Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Πύλος: Κυβερνητικές... «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» από τα 6,500 τμ δόμηση στα 3,200 τμ, το 50% συντελεστή δόμησης έκοψε το υπουργείο πολιτισμού στην μαρίνα της Πυλου ,παρεξηγήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και ο ΄΄επενδυτης΄΄.....

Πύλος: Κυβερνητικές... «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» από τα 6,500 τμ δόμηση  στα 3,200 τμ, το 50%  συντελεστή δόμησης έκοψε το υπουργείο πολιτισμού στην μαρίνα της Πυλου ,παρεξηγήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και ο ΄΄επενδυτης΄΄.....          

Κυβέρνηση - ΤΑΙΠΕΔ δεν παραιτούνται από το να κάνουν «ελκυστικό» το λιμανάκι στους «επενδυτές»


πυλος1
Γράφει ο Γρηγόρης Τραγγανίδας                
       17/05/2016






Αποφασισμένη να «εκκαθαρίσει» κάθε «εστία» αντίστασης των αρχαιολόγων στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος, που συνιστά η μετατροπή τους σε «φιλέτα» προς πώληση στο μεγάλο κεφάλαιο του τουρισμού, είναι η κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το παραδοσιακό λιμάνι της Πύλου, ενταγμένο στον κατάλογο ξεπουλήματος του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατη είναι επίσης και συστημική φρίκη που προκάλεσε η προστασία της περιοχής Αφάντου στην Ρόδο, μέσω της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου και η κυβερνητική «φούρια» να καθησυχαστούν οι «επενδυτές». Υπογραμμίζοντας, έτσι, τα εξαιρετικά πεπερασμένα όρια με τα οποία αντιλαμβάνεται την προστασία περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς το αστικό κράτος.
Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στις 7 Απρίλη με την οποία εγκρίθηκε μεν η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το έργο «Νέα Μαρίνα Πύλου», αλλά με όρους που ουσιαστικά καθιστούν την «επένδυση» καθόλου «ελκυστική», σύμφωνα με τα αγοραία κριτήρια «επενδυτών» και ΤΑΙΠΕΔ, που προωθεί την ιδιωτική «εκμετάλλευση» αυτού του πανέμορφου, ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τόπου, προκάλεσε μεγάλο κύμα πανικού στην κυβέρνηση. Το θέμα δεν έφτασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ, παράλληλα, στην περιοχή, μετέβη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, «έπλεξε» και το «εγκώμιο» στο τουριστικό κεφάλαιο, ως μια έμμεση, πλην σαφής, πολιτική «διαβεβαίωση», ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την αγοραία πορεία της.
Πλέον φαίνεται ότι η κυβέρνηση περνά στην «β” φάση»: Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα επιστρέφει στο ΚΣΝΜ για να συζητηθεί ξανά, λόγω ένστασης του ΤΑΙΠΕΔ στην προηγούμενη γνωμοδότηση. Αυτή τη φορά όμως η κυβέρνηση είναι περισσότερο προετοιμασμένη. Εχει «χρεωθεί», μάλιστα και συγκεκριμένος άνθρωπος, από τα «σπλάχνα» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που επιστρέφει στο ΥΠΠΟ για να «περάσει» την κυβερνητική «γραμμή».
Η ουσία είναι, ότι ανεξάρτητα από γνωστά, στα αρχαιολογικά συμβούλια, «τεχνάσματα» κάθε ενδιαφερόμενου για να προσπεράσει τα αρχαιολογικά «εμπόδια» – όπως π.χ. να αποδεχθεί επιμέρους όρους για να εξασφαλίσει θετική γνωμοδότηση στο σύνολο του αιτήματος – τα οποία πιθανόν να χρησιμοποιήσει και το ΤΑΙΠΕΔ, τα μέλη του συμβουλίου καλούνται, για μια ακόμη φορά, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Καλούνται να υπερασπίσουν την επιστημονική τους αξιοπρέπεια και τον ρόλο τους ως «ασπίδας» της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της αγοραίας, καταστροφικής επέλασης. Να υπερασπίσουν το γενναίο βήμα που έκαναν στις 7 Απρίλη και να μην μετατρέψουν την Πύλο σε Φλοίσβο.
Αλλωστε, το διακύβευμα ξεπερνά την Πύλο. Αφορά στο αν θα αφήσουμε, συνολικά, τα υλικά σπαράγματα της συλλογικής μνήμης του λαού μας να μετατραπούν σε «επενδυτικά» «Κλοντάικ» προς όφελος μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων ή/και πολυεθνικών. Στόχος προ-μνημονιακός, ο οποίος όμως επανέρχεται δριμύτερος με τους εκβιασμούς των «προαπαιτούμενων» και των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Το λιμανάκι της Πύλου όμως, οι ψαρόβαρκές του, οι αρχαιότητες και η φύση που το αγκαλιάζει, δεν έχουν αναλάβει καμία υποχρέωση έναντι οποιουδήποτε. Υπήρχαν πριν απο μας. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχουν και για τα παιδιά μας.
ΒΛΕΠΕ ......
Πύλος: Ψαρόβαρκες - Γιοτ: 1 - 0... στο «ημίχρονο»

Το πρώτο βήμα για την προστασία της Πύλου από την αγοραία επέλαση έγινε χθες στο ΚΣΝΜ



πυλοσ3
Γράφει ο Γρηγόρης Τραγγανίδας                
        08/04/2016






Εστω και εμμέσως, πλην, όμως, σαφέστατα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, κατά την χθεσινή του συνεδρίαση, έβαλαν ένα πρώτο «φρένο» στο ξεπούλημα και, κατ” επέκταση, στην καταστροφή του όρμου της Πύλου, εγκρίνοντας μεν την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το έργο «Νέα Μαρίνα Πύλου», αλλά με όρους που ουσιαστικά καθιστούν την «επένδυση» καθόλου «ελκυστική», σύμφωνα με τα αγοραία κριτήρια των «επενδυτών», αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ που προωθεί την «εκμετάλλευση» από τους ιδιώτες, αυτού του πανέμορφου, ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τόπου.
Ηταν η τρίτη φορά κατά σειρά που η συγκεκριμένη ΣΜΠΕ απασχόλησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα επιστημιονικά, γνωμοδοτικά συμβούλια του υπουργείου Πολιτισμού. Τον περασμένο Φλεβάρη, η γνωμοδότηση αναβλήθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, διότι κρίθηκε ότι το θέμα είναι κατά προτεραιότητα ζήτημα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ). Η Πύλος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος και τα ναυάγια που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσάς της ανήκουν στον 19ο αιώνα.
πυλοσ1
Μια βδομάδα πριν από εκείνη την συνεδρίαση του ΚΑΣ, το ΚΣΝΜ είχε επίσης αναβάλει τη συζήτηση, προκειμένου να κατατεθούν από τους μελετητές οι εναλλακτικές προτάσεις. Η αναβολή, όπως μετέδοσε τότε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αποφασίστηκε λόγω προβλημάτων και προβληματισμών των μελών του ΚΣΝΜ ως προς την πρόσβαση στον χώρο της μαρίνας, με σκοπό να κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες, όπως ειπώθηκε, είναι απαραίτητες σε περιπτώσεις ΣΜΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Περιοδικού», όπως προέκυψε στην χθεσινή συνεδρίαση, ουσιαστικά τέθηκε προς έγκριση… η ίδια ΣΜΠΕ, χωρίς, δηλαδή, την ενσωμάτωση των όρων και των κριτηρίων που είχαν ζητηθεί από το ΚΣΝΜ.
Το αποτέλεσμα ήταν, ότι ενώ η «επένδυση» τυπικά εγκρίθηκε, οι όροι που έθεσε το Συμβούλιο την υπονομεύουν, γεγονός, φυσικά, εξαιρετικά ελποδοφόρο.
Για παράδειγμα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία κατέστησε σαφές ότι το λιμάνι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από αλιευτικά σκάφη, άρα, απορρίπτεται ουσιαστικά η ίδια η λογική της μαρίνας. Επιπλέον, ο συντελεστής δόμησης που εγκρίθηκε είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που είχε ζητηθεί (0,15 έναντι 0,40), γεγονός που σημαίνει λιγότερα τετραγωνικά μέτρα χτισίματος. Επίσης, απορρίφθηκε οποιαδήποτε διαπλάτυνση της προβλήτας, άρα, οι χρήσεις που θα μπορούν να υποστηριχθούν θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Απορρίφθηκε επίσης το σχέδιο για πλωτή προβλήτα και, τέλος, απαιτήθηκε νέα ΣΜΠΕ με όλες τις αλλαγές και τους όρους που απαιτήθηκαν.
Είναι προφανές πως πρόκειται για μία ακόμη μάχη που δίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία ενάντια στην εμπορευτική λεηλασία μνημείων και φύσης. Οι αρχαιολόγοι είχαν τεθεί εξαρχής κατά της επέλασης των «επενδυτών», όχι μόνο στην Πύλο.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή τις συζητήσεις στα Κεντρικά Συμβούλια του ΥΠΠΟ, σημειώνει, ότι «η ιστορική πόλη της Πύλου με την παραδοσιακή προκυμαία και το Νιόκαστρο, με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και τον κηρυγμένο εξ ολοκλήρου Όρμο του Ναυαρίνου, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του παραδοσιακού οικισμού, σε ένα υπέροχο θαλάσσιο και χερσαίο φυσικό τοπίο».
»Προκειμένου να εκποιηθεί η μαρίνα της Πύλου, το ΤΑΙΠΕΔ δίνει τη δυνατότητα στον όποιο υποψήφιο «επενδυτή» ακόμη και να χτίσει σε περιοχή αιγιαλού και μπροστά στον παραδοσιακό οικισμό της Πύλου. Ακόμη και η ιστορική προκυμαία κινδυνεύει από τις επεμβάσεις που θα προγραμματιστούν για να ολοκληρωθεί η «επένδυση».
»Τέτοιες προτάσεις και μεθοδεύσεις αντιβαίνουν τον Αρχαιολογικό Νόμο και την προστασία του κηρυγμένου ιστορικού τοπίου της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Καλούμε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να διαφυλάξει τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο από τις επεμβάσεις.
Καλούμε τους κατοίκους της Πύλου να διαφυλάξουν τον πραγματικό πλούτο, που μπορεί να δώσει αειφορία στην περιοχή τους, δηλαδή την ομορφιά του τοπίου και του ιστορικού οικισμού».
πυλοσ2
Η δεύτερη φάση της μάχης θα δοθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο θα κληθεί και αυτό να γνωμοδοτήσει επί της συγκεκριμένης ΣΜΠΕ. Φυσικά, η χθεσινή εξέλιξη είναι ελπιδοφόρα, αλλά αν το ΚΑΣ δεν την θωρακίσει περαιτέρω με τους δικούς του όρους, στην ιδια κατεύθυνση με το ΚΣΝΜ, θα δημιουργηθεί επικίνδυνο «ρήγμα» στην ασπίδα προστασίας της Πύλου.
Το βήμα που ξεκίνησε χθες πρέπει να ολοκληρωθεί. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας, η οποία, κατά κοινή ομολογία, δίνει κυριολεκτικά την ψυχή της, μέσα σε ένα απόλυτα εχθρικό περιβάλλον, για την προστασία των σπαραγμάτων της ιστορικής μνήμης ενός λαού, ο οποίος υφίσταται ολοκληρωτική επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, οφείλει – καταρχήν στον εαυτό της – να ορθώσει το ανάστημά της και να πει «Φτάνει»!
Είναι επίσης προφανές, ότι η αντίσταση των αρχαιολόγων δεν αρκεί. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος προς όφελος της κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.
ΒΛΕΠΕ ....
Πύλος: «Συναγερμός» στην κυβέρνηση για την πορεία του ξεπουλήματος

Αναβολή του θέματος από το ΚΑΣ και επιτόπια κυβερνητική «αποστολή»


πυλος1
Γράφει ο Γρηγόρης Τραγγανίδας                
        14/04/2016
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, στις 7 Απρίλη, η οποία καθιστά ουσιαστικά μη «ελκυστικό» το ξεπούλημα του λιμανιού της Πύλου, αφού θέτει όρους για την κατασκευή της μαρίνας που θα δυσκολέψουν το ΤΑΙΠΕΔ, και η κυβέρνηση τέθηκε σε κατάσταση «συναγερμού».
Καταρχήν, στάλθηκε στην Πύλο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ, για να συναντηθεί με τις τοπικές αρχές και διοικήσεις. Αν και αυτό που προβλήθηκε στα ΜΜΕ από την συζήτηση που είχε με τον δήμαρχο, Δημήτρη Καφαντάρη, ήταν η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, ωστόσο, ο Τ. Κουίκ συνέδεσε το εν λόγω έργο και με το λιμάνι και το σχέδιο κατασκευής της νέας μαρίνας: «Με βάση και τα πολύ σημαντικά έργα ανάπλασης που αφορούν λιμάνι, μαρίνα, αναστήλωση του κάστρου Μεθώνης και την τεράστια περιοχή Natura που αγκαλιάζει όλα τα νότια παράλια και τα απέναντι νησιά Σαπιέντζα, Σχίζα, Βενέτικο, Αγία Μαριανή, Αυγό κ.λπ., καθιστούν νομοτελειακή την ανάγκη της εκπλήρωσης αυτού του οδικού έργου, που θα σημάνει οικονομική απογείωση όχι μόνο για την Πύλο, αλλά και για ένα τεράστιο κομμάτι ολόκληρης της Μεσσηνίας. Είναι από τα πολύ σημαντικά εκείνα έργα που έχουν ψηλά και στο δικό τους προγραμματισμό, τόσο ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, όσο και υφυπουργός για τα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης».
Το τί εννοεί και η σημερινή κυβέρνηση ως «οικονομική απογείωση» είναι το εγκώμιο που έπλεξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο: «Στην περιοχή γίνονται πολύ σημαντικές επενδύσεις από την ιδιωτική πρωτοβουλία, κυρίως στο πεδίο του τουρισμού, με εξέχουσα δράση αυτή του Costa Navarino, που τιμάται από τις Ακαδημίες Αθηνών και Σουηδίας και έχει καταστήσει την περιοχή της Πύλου σημείο παγκόσμιας πνευματικής, πολιτιστικής και τουριστικής αναφοράς».
Δηλαδή, η κυβέρνηση εκλαμβάνει ως «οικονομική απογείωση» τα υπερκέρδη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, τα οποία, όχι μόνο δεν «αντανακλούν» σε οποιαδήποτε έννοια οικονομικής ανάπτυξης υπέρ του λαού, αλλά και δημιουργούνται με την απλόχερη βοήθεια του αστικού κράτους, το οποίο δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την επιβολή συνθηκών εργασιακής γαλέρας.
Επίσης, για να ολοκληρωθεί η επίθεση που ετοιμάζει και αυτή η κυβέρνηση σε πολιτιστική κληρονομιά και περιβάλλον, συζητήθηκε και η «αξιοποίηση» ως «καταδυτικών πάρκων» των εναλίων αρχαιοτήτων.
Η κυβέρνηση εκλαμβάνει ως «αξιοποίηση» του ασύλληπτου πλούτου των εναλίων αρχαιοτήτων της χώρας, την παράδοση, άμεσα είτε έμμεσα, της διαχείρισής τους στους ιδιώτες ή στις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις, οι οποίες επίσης λειτουργούν σε ιδιωτικοοικονομικό πλαίσιο. Διότι αυτή η «αξιοποίηση» θα γίνει στην βάση της κοινής υπουργικής απόφασης των τότε υπουργών Πολιτισμού και Ναυτιλίας το 2013, για την ίδρυση των δύο πρώτων καταδυτικών πάρκων σε υποβρύχιους αρχαιολογικούς χώρους εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου του κόλπου του Ναυαρίνου και του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου κοντά στη νήσου Σαπιέντζα στην άκρα Σπίθα.
πυλοσ1
Μπορεί η απόφαση να ορίζει ότι «η διαχείρισή τους και η αρμοδιότητα παραχώρησης δικαιωμάτων επ” αυτών ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», αλλά ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα, ώστε «η καθοδηγούμενη κατάδυση των επισκεπτών στους ανωτέρω ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους» να «διενεργείται από παροχείς καταδυτικών υπηρεσιών οργανωμένης καθοδηγούμενης κατάδυσης, με τη συνοδεία δυτών φυλάκων αρχαιοτήτων ή δυτών αρχαιολόγων, που έχουν τύχει του ελέγχου και της πιστοποίησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (…)». Δηλαδή, οι ιδιώτες αναλαμβάνουν τις καταδύσεις των επισκεπτών, αφού η πρόβλεψη του νόμου για δύτες φύλακες αρχαιοτήτων ή δυτών αρχαιολόγων «σκοντάφτει» στο γεγονός ότι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων υποφέρει από την ίδια υποστελέχωση όπως το σύνολο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Δε σταματάει όμως εκεί η εμπλοκή των ιδιωτών. Με το Αρθρο 6 δίνεται η δυνατότητα «κατάρτισης προγραμματικών συμβάσεων πολιτισμικής ανάπτυξης» κατ” εφαρμογή του άρθρου 100 του 3852/2010 («Καλλικράτης»). Αυτό σημαίνει ότι στη διαχείριση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να «χωθούν» ιδιώτες, σπάζοντας και στην πράξη την αρχή της αποκλειστικής ευθύνης του κράτους στην προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διότι, με το εν λόγω άρθρο δίνεται η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Δημοσίου και φορέων, από επιχειρήσεις Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που συμμετέχουν δήμοι, «κοινωφελή ιδρύματα» κ.λπ… μέχρι τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα.
Παράλληλα με την επίσκεψη του Τ. Κουίκ στην Πύλο, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συζήτηση του θέματος της νέας μαρίνας Πύλου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη. Προφανώς, είτε το ΤΑΙΠΕΔ, είτε η κυβέρνηση – ίσως και οι δύο – φοβήθηκαν ότι και το ΚΑΣ θα ακολουθήσει ή, ακόμη χειρότερα για την διαδικασία ξεπουλήματος, θα ενισχύσει την «γραμμή» του ΚΣΝΜ.
Πιθανότατα έπαιξε ρόλο και το γεγονός, ότι η γνωμοδότηση του Νεωτέρων επέδρασε – και με την δημοσιοποίηση του θέματος από το «Περιοδικό» – και στην τοπική κοινωνία. Χαρακτηριστικά, η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου και επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική», σε ανακοίνωσή της, κάλεσε τα μέλη του ΚΑΣ «να  διαφυλάξουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο της Πύλου από τις επεμβάσεις, έτσι ώστε η πόλη της Πύλου να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του οικισμού και το θαλάσσιο και χερσαίο φυσικό τοπίο της».
Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας των αρχαιολόγων, οι οποίοι, μέσω του Συλλόγου τους, αντιδρούν στην καταστροφή του ιστορικού και παραδοσιακού χαρακτήρα της Πύλου που θα σημάνει η τουριστική «αξιοποίηση» με τον τρόπο που την απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο στον τουρισμό, πρέπει να ενισχυθεί από τον λαό της περιοχής, αλλά και κάθε γωνιάς της χώρας που βρίσκεται στις λίστες του ξεπουλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου