Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στο ΠεΣυ με θέμα την ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Τρίπολη 21-12-2015

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στο ΠεΣυ με θέμα την ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Φαίνεται ότι τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου είναι φιλέτα για τους   εφοπλιστές και τους καπιταλιστικούς ομίλους, που έχουν συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο από το μόχθο του λαού, τους επιδοτείτε Κυβέρνηση και Ε.Ε με ζεστό χρήμα και ψάχνουν έξοδο για κερδοφορία .
Έτσι  άλλος  ένας  εφοπλιστής,  σε περίοδο  βαθιάς  κρίσης  που  βογγάει  η εργατική  λαϊκή  οικογένεια,   επεκτείνει  την  δραστηριότητά  του  στον  τουρισμό   για  υψηλά  βαλάντια .
Πρόκειται για την επένδυση κατασκευής 50 κατ αρχήν πολυτελών κατοικιών σε παραλιακό μέτωπο στην Ελαία Τριφυλίας μήκους 3,5 χλμ, σε έκταση που χάρισε (!!!) ο βασιλιάς στο σταβλάρχη του, που τριπλασιάστηκε στη συνέχεια ,προφανώς με καταπατήσεις, που «νομιμοποιήθηκε» με μάρτυρες από την Πάτρα και την Αθήνα που περνώντας με το τρένο έβλεπαν τις αραποσιτιές και με τέτοια φαιδρά !! τελικά κατοχυρώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην ιδιοκτησία του Κανελλάκη από τον οποίο το αγόρασε ο εφοπλιστής.
Αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων των κατοίκων ήταν και η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας (81/2-5-2013 ) το οποίο αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα «δεν συνάδει με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της Περιοχής». 
Στο εξής Περιφέρεια και Δήμος δεν στηρίζετε τις προτάσεις των κατοίκων για απαλλοτρίωση των εκτάσεων που σήμερα κατέχει ο εφοπλιστής και την χρηματοδότηση δημοσίων και δημοτικών παρεμβάσεων ήπιας μορφής που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους, τους λουόμενους, τους κατασκηνωτές ,αλλά και τους επισκέπτες σε αυτήν την ιδιαιτέρου κάλλους και οικολογικής σημασίας περιοχή.
Δεν πήραν κανένα μέτρο για να πληρώσει τα πρόστιμα και να αποκαταστήσει το χώρο ο εφοπλιστής που παράνομα και χωρίς άδεια κατασκεύασε πέντε δρόμους ,και όργωσε την περιοχή καταστρέφοντας θίνες 
Αυτή την ανάπτυξη την καπιταλιστική στηρίζετε που μας έφερε εδώ που φτάσαμε. Για τα συμφέροντα και την επένδυση του εφοπλιστή φέρατε το θέμα στο
ΠεΣυ και όχι για την ανάπτυξη που ωφελεί τους αγρότες, τους μικρούς επαγγελματίες, το λαό της περιοχής.  
Όσα κοσμητικά επίθετα κι αν χρησιμοποιήσετε, αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη σήμερα, πράσινη κι εξωστρεφής χθες κι άλλα τέτοια, δεν μπορείτε ν’ αποκρύψετε ότι πρόκειται για καπιταλιστική ανάπτυξη.
 Όσο και να αναμασάτε τα επιχειρήματα του κεφαλαίου ότι πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά, ν’ αφήσουμε το παλιό «παραγωγικό μοντέλο», να δράσουμε με καινοτομία, με εξωστρέφεια, με ανταγωνιστικότητα κι άλλα τέτοια, δεν μπορείτε να κρύψετε ότι λέτε στο λαό μας, «κοιτάξτε να δείτε, τέρμα αυτά που ξέρατε, μόνιμη δουλειά έστω με κάποια δικαιώματα, τέρμα η σύνταξη στα 60, τέρμα οι ΣΣΕ, τέρμα το σύστημα Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, αυτό το κουτσουρεμένο, το ανεπαρκές, τέρμα όσες κοινωνικές κατακτήσεις είχες ή όσες παραχωρήσεις σου κάναμε». Τώρα τα κεφάλια μέσα.
 Δουλειά χωρίς δικαιώματα, με 12-14και16 ώρες δουλειάς για 400 ευρώ στα σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στη Πελοπόννησο.
 Δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ στο χωράφι, χωρίς καμία προστασία και εγγύηση από το κράτος ότι θα βγει πέρα η παραγωγή, χωρίς καμία εξασφάλιση για την τιμή πώλησης των προϊόντων κι αν πιάσει κάποια τιμή η πατάτα ή το λάδι κάνουμε εισαγωγή κάποιες καραβιές από την Αίγυπτο να εξισορροπήσει η αγορά και να κερδοσκοπήσουν οι μεγαλέμποροι.
 Λέτε: πληρώστε ΕΝΦΙΑ, υπέρογκη φορολογία, αυξημένο ΦΠΑ, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.  Για να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας στους εταίρους μας, στην ΕΕ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ. Για να εφαρμοστούν όλα αυτά που μαζί όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου ψήφισαν στο τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο, που προστίθενται στα μέτρα του πρώτου και δευτέρου μνημονίου, για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Βιώσιμη κι αειφορική μάλιστα, που λέει και το θέμα μας.
 Αυτά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όπως έλεγαν χθες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Έλεγαν πχ ότι μετά το PSI, οι πόροι που τάχα εξοικονομούνται από την εξυπηρέτηση των δανείων θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη, υπονοώντας ότι αυτό θα ήταν υπέρ του λαού.
 Αυτά λέει κι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Ξεχάστε τα ψίχουλα που σας έταξαν στη Θεσσαλονίκη, ανεχθείτε τα νέα βάρβαρα μέτρα με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζω τώρα, για να γίνει διευθέτηση του χρέους, αναδιοργάνωση ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε τη, γιατί κούρεμα δεν μου επέτρεπαν να το λέω οι εταίροι, όπως και με το παράλληλο πρόγραμμα που πριν αλέκτωρ λαλήσει αποδείχθηκε αυτό που γνωρίζαμε από την αρχή ότι είναι μια απάτη.
 Τι προσπαθείτε όλοι να καλλιεργήσετε στο λαό; Ότι θ’ ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία; Ότι ο λαός θα κερδίσει την ευημερία του; Λέτε ψέματα.
Κανένα από τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια δεν πρόκειται να παρθεί πίσω. Πέστε μου ένα που πήρε πίσω η πρώτη και δεύτερη φορά αριστερά που είναι στην κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα. 
 Ούτε πρόκειται η καπιταλιστική ανάπτυξη να μετριάσει τις συνέπειες που είχε η εφαρμογή τους στη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αντίθετα θα τις οξύνει. Γιατί η κρίση είναι βαθιά και η όποια ανάπτυξη ακολουθήσει, θα είναι αναιμική, προπομπός της επόμενης κρίσης. Γιατί προϋπόθεση γι’ αυτή την ανάπτυξη είναι να φτάσουν οι μισθοί στον πάτο, να μονοπωληθεί ο κάθε κλάδος της παραγωγής, να τσακιστεί το εργατικό λαϊκό κίνημα.
 Γιατί πρέπει να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια, γι’ αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας. Δε νοιάζεστε για τους μικρούς ελαιοπαραγωγούς, για τους κτηνοτρόφους, νοιάζεστε για τους καπιταλιστές που επενδύουν στην αγροτική παραγωγή για τους μεσάζοντες, τους εμπόρους, τους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων. Αυτούς έχετε μαζί σας, τα συμφέροντά τους λανσάρετε στις εκθέσεις ανά τον κόσμο που περιοδεύετε.
 Εκτός όμως από υπηρέτες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είστε και κακοί, κάκιστοι διαχειριστές της. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το λιμάνι της Κυπαρισσίας. Αφού η ανάδοχος εταιρεία ξεπάτωσε τη Νέδα μα τα αδρανή υλικά που χρειαζόταν, παρέδωσε και παραλήφθηκε ένα λιμάνι με κομμένη στα δυο προβλήτα.
 Αφού κατασκεύασαν το 95% του έργου στο δρόμο Γαργαλιάνοι-Ρωμανός και πληρώθηκε το 120% έκανε δήλωση διακοπής εργασιών και αφού κόστισαν οι απαλλοτριώσεις των χωραφιών πιο πολύ από τα οικόπεδα στο Κολωνάκι (70.000 ευρώ το στρέμμα). Έρχεται η ίδια ανάδοχος εταιρεία να ζητά αποζημίωση από την Περιφέρεια 44 εκατομμύρια ευρώ γιατί κάνατε τρία χρόνια να κάνετε τις επιμετρήσεις στο έργο. Ένας δρόμος λοιπόν 10 χιλιόμετρα που κοστίζει με τον δικό σας τρόπο κατασκευής τον καπιταλιστικό 7 εκατομμύρια ευρώ, κινδυνεύει να κοστίσει 107 εκατομμύρια ευρώ (60τόσα εκατομμύρια η κατασκευή, 44 οι αποζημιώσεις) χώρια τι έχουν δαπανηθεί για μελέτες.
 Να γιατί απέναντι στον καπιταλιστικό τρόπο κατασκευής των έργων υποδομής που κυριαρχεί η επιδίωξη του καπιταλιστικού υπερκέρδους, με αποτέλεσμα όχι μόνο πανάκριβα έργα, που δε σέβονται το περιβάλλον αλλά και αστοχίες όπως τις βαφτίζετε που τις πληρώνει ο λαός, όπου δρόμοι βυθίζονται, γεφύρια γκρεμίζονται, λιμενοβραχίονες και προβλήτες λιμανιών σπάνε.
 Μόνο φιλολαϊκός τρόπος μελέτης, κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας τέτοιων έργων είναι να γίνονται από Δημόσιο Κρατικό φορέα που θα κατέχει τα
μέσα (αδρανή υλικά, σίδηρο, μπετόν κλπ), τα μηχανήματα κατασκευής, θα κατανέμει σχεδιασμένα το εργατοτεχνικό προσωπικό σε όλες τις φάσεις υλοποίησης του έργου (μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία). Μόνο τότε θα επιτυγχάνονται φθηνά και ποιοτικά έργα με σεβασμό στο περιβάλλον.
 Γιατί στα πλαίσια της εργατικής λαϊκής εξουσίας ο παραγωγικός-αγροτικός συνεταιρισμός στο πλάι του κοινωνικοποιημένου τομέα της οικονομίας που θα παρέχει πρώτες ύλες σπόρους, λιπάσματα, μηχανήματα κλπ θα μπορεί να παράγει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για να επιβιώνει ο λαός και να γίνονται και εξαγωγές.  Γιατί μόνο έτσι από την παραγωγή ως την κατανάλωση μπορούν να εξασφαλιστούν οικονομίες κλίμακος, η τεχνική και η επιστήμη να είναι στην υπηρεσία του λαού, να είναι εξασφαλισμένη η διάθεση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και η εξασφάλιση ενός εισοδήματος στον αγροτοκτηνοτρόφο για μια αξιοπρεπή ζωή. 
 Να γιατί καλούμε το λαό να μη δει με καλό μάτι την ανάπτυξη που του σερβίρετε, λέγοντάς του ότι είναι νομοτέλεια στον 21ο αιώνα να είναι μισοάνεργος ή τελείως άνεργος, να δουλεύει για ένα ξεροκόμματο και στο τέλος του εργάσιμου βίου, αν υπάρξει τέτοιο, να φυτοζωεί με μια σύνταξη επίδομα, με φάρμακο, Υγεία, Πρόνοια ακριβό εμπόρευμα.
 Η πλειοψηφία και η διοίκηση της Περιφέρειας πιέζετε την κυβέρνηση πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά να ολοκληρώσει για το κεφάλαιο τη βρώμικη δουλειά που δε μπορούσαν να υλοποιήσουν οι προηγούμενοι. 
 Εμείς είμαστε απέναντι, μαζί με το λαό στη πάλη να καθυστερήσει, να δυσκολέψει, να παρεμποδίσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικεί κάλυψη των απωλειών, μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων κι όλα αυτά στην προοπτική συνολικότερων αλλαγών κι ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου