Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Αιφνιδιάστηκαν οι δικηγόροι από την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης

 Κυριακή, 31 Δεκέμβριος 2017 

Αιφνιδιάστηκαν οι δικηγόροι από την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης 

 Γράφτηκε από την  

Αιφνιδιάστηκαν οι δικηγόροι από την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης Η κυβέρνηση αιφνιδίασε τους δικηγόρους προτείνοντας την υποχρεωτική υπαγωγή ορισμένων ιδιωτικών διαφορών στην διαδικασία της διαμεσολάβησης, καθώς και την υποχρέωση ενημέρωσης από τον πληρεξούσιο δικηγόρο γι' αυτές. Εθεσε μάλιστα υπό διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου μέσα στις γιορτές. 
Οι δικηγόροι ωστόσο αντιδρούν και η Ενωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων ζητά με γραπτό αίτημά της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να παραταθεί τουλάχιστον για δύο μήνες ο χρόνος διαβούλευσης, αντί για τις 2 Ιανουαρίου του νέου έτους που όρισε αρχικά η κυβέρνηση. 
Η δικηγόρος Καλαμάτας Εβελυν Μουτεβελή-Φιλιπποπούλου, μέλος της εν λόγω Ενωσης, μιλώντας στην “Ε” εξηγεί ότι “ο θεσμός της διαμεσολάβησης (mediation), ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών, εισήχθη στο ελληνικό δικαιικό σύστημα με την ψήφιση του Ν. 3898/2010 «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις», ο οποίος ενσωμάτωσε την Οδηγία 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008 «για ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις»”. Και προσθέτει πως “σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας με τη θεσμοθέτηση με ειδικό νόμο της υποχρεωτικής υπαγωγής ορισμένης κατηγορίας διαφορών σε διαμεσολάβηση, καθώς δεν καταστρατηγείται η βασική αρχή πρόσβασης στο δικαστικό σύστημα, απλώς αναστέλλεται αυτή για εύλογο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση δε αποτυχίας της διαμεσολάβησης, διασφαλίζεται η δυνατότητα επιστροφής των διαδίκων στο δικαστήριο χωρίς συνέπειες προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά τους”. 
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
 
Η κ. Μουτεβελή-Φιλιπποπούλου διευκρινίζει ότι “ο προβληματισμός δημιουργείται με την αιφνιδιαστική εισαγωγή προς δημόσια διαβούλευση και μάλιστα εν μέσω εορτών (με καταληκτική ημερομηνία την 2α Ιανουαρίου 2018) ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου που αφορά στην υποχρεωτική πλέον διαμεσολάβηση ορισμένων αστικών διαφορών. Η Ενωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων θεωρεί αναγκαίο να παραταθεί ο χρόνος διαβούλευσης για τουλάχιστον 2 μήνες, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις νομικών Ενώσεων, Δικηγορικών Συλλόγων, της Ολομέλειας αλλά και Δικαστικών Ενώσεων”. 
 
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
 
Η σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων αναφέρει τα εξής:
“Η Ενωσή μας εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την αιφνιδιαστική εισαγωγή προς δημόσια διαβούλευση και μάλιστα εν μέσω εορτών (με καταληκτική ημερομηνία την 2α Ιανουαρίου 2018) ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου που αφορά στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση ορισμένων αστικών διαφορών.
Η Ενωσή μας έχει εκφράσει την επιθυμία να επεκταθεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης (και βέβαια όχι της υποχρεωτικής) με αντίστοιχη αναβάθμιση όμως των αμοιβών των δικηγόρων που θα συμμετέχουν, στο επίπεδο των διαιτητικών.
Εν προκειμένω η Ενωση μας θεωρεί αναγκαίο, να παραταθεί ο χρόνος διαβούλευσης για τουλάχιστον 2 μήνες, προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις της Ενωσης μας καθώς οι προτάσεις των συναρμόδιων Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και άλλων επιστημονικών δικηγορικών αλλά και δικαστικών ενώσεων”. 

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ορθά επισημαίνετε πως δεν τίθεται ούτε θέμα αντισυνταγματικότητας ούτε πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Με το νόμο γίνεται το αναγκαίο βήμα 7 χρόνια μετά την εισαγωγή του θεσμού. Είναι αναγκαίο να σας θυμίσω πως η υποχρέωση ενημέρωσης για την διαμεσολάβηση υπάρχει και στον κώδικα δικηγόρων και θα σας παρακαλούσα να μου πείτε στα 7 χρόνια πόσοι δικηγόροι ενημέρωσαν τους πελάτες τους για αυτή ην δυνατότητα! Ας μην είμαστε φοβικοί μπροστά σε κάθε νέο. Η υποχρεωτικότητα αποτελεί συνθήκη για την επιτυχία της διαμεσολάβησης, και έχει στον κέντρο της και πάλι τους δικηγόρους. Όσο για την διαβούλευση, νομίζω πως όποιος είχε πραγματικό ενδιαφέρον είχε αρκετό χρόνο να υποβάλλει τα σχόλιά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή