πόνο καρδιάς». Άλλες φορές οι υπουργοί λένε ξεκάθαρα ότι ακόμα και αν δεν ήταν το μνημόνιο θα έπρεπε να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις που η χώρα χρειάζεται, δηλ. ότι έλεγε και η ΝΔ.

 

Άλλη μία αλλαγή φέρνει λοιπόν σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, - και μάλιστα εκπρόθεσμα – ο υπουργός Πολιτισμού που λέει:

 


 

Είναι σκανδαλώδης ο τρόπος που επιχειρείται να περάσει ακριβώς αυτό που απαγορεύεται, η εκτέλεση δηλαδή εργασιών από άλλους πλην της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Είναι η πρώτη φορά που στον Αρχαιολογικό Νόμο θα υπάρχει διατύπωση, που επιτρέπει την υλοποίηση έργου σε Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους από άλλους φορείς.

 

Με την τροπολογία αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την πλήρη εισβολή εργολάβων, ΜΚΟ και άλλων «φιλάνθρωπων» και «ευαίσθητων» φορέων στη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Οποιαδήποτε άλλη εξήγηση είναι εκ του πονηρού. Διότι δεν αναφέρεται τι έρχεται να θεραπεύσει αυτή η τροπολογία. Έως τώρα όλα τα έργα που εκτελούνται, δημόσια και μη, αναγκαστικά παίρνουν βεβαίωση ότι δεν βρίσκονται σε αρχαιολογικό χώρο ή, εάν βρίσκονται, μπαίνουν συγκεκριμένοι όροι και οι εργασίες παρακολουθούνται από τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Οπότε η προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων είναι δεδομένη.

 

(για εργασίες από τρίτους σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους υπάρχει πλήρης πρόβλεψη για το πως γίνονται στα άρθρα 10 και 11 του Ν. 3028/2002, ενώ για τις επεμβάσεις συντήρησης και προστασίας υπάρχουν τα άρθρα 40, 41, 42 και 43, που ικανοποιητικά προβλέπουν τη σχετική διαδικασία)

 

Τα παραδείγματα αναρίθμητα: όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες (ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδός, ΙΟΝΙΑ, Ε65 κ.λπ.), τα ορυχεία της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Κοζάνη (Αμύνταιο, Μαυροπηγή, Αχλάδα κ.ά.), έργα των ΟΤΑ για ύδρευση-αποχέτευση σε όλη σχεδόν τη χώρα, ανέγερση σχολείων ή νοσοκομείων (Κέρκυρα, Ηράκλειο κ.ά), ανέγερση φραγμάτων (Αποσέλεμι Ηρακλείου), κανάλια άρδευσης και διαχείριση ποταμών-λιμνών (Ελαιώνας Φωκίδας, λίμνη Κάρλα Θεσσαλίας κ.ά), ανέγερση ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, άλλων κτιρίων (π.χ. έργα «Ιδρύματος Νιάρχου» στον Πειραιά). Ακόμη και εργασίες σε Μνημεία που έγιναν από ΟΤΑ, την πλήρη εποπτεία και διαχείριση των εργασιών είχαν οι κατά τόπους Εφορείες.

 

Όλα τα παραπάνω έργα εκτελέστηκαν ή εκτελούνται κανονικά, με χρηματοδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Και σε όλα, άσχετα με τον κύριο του έργου, την επίβλεψη και την εκτέλεση την είχε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με βάση το Ν. 3028/2002.

 

Δεν προκύπτει λοιπόν από την ίδια τη ζωή η ανάγκη της συγκεκριμένης τροποποίησης, που φέρνει ο υπουργός εν κρυπτώ και μάλιστα εκπρόθεσμα.

 

Θέλει ξεκάθαρα να επιτρέψει σε τρίτους (ΟΤΑ, ΜΚΟ, εργολάβους) να μπορούν στην ουσία να υλοποιούν αυτοί τα έργα, παρακάμπτοντας τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

 

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ-Α οδηγούν στην πλήρη διάλυσή τους. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κάλυπτουν συντριπτικά τις ανάγκες τους μέσα από το έκτακτο προσωπικό, που προσλαμβάνουν μέσα από τα έργα ΕΣΠΑ που εκτελούνται, τα οποία όμως τελειώνουν σε λίγες μέρες και χιλιάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι στην ουσία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα ριχτούν στην ανεργία, αφήνοντας τις Υπηρεσίες γυμνές. Με την τροπολογία αυτή , η οποία θα επιτρέπει πλέον σε τρίτους να εκτελούν ολόκληρα έργα σε Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, μπαίνει ταφόπλακα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

 

Καλούμε όλα τα Σωματεία του ΥΠΠΟ-Α αλλά και την Ομοσπονδία να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα.

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχέσης εργασίας, να συσπειρωθούν στο Π.Α.ΜΕ. και να παλέψουμε αποφασιστικά, κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και των αυταπατών που καλλιεργούνται από συγκυβέρνηση και πλειοψηφίες στα Σωματεία, για να σταματήσουμε τον κατήφορο και να απαιτήσουμε ότι μας ανήκει. Απαιτούμε:

 

  • Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία του ΥΠΠΟ-Α, που ανοίγει το δρόμο στις ΜΚΟ και τους εργολάβους.
  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι ΙΔΑΧ.
  • Όχι στο νέο μισθολόγιο. Επαναφορά των μισθών στο ύψος του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό για την σωστή και με πρόγραμμα δράση των Υπηρεσιών. Για αποτελεσματική προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου