Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο.

‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
7. Tίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες.
 Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο.


Νόμος αρ. 3852/2010 (“Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης”, Φ.Ε.Κ. Α' 87/7.10.2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).
(Διατάξεις σχετικές με την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης)

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ. 4 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) 
«..ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου».  Κατά το άρθρο 1, παράγραφος 2, του Ν.3213/31.12.2003, «η δήλωση υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την ορκωμοσία ή την ανάληψη των καθηκόντων τους. Επίσης, η δήλωση αυτή υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για τρία (3) χρόνια μετά από την απώλεια ή τη λήξη της, το αργότερο την 30ή Ιουνίου κάθε έτους».
http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/dimarxoi-krivoun-ta-pothen-esxes-tous
Άρθρο 77 
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης 
1. Στους δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιλέγεται, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. Υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση που κατατίθεται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής. Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί
αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής. Ως προς το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη ισχύουντα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του παρόντος. Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.
H aftodioikisi.gr έκανε μια αναζήτηση στις επίσημες ιστοσελίδες των 20 μεγαλύτερων δήμων της χώρας (με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων) και ανακάλυψε πως μόνον οι 7 από αυτούς έχουν αναρτήσει σε εμφανές σημείο το «πόθεν έσχες» των δημάρχων και των μελών της οικονομικής επιτροπής και της ποιότητας ζωής, καθώς και των υπόχρεων δημοτικών συμβούλων (πρώην αντιδημάρχων – πρώην μελών επιτροπών), ενώ οι υπόλοιποι είτε δεν τα έχουν αναρτήσει καθόλου, είτε έχουν αναρτήσει φορολογικές δηλώσεις και όχι δηλώσεις «πόθεν έσχες», είτε τις έχουν αναρτήσει σε σημεία που όσο και να τις αναζητήσεις, δεν θα τις βρεις.
Ποιο είναι, άλλωστε, το κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων «δημοτικών» ιστοσελίδων; Ότι για να βρεις το «πόθεν έσχες» θα πρέπει να περάσεις πολύ ώρα, ψάχνοντας μέσα στα πεδία και υποπεδία των ιστοσελίδων, καθώς βάζοντας λέξεις-κλειδιά (σ.σ. όπως έκανε επισταμένως η aftodioikisi.gr) π.χ., «φορολογική», «πόθεν», «περιουσιακή», με την… πρώτη ματιά, δε σου δίνει το αποτέλεσμα που θέλεις.
Τα πόθεν έσχες 500 αιρετών της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα δημάρχων και αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων δήμων της χώρας συγκέντρωσε σε μία ιστοσελίδα η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος».
Τρεις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές η οργάνωσης με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου (31 Αυγούστου 2014) αλλά ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πόθεν έσχες .
Υπενθυμίζεται ότι από το 2010, οπότε και ψηφίστηκε σχετικός νόμος, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη των οικονομικών επιτροπών των δήμων και των επιτροπών ποιότητας ζωής, υποχρεούνται να αναρτούν στα site των δήμων τους τα πόθεν έσχες τους. Να σημειωθεί ότι σε παλαιότερο ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr είχε διαπιστώσει ότι δήμαρχοι κρύβουν τα πόθεν έσχες τους. 
http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/epixeirisi-diafaneia-prin-tis-ekloges-500-pothen-dimarxon-kai-antidimarxon-se-mia-istoselida-lista 

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας www.transparency.gr/diafanis-topiki-aftodioikisi  μπορεί να πλοηγηθεί και να ενημερωθεί εύκολα για τα εισοδήματα, την
ακίνητη περιουσία, τη μετοχική ή επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου και των οικείων του εισάγοντας στη μηχανή αναζήτησης τον Δήμο ή το όνομα του προσώπου που επιθυμεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου