Τετάρτη 30 Μαΐου 2012


ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Θετική εισήγηση ή σιωπηρή θετική γνωμοδότηση για λιγνιτωρυχείο Κορώνης από Περιφέρεια;

 29/05
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ετοιμάζεται να φέρει με θετική υπηρεσιακή εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το ¨επίδικο¨  θέμα της εγκατάστασης λιγνιτωρυχείου στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης Μεσσηνίας (Ακριτοχώρι – Φαλάνθη) ή ακόμα και να το περάσει ¨σιωπηρά¨ (χωρίς συζήτηση στο περιφερειακό)». Αυτή είναι η εξήγηση της συμπεριφοράς της αιρετής περιφερειακής αρχής, εδώ και καιρό, από μεσσηνιακούς κύκλους, που γνωρίζουν πολύ καλά τις σχετικές πολιτικο-διοικητικές και υπηρεσιακές διαδικασίες.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε αποκλειστική προθεσμία εντός της οποίας είχε υποχρέωση να εισάγει το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, για την λήψη σχετικής (γνωμοδοτικής) απόφασης (θετικής ή και αρνητικής).

Η Περιφέρεια, όμως, ζήτησε και έλαβε από την Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων υπό τον Τ. Αποστολόπουλο, παράταση προθεσμίας για εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη υπηρεσιακή επεξεργασία του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου να το εισάγει πανέτοιμο προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην πρώτη παραπάνω προθεσμία που είχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου αιτήθηκε και έλαβε και νέα (δεύτερη) παράταση, η οποία εκπνέει εντός των ημερών. Γεγονός που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη σχετική επιστολή Θ. Πετράκου (επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού ¨Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου¨), που, συγκεκριμενοποιώντας τις … «φήμες», ζητάει την συζήτηση του θέματος.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η παρέλευση της προθεσμίας χωρίς να εισαχθεί το θέμα στο περιφερειακό σημαίνει την σιωπηρή θετική γνωμοδότηση της περιφέρειας.

ΟΙ «ΦΗΜΕΣ»

Η παραπάνω εκτίμηση της επόμενης κίνησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου (θετική, δηλαδή, υπηρεσιακή εισήγηση ή σιωπηρή θετική γνωμοδότηση), όπως παραπάνω αναφέρεται προέρχεται από μεσσηνιακούς κύκλους, που εξηγούν τα γεγονότα και τις δηλώσεις Τατούλη, ως εξής:

«Τα γεγονότα» αναφέρουν «επιβεβαιώνουν σχετικά τις ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες από υπηρεσιακούς κύκλους, και οδηγούν στο συμπέρασμα της … ξαφνικής θετικής υπηρεσιακής εισήγησης στο περιφερειακό, με στόχο την λήψη απόφασης θετικής γνωμοδότησης. Ή, εάν αυτό δεν σταθεί δυνατό –συνεκτιμώντας και τα γεγονότα της… Μαντίνειας- να αφεθεί να περάσει άπρακτη η προθεσμία συζήτησης, που σημαίνει σιωπηρή θετική γνωμοδότηση».

Και συνεχίζουν: «Δεν χρειάζεται τόση σπουδή για την εισαγωγή του θέματος στο περιφερειακό προς γνωμοδότηση, εάν η περιφερειακή πλειοψηφία πιστεύει και εργάζεται προς την κατεύθυνση της αρνητικής γνωμοδότησης επί της συγκεκριμένης επένδυσης. 

Από την άλλη πλευρά, εάν τελικά προκριθεί η λύση της … μη συζήτησης, τότε, με τις παρατάσεις που έχουν δοθεί, το θέμα έχει … χαθεί από την επικαιρότητα και η σιωπηρή θετική γνωμοδότηση θα είναι γεγονός χωρίς κανένα … κρότο.

Επιπλέον, οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη ¨περί έγκρισης όλων των νόμιμων επενδύσεων¨, στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο εισάγει … κενά δαιμόνια του τύπου ¨το νόμιμο είναι και … φιλοπεριβαλλοντικό και αναπτυξιακό¨, όπως περίπου υποστηρίχθηκε και στην ανάλογη επεισοδιακή συζήτηση της γνωστής επένδυσης βιοαερίου Μαντινείας Αρκαδίας».

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η συγκεκριμένη κριτική ανάλυση και το συμπέρασμα, έχει διασπείρει εδώ και καιρό –με επίταση όσο περνάνε οι ημέρες και εκπνέει η προθεσμία συζήτησης του θέματος- εύλογη ανησυχία στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας και, κυρίως, στην ευρύτερη δημοτική περιοχή του τόπου εγκατάστασης της συγκεκριμένης επένδυσης.

------------------
ΣΧΟΛΙΟ PELOPSNEWS.GR

Οι «φήμες» φυσικά δεν αποτελούν είδηση, μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος, αλλά αποτελούν γεγονός (είδηση) η μεσσηνιακή ανησυχία και ο προβληματισμός επί του προκειμένου θέματος στην Μεσσηνία!

Οι «φήμες», «λόγια που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, άγνωστου εκδότη, χωρίς να είναι δυνατόν να διασταυρωθούν», αφού αυτό μόνο μελλοντικά μπορεί να επισυμβεί, από την συγκεκριμένη πράξη σε προσεχές περιφερειακό συμβούλιο, είναι γεγονός, που μεταφέρει ανησυχία στον μεσσηνιακό λαό. 

Χωρίς να είναι γνωστός ο αρχικός εκδότης, δεν μπορεί να αξιολογηθεί και η ποιότητα της εκφερόμενης ανάλυσης – προσέγγισης. Πιθανότατα, όμως, όπως συμβαίνει συνήθως, η αναμετάδοση (φημολογία) επιτρέπει την εμφιλοχώρηση ανακριβειών ή και υπερβολών.

Γι΄αυτό, κατά την γνώμη μας, είναι αναγκαίο να παρέμβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με επίσημη τοποθέτηση της επί του προκειμένου, όπως έπραξε μέχρι σήμερα και για ήσσονος σημασίας ζητήματα (π.χ. διάψευση είδησης προερχόμενης από blog, περί διαμεσολάβησης Λαμπρόπουλου για συμφιλιωτική συνάντηση Τατούλη – Σαμαρά).

Μια τέτοια αντίδραση, που θεωρούμε ότι είναι εντός του χαρακτήρα της περιφερειακής μας αυτοδιοίκησης, θα είναι αποδεικτική της περιφερειακής ευαισθησίας, συνέπειας και διαφάνειας, και παρακαταθήκη για την Περιφερειακή μας Δημοκρατία.  

Ίδωμεν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου