Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

τάγμα ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Το τάγμα ΛΕΩΝΙΔΑΣ ιδρύθηκε από τον γεωπόνο Λεωνίδα Βρεττάκο στην Λακωνία τον Νοέμβριο του 1943, με την επωνυμία „Ελεύθερος Ελληνικός Στρατός“. Αν και ο Βρεττάκος συνέταξε μεταπολεμικά μια έκθεση πεπραγμένων για την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, οι καταγραφές στα γερμανικά ημερολόγια πολέμου ρίχνουν επιπλέον φως, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την σκοτεινή δράση της ομάδας ΛΕΩΝΙΔΑΣ στην Πελοπόννησο. Επίσης γίνεται εμφανές ότι ελληνικά αστυνομικά σώματα εξοπλίστηκαν από τον γερμανικό στρατό κατοχής πολύ πριν την δράση των ταγμάτων ασφαλείας στην Πελοπόννησο, και για την ακρίβεια από το καλοκαίρι του 1943. Μεταφράζω από το KTB des Seekommandanten von Peloponnes:
--------------------------------
1.2.1944 Καλαμάτα, ώρα 16.00
Επίσκεψη του νομάρχη Μεσσηνίας στον Ναυτικό Διοικητή [σ.τ.μ. Πελοποννήσου], συνοδευόμενου από έναν αξιωματικό του ελεύθερου σώματος ΛΕΩΝΙΔΑΣ.
Τα κυριώτερα σημεία της συζήτησης:
1) Ο νομάρχης Μεσσηνίας, ο οποίος έπρεπε να διαφύγει με την οικογένεια του από την Καλαμάτα για την Αθήνα, επέστρεψε και πάλι στην Καλαμάτα την 31.1.1944. Για την προσωπική του προστασία και για να έρθει σε επαφή με τις προκαταρτικές εργασίες τις οποίες επιτέλεσε ο συνταγματάρχης Βρεττάκος με τους άνδρες του εναντίον του ΕΑΜ και των κομμουνιστών, καθώς και για τον ρόλο του ως εισηγητή για τον διοικητή του ελληνικού σώματος αστυνομίας, το οποίο αναμένεται σε 10 περίπου ημέρες, του ανατέθηκε ως συνοδός ο προαναφερόμενος υπολοχαγός του ελεύθερου σώματος [ΛΕΩΝΙΔΑΣ].
2) Το ελληνικό αυτό σώμα αστυνομίας συντάχθηκε στην Αθήνα, εκπαιδεύτηκε από τα SS εκεί, και θα έρθει σε 10 ημέρες για να αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικού οργάνου του νομάρχη και αστυνομικού διευθυντή στην Μεσσηνία και στην Καλαμάτα.
3) Λόγω του γεγονότος ότι ήδη από το καλοκαίρι [σ.τ.μ. του 1943] για τον νομάρχη και αστυνομικό διευθυντή διατέθηκαν 50 ντουφέκια από την Wehrmacht, για τις ανάγκες εξάσκησης του [σ.τ.μ. ελληνικού] αστυνομικού εκτελεστικού σώματος, και λόγω του γεγονότος ότι ο λόχος III./999 διαθέτει πλεονάζοντα 300 τουφέκια τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στην μεραρχία, τέθηκε ερώτηση στο Ic της μεραρχίας για την παράδοση τους στο αστυνομικό σώμα. Το Ic καθώς και το Is της μεραρχίας δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη απάντησης από μόνοι τους, αλλά να προωθήσουν την ερώτηση στον διοικητή της μεραρχίας.
Επηκολούθησε απάντηση στον Ναυτικό Διοικητή.
Καθορίστηκαν οι συνθήκες παράδοσης των όπλων:
α) Η παράδοση των όπλων αριθμεί περίπου 50 ντουφέκια με πυρομαχικά.
β) Τα όπλα θα παραδοθούν μόνο σε αξιόπιστους και επιλεγμένους στρατιώτες του αστυνομικού σώματος. Ο νομάρχης Μεσσηνίας καθώς και ο αξιωματικός του ελεύθερου σώματος ΛΕΩΝΙΔΑΣ εγγυώνται για την αξιοπιστία των επιλαχθέντων.
γ) Ο εξοπλισμός αποτελεί προσωρινή λύση μέχρι την άφιξη των ελληνικών αστυνομικών σωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου