Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΉΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΊΣΕΙ ?


Εικονικό Μουσείο Πολιτισμού:

 
Το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων στο Κεντρικό Συμβούλιο Μνημείων



Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Δημοτικού Σχολείου
Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Δημοτικού Σχολείου

Το ΚΣΝΜ στην αρμοδιότητα του ανήκουν θέματα που αφορούν στην προστασία νεωτέρων μνημείων και τόπων χαρακτηριζομένων ως ιστορικών λόγω της σύνδεσής τους με γεγονότα και θεσμούς μεταγενέστερους του 1830, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α) θα συνεδριάσει σήμερα στις 5.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτηρίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης τον χαρακτηρισμό ή μη ως Νεωτέρου Μνημείου του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας,  ιδιοκτησίας του Δήμου Πύλου Νέστορος.
[Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων: 24.05.2018 - Μια μεγάλη μέρα για ένα Ιστορικό Σχολείο]
* Το ΚΣΝΜ (στην αρμοδιότητα του ανήκουν θέματα που αφορούν στην προστασία νεωτέρων μνημείων και τόπων χαρακτηριζομένων ως ιστορικών λόγω της σύνδεσής τους με γεγονότα και θεσμούς μεταγενέστερους του 1830) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α) θα συνεδριάσει την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, ώρα 17.30, στο Αμφιθέατρο του κεντρικού κτηρίου του ΥΠ.ΠΟ.Α., στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22, με Θέμα 9ο Ημερήσιας Διάταξης 17/24-05-2018 τον χαρακτηρισμό ή μη ως Νεωτέρου Μνημείου του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ιδιοκτησίας του Δήμου Πύλου Νέστορος]
Δείτε την Ημερήσια Διάταξη:

Αρχείο κατηγορίας Ημερήσιες Διατάξεις Κ.Σ.Ν.Μ.



Πρόσκληση – Ημερήσια Διάταξη 17 – Πέμπτη 24 Μαϊου 2018, ώρα 14:00, στο Αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΝΕΩΤΕΡΩΝ  ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ: Πλατεία Καρύτση 10, Τ.Κ. 105 61 ΑΘΗΝΑ                                                                                ΤΗΛ. :  210 32 31 312-15, 210 3251443   ΦΑΞ: 210 32 20 754                                Email:grksnm@culture.gr
                                                        ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Καλείστε στη Συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που θα συνέλθει την  Πέμπτη  24-05-2018 στις 14.00 στο κεντρικό κτήριο του ΥΠ.ΠΟ.Α. στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22. Σε περίπτωση που δεν θα παραστείτε, παρακαλούμε να ειδοποιήσετε τον αναπληρωτή σας και τη Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

                                                  ΗΜΕΡΗΣΙΑ   ΔΙΑΤΑΞΗ  17/24-05-2018
Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς                                                      Εισηγήτρια:Σταυρούλα Φωτοπούλου
ΘΕΜΑ 9ο
Χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείου του δημοτικού σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου-Νέστορος Π.Ε. Μεσσηνίας, ιδιοκτησίας Δήμου Πύλου-Νέστορος.

[ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΝΕΩΤΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ]
Με μια Ιστορική απόφαση τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γνωμοδότησαν πριν λίγο κατά πλειοψηφία υπέρ του χαρακτηρισμού του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας ως "Νεωτέρου Μνημείου"!!!
Όλοι εμείς που δώσαμε τον αγώνα για αυτή την εμβληματική απόφαση είμαστε βαθιά συγκινημένοι !!! Ευχαριστούμε θερμά από καρδιάς όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια !!!
(θα ακολουθήσει Δελτίο Τύπου αργότερα...)
Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Κορδό, υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτισμικών Σπουδών, “το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα του 1921 και η κατασκευή του ανάγεται στη διετία 1932-34. Σχεδιάστηκε με βάση πρότυπο αρχιτεκτονικό σχέδιο αγροτικού μονοτάξιου διδακτηρίου της δεκαετίας του 1920. Το σχολείο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1935 και τον Οκτώβριο του 1941, εν μέσω κατοχής, με απόφαση της επαρχιακής επιτροπής του ΕΑΜ Πυλίας αποτέλεσε το αρχηγείο της Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης του οικισμού. Έτσι, για το χρονικό διάστημα 1941-44 αποτέλεσε την έδρα του αγώνα και των συμβουλίων των Διοικητικών Υπηρεσιών της Εθνικής Αντίστασης, επιτελώντας ένα ιστορικό έργο στον αγώνα για την ελευθερία.
Στα μεταπολεμικά χρόνια το σχολείο θα αποτελέσει και πάλι φάρο γνώσης για δεκάδες μαθητές, όμως, τον Ιούνιο του 1970, το κουδούνι του σχολείου θα χτυπήσει για τελευταία φορά, καθώς λόγω σημαντικής ρωγμής κρίθηκε σκόπιμη η διακοπή λειτουργίας του.
Σήμερα, στα πλαίσια της προσπάθειας διάσωσης του εμβληματικού κτηρίου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου έχει ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως «Διατηρητέου Νεωτέρου Μνημείου». Παράλληλα, ιδιωτικοί φορείς πραγματοποιούν ένα πρόγραμμα με τίτλο «Καταγραφή και ανάδειξη Δημοτικών Σχολείων Νότιας Μεσσηνίας», όπου το σύνολο των ανευρεθέντων στοιχείων καταχωρείται σε βάση δεδομένων, με στόχο να παρουσιαστούν σε μόνιμη έκθεση στο ιστορικό κτήριο, μετά τη σχεδιαζόμενη αποκατάστασή του από την Πολιτεία και την λειτουργία του ως «Μουσείου Σχολικού Πολιτισμού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου