Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ, ΠΡΩΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΑΝΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΟ ΔΝΤ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ!!! - Ώστε να μη ζημιωθούν!!! Για να ζημιωθεί η Ελλάδα, κουβαλώντας έναν ογκόλιθο πολιτικής και οικονομικής ηλιθιότητας στις πλάτες της! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ; ΓΙΑΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!! Που δεν άφησαν να κουρευτεί εξ αρχής το τεράστιο ως τώρα Χρέος, για να μη ζημιωθούν οι Ευρωπαίοι Τραπεζίτες;

Ρουμελιώτης: Οι Γερμανοί θα κάνουν συμψηφισμό με τις πολεμικές αποζημιώσεις για το νέο κούρεμα- VIDEO

08/06/2013 


Ρουμελιώτης: Οι Γερμανοί θα κάνουν συμψηφισμό με τις πολεμικές αποζημιώσεις για το νέο κούρεμα- VIDEO
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, με αφορμή τα όσα ακούγονται γύρω από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, μίλησε στο ΣΚΑΙ και είπε πως «το ΔΝΤ άλλαξε τους κανόνες για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα και να αποφευχθεί η γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη» .

«Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, από την αρχή έπσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά η Ελλάδα και η Ευρωζώνη απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση» τονίζει.

«Είχαμε πιθανότητες τότε, το χρέος να μπει σε βιώσιμη τροχιά και είχα κάνει συζητήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αλλά η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να οδηγήσει στα άκρα με Ευρωζώνη και δεν την πίεσε αρκετά για την αναδιάρθρωση χρέους. Όμως, είναι η ενδιαφερόμενη χώρα που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αναδιάρθρωση του χρέους της» .

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πίεσε αρκετά τους Ευρωπαίους, δεν είχε καταλάβει γιατί γαλλικές και γερμανικές τράπεζες δεν ήθελαν το κούρεμα και τους έδωσε χρόνο να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα» .

Και πρόσθεσε:

«Δεν μου δόθηκε ποτέ πειστική απάντηση από τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, γιατί δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του χρέους. Έλεγαν ότι δεν το θέλουν οι Ευρωπαίοι, ότι θα γίνει επιτροπή για να το συζητήσει και  τελικά το ταμείο επέβαλλε το κούρεμα. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα άγνοιας, δεν δικαιολογείται. Είχαν συμβούλους που τους ενημέρωναν για τη βιωσιμότητα του χρέους και τους είχαν δείξει επανειλημμένα τι πρέπει να γίνει» .

Σημείωσε ότι με την αντιπαράθεση ΔΝΤ – Κομισιόν ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, καθώς αποδεικνύεται ότι έγιναν τεράστια λάθη, όπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιστημόνων και ΜΜΕ. 


«Η ελληνική πλευρά πρέπει να πραγματοποιήσει πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του χρέους και μετά να διεκδικήσει αναδιάρθρωση του χρέους που οι Ευρωπαίοι δεν νομίζω ότι μπορούν να την αποφύγουν. Όσο γρηγορότερα γίνει το νέο ‘κούρεμα’ τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία. Αμφιβάλω αν θα δοθούν άλλα λεφτά στην Ελλάδα» επισήμανε. 


Εξήγησε ότι η έκθεση του Ταμείου αποτελεί καταστατική δέσμευση, και πραγματοποιείται ανά τριετία προκειμένου να αξιολογούνται τα προγράμματα χρηματοδότησης σε διάφορες χώρες. 


«Τρία χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ κατήρτισαν την έκθεση για να δουν τι δεν πήγε καλά. Μέσα από αυτή την έκθεση ασκείται κριτική στο ίδιο το Ταμείο, τους Ευρωπαίους, και στην κυβέρνηση Παπανδρέου» τόνισε.

Πάντως, δεν απέφυγε να προχωρήσει και σε μία προσωπική εκτίμηση. «Οι Γερμανοί θα κάνουν συμψηφισμό και θα γίνει νέο κούρεμα, αντί πολεμικών αποζημιώσεων». 


Πολεμικές αποζημιώσεις μέσω «κουρέματος»;

Το ζήτημα της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο. 

Πολιτικοί και επιστήμονες που συμμετείχαν συγκλίνουν στην άποψη ότι η Γερμανία δεν θα δεχόταν ποτέ το σενάριο της άμεσης πληρωμής επανορθώσεων στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε το ζήτημα να εξεταστεί στο πλαίσιο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους; Ο Άμπρεχτ Ριτσλ, ιστορικός της Οικονομίας στο London School of Economics εκτιμά «ότι η καλύτερη λύση συνίσταται στο να πάψει να διακηρύσσει κανείς τη λέξη επανορθώσεις. Θα έλεγα ότι η πολιτική των συμβόλων είναι ουσιαστική πολιτική και αυτό που χρειάζεται από γερμανικής πλευράς είναι μία συμβολική πράξη που θα ικανοποιήσει την ελληνική κοινή γνώμη και θα ξαναδώσει στους Έλληνες την αξιοπρέπειά τους. Στη συνέχεια μπορούμε να συμφωνήσουμε και για τα οικονομικά ζητήματα, καθώς ο καθένας ξέρει ότι πρέπει να βρεθούν οικονομικές λύσεις. Αυτό το ξέρουν όλοι στο Βερολίνο».


Φόβος για μαζικές διεκδικήσεις

«Ένα είδος «σιωπηρής» αναγνώρισης των γερμανικών οφειλών θα είχε καλές πιθανότητες να κερδίσει κι άλλους συμμάχους στη γερμανική πολιτική σκηνή» εκτιμά η Ανέτε Γκροτ, βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς και πρόεδρος της μεικτής ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Θα μπορούσα να φανταστώ αυτό το ενδεχόμενο. Είναι ένα πικρό ποτήρι που θα ήταν κι άλλοι διατεθειμένοι να πιουν. Ο μεγαλύτερος φόβος στο μυαλό των Γερμανών πολιτικών είναι ότι ‘αν πληρώναμε πολεμικές αποζημιώσεις σε μία χώρα, θα ακολουθούσαν μετά και οι υπόλοιπες'. Άρα πρέπει να βρούμε έναν άλλο όρο για το ζήτημα», εκτιμά η Αν. Γκροτ.

Η προσέγγιση αυτή βρίσκει σύμφωνο τον ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργο Χατζημαρκάκη, ο οποίος θεωρεί όμως απαραίτητη προϋπόθεση τη γερμανική αναγνώριση ότι υφίσταται ζήτημα αποζημιώσεων και την ετοιμότητα της Ελλάδας να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα σε υλικό επίπεδο: «Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα πακέτο, το οποίο θα προβλέπει απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να καταβληθούν όμως και χρήματα. Αυτό δεν γίνεται μόνο με κούρεμα. Ένα επενδυτικό ταμείο, στο οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει ενεργά, θα ήταν μία ενδεχόμενη λύση».




06/06/2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου