Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Υπάρχει εναλλακτική πρόταση, αλλά φιμώθηκε

Οδυσσέας Βουδούρης
Υπάρχει εναλλακτική πρόταση, αλλά φιμώθηκε

Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει στο μέλλον ο διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης, αν και, όπως είπε, θα συμμετέχει μόνο στη σύνταξη κοινής επιστολής με τους υπόλοιπους διαγραφέντες προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τα θεσμικά του όργανα, μέσω της οποίας θα τίθεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών της και θα τονίζεται πως πρόκειται για αυτοακρωτηριασμό εκ των άνω.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, εξήγησε τους λόγους που καταψήφισε την Κυριακή το δεύτερο μνημόνιο, σημειώνοντας πως δε θα δώσει λύση στα προβλήματα του τόπου. Επέρριψε ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., πως με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθήθηκε «φιμώθηκε» η διατύπωση μιας άλλης, εναλλακτικής πρότασης.
Μίλησε για πολιτική εθνικής μειοδοσίας, ανέφερε ότι «ήταν σημαντικό να μην ακουστούν οι προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, σε βάση υποστήριξης του εθνικού συμφέροντος, προέβλεψε την ύπαρξη κινδύνου διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η ηγεσία του θα πρέπει να διαλέξει: ή θα συρρικνωθεί ή θα αλλάξει ρότα, ενώ άφησε να φανεί ξεκάθαρα το πρόβλημα ηγεσίας που υπάρχει με τη φράση «το ερώτημα είναι ποια είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν ξέρουμε ότι η θητεία του Γ. Παπανδρέου έχει λήξει».
Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι σέβεται τις επιλογές των συναδέλφων του που υπερψήφισαν, καθώς το έπραξαν κατά συνείδηση, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις κατηγορίες που δημοσιοποιήθηκαν για υστεροβουλία.

Δε βγάζει τη χώρα από την κρίση
Ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας στο ερώτημα αν το δεύτερο μνημόνιο μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Όπως είπε, οι όροι για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ήταν η πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας κι εξυγίανσης, η ελάφρυνση του βάρους του δημόσιου χρέους, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και η λήψη μέτρων οικονομικής ανάκαμψης. Παρατήρησε ότι η νέα δανειακή σύμβαση περιλαμβάνει μόνο νέες περικοπές και νέο δανεισμό και όχι τους υπόλοιπους όρους. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε ελάφρυνση του βάρους του χρέους, αλλά και ότι δεν υπάρχει εγγύηση για την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε καθυστερήσεις και ελλείψεις, χωρίς όμως να τις ονομάσει.
Υπογράμμισε ότι τα χρήματα που θα δοθούν, πηγαίνουν κατευθείαν στις τράπεζες, πως ο προϋπολογισμός του 2012 προέβλεπε ύφεση 3%, ενώ με το νέο μνημόνιο θα διπλασιαστεί και το έλλειμμα από 4,7% θα ξεπεράσει το 6%. Ακολούθως, πρόσθεσε: «Με τις δραματικές περικοπές προσεγγίζεται ο έλεγχος του πρωτογενούς ελλείμματος, δανειζόμαστε σχεδόν αποκλειστικά για να πληρώσουμε τις τράπεζες.
Αναλύοντας αυτούς τους αριθμούς, γίνεται κατανοητό πως το αποκλειστικό μέλημα των δανειστών μας είναι η σωτηρία των τραπεζών, που, σύμφωνα με το σχέδιό τους, επιτυγχάνεται μέσω της εξαθλίωσης της Ελλάδας».
Σημείωσε ότι το δεύτερο μνημόνιο δε δίνει λύση και χαρακτήρισε το επιχείρημα της χρεοκοπίας ως ψέμα, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει θέμα στάσης πληρωμών και κανείς δεν μπορεί να χρεοκοπήσει μια χώρα σε 3 μέρες, κάτι που δε συμβαίνει ούτε αν κηρυχτεί πόλεμος.

Υπάρχει εναλλακτική λύση
Εν συνεχεία, ανέφερε πως υπήρχε εναλλακτική λύση, η εναντίωση στο μνημόνιο, αλλά με τη διατύπωση μιας άλλης πρότασης, που φιμώθηκε, με μεταρρυθμίσεις έναντι επενδυτικού σχεδίου. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να προετοιμαστεί στις πιέσεις της τρόικας με αντιπρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για την οικονομία, το κράτος και τους θεσμούς, την ενεργοποίηση του «μίνι σχεδίου Μάρσαλ» σύμφωνα με τις προηγούμενες δεσμεύσεις, αλλά και με εκστρατεία ενημέρωσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινή γνώμη.
Αυτή η λύση, συνέχισε, θα εξασφάλιζε τους δανειστές μας ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, εφόσον θα έδινε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης και θα κινητοποιούσε την ελληνική κοινωνία, εφόσον θα έδινε μια ελπίδα για κάθε πολίτη.
Όπως τόνισε «το όχι άνοιγε μια ελπίδα, ενώ οι συνέπειες του ναι είναι συνεχής υποχώρηση στον εκβιασμό. Το ναι επικύρωσε μια πολιτική εθνικής μειοδοσίας».

Εκφοβισμός
Αμέσως μετά, επισήμανε ότι για την επιβολή του ναι «χρησιμοποιήθηκε ένα τρομακτικό όπλο: ο εκφοβισμός με τις ανυπόστατες απειλές που διατυπώθηκαν για το γάλα, τα φάρμακα και το πετρέλαιο. Ο εκφοβισμός πέτυχε διότι έγινε μαζικά και απότομα από τις ηγεσίες και των δύο μεγάλων κομμάτων και φιμώθηκαν σι διαφορετικές φωνές»
Όπως παρατήρησε, «άλλο ο φόβος και άλλο η ψύχραιμη αξιολόγηση των κινδύνων και των δυνατοτήτων μας Όποιος πάει στη μάχη υπό την κυριαρχία του φόβου έχει χάσει εκ των προτέρων. Αυτό επιδίωξαν η τρόικα και οι Γερμανοί. Αυτό μετέφερε η κυβέρνηση ελλείψει άλλων επιχειρημάτων.
Αν η ελληνική κοινωνία δεν ξεπεράσει τον φόβο που έχει διασπείρει η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης, θα γίνουμε ντε φάκτο προτεκτοράτο, χωρίς καν να χρειαστεί να μας βάλουν επίτροπο».
Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε κάθε Μεσσήνιο πολίτη, σε κάθε Έλληνα, να αποβάλλει τον πανικό και να κάνει τις επιλογές του, όποιες και να είναι, όλες σεβαστές, μόνο με γνώμονα τη λογική και την καρδιά του.

Διαγραφές
Αναφερόμενος στα των διαγραφών, παρατήρησε ότι διαγράφηκε το 1/4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Με άλλα λόγια, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έθεσε στο περιθώριο το 1/4 του κόσμου του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως όταν αθροίστηκαν οι ψήφοι των διαγραφέντων, προέκυψε ότι ψηφίστηκαν από 1 εκατ. άτομα, το 1/3 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Δήλωσε ότι έχει δικαίωμα να συνεχίσει να εκπροσωπεί όλους όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορούν να συναινέσουν στην πολιτική της κυβέρνησης.
Σημείωσε δε πως η απόφαση της διαγραφής δεν ελήφθη από κάποιο θεσμικό όργανο.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «όσοι ψήφισαν όχι, φάνηκε πως πήραν ένα αλόγιστο ρίσκο, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο».
Παρατήρησε, επίσης, ότι το πολιτικό σύστημα καταρρέει και «δε θα έχει σχέση με ό,τι γνωρίσαμε», ενώ στο ερώτημα γιατί ψήφισε υπέρ του πρώτου μνημονίου και κατά του δεύτερου, απάντησε πως έπρεπε να υπάρξουν περικοπές, αλλά και μεταρρυθμίσεις: «Αν είχε γίνει ό,τι έπρεπε, θα ήμασταν κοντά στην έξοδο από την κρίση» Πρόσθεσε πως το κείμενο για το δεύτερο μνημόνιο, με 1.100 σελίδες, παρουσιάστηκε 24 ώρες πριν την ψήφισή του, χωρίς όλες οι σελίδες να είναι επίσημα μεταφρασμένες στα ελληνικά, ενώ τοποθετήθηκαν μόνο όσοι είχαν οριστεί από τα κόμματα και ήταν υπέρ της μιας άποψης.
Τέλος, όσον αφορά στα της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως «είναι δύσκολο να ξανακολλήσει το γυαλί, αλλά ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική για το συμφέρον της χώρας και της παράταξης».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου