Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Mε την συμμετοχή πολλών Πυλιων η Ακολουθία της Δ' Στάσεως των Χαιρετισμών στο Μιστρά

 Mε την συμμετοχή πολλών Πυλιων η Ακολουθία της Δ' Στάσεως των Χαιρετισμών στο Μιστρά

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης
κ. Χρυσόστομος Γ', μετέβη κατόπιν προσκλήσεως του γείτονος και επιχωρίου Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου στη Μητρόπολη - Άγιος Δημήτριος στον Μυστρά και τέλεσε την Ακολουθία της Δ' Στάσεως των Χαιρετισμών, όπου και παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Σεβ. Σπάρτης.
Ως γνωστόν 4 φορές τον χρόνο ανοίγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία τον βυζαντινό ωραίο αυτό ναό, όπου εκεί στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, πριν αναχωρήσει για την Βασιλεύουσα, για να τελεσθεί ιερά Ακολουθία. Παρέστη πλήθος κόσμου που είχαν καταφθάσει από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Κατά τον λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ', αφού αναφέρθηκε στην αξία και ιδιαίτερη σημασία της μελέτης του κόσμου του πνεύματος και του πολιτισμού του Βυζαντίου, τόνισε ότι η Παναγία είναι συνδεδεμένη με το Βυζάντιο υπογραμμίζοντας ότι στους Βυζαντινούς χρόνους καθιερώθησαν οι Θεομητορικές εορτές, αλλά και το σπουδαιότερο ο όρος ''Θεοτόκος'' (Γ' Οικουμενική Σύνοδος).
Κατ' εκείνους τους αιώνες έγινε η εναπόθεση του Μαφορίου της Παναγίας εν Βλαχέρνες και της Τιμίας Ζώνης στο ναό εν τοις Χαλκοπρατείοις, τον 7ο αι. γράφτηκε και ψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος με την σωτηρία της Πόλης από την πολιορκία των Αβάρων, ο υμνογράφος Ρωμανός ο Μελωδός έγραψε Κοντάκια για την Παναγία και στο Βυζάντιο υπογράμμισε έχουμε τους περισσότερους ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Υπεραγία Θεοτόκο, αλλά και υπέροχες ψηφιδωτές εικόνες της Παναγίας, αφιερώματα τιμής, πίστεως και ευλαβείας.
Μετά το πέρας της Ακολουθίας όλοι οι πιστοί προσκύνησαν την Εικόνα της Παναγίας και θαύμασαν το μέγιστο αυτό πολιτιστικό αγαθό, τον Μυστρά, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Εκ της Ι.Μ. Μάνης
 Στους τεταρτους χαιρετισμους στον Μιστρά παρευρέθησαν προσκυνητές από την Πύλο καθώς και Πυλιοι απο τον συλλογο των εν Αθήναις Πυλιων ''το Ναυαρινο''
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πύλου " το Ναυαρίνο "
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΜΥ, ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε την προσκυνηματική εκδρομή στον Μητροπολιτικό Ιστορικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, όπου το 1449 στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Ομολογουμένως, μέσα στα φωτισμένα με τα φανάρια καλντερίμια της καστροπολιτείας, σε κατανυκτικό κλίμα και παρά την βροχόπτωση, πλήθη παρευρισκομένων προσκυνητών που κατέκλυσαν κυριολεκτικά όχι μόνο τον Ι.Ν. ,αλλα και τον περιβάλλοντα χώρο του , παρακολούθησαν την ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στην ακολουθία χοροστάτησε, ως προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος. Είχε προηγηθεί η επίδοση
ενός Αγίου Ευαγγελίου στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο από την φίλη του Συλλόγου μας κυρία Ελένη Δίπλα, του οποίου λάβαμε την ευλογία.
Ήταν μία υπέροχη βραδιά, γεμάτη δέος, συγκίνηση και μεγαλείο, που παρέπεμπε στο Βυζάντιο, όπου πρωτοψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος στο Ναό των Βλαχερνών της Πόλης.
Ευχόμαστε σε όλους τους συμπατριώτες, τα μέλη του Συλλόγου και τους φίλους μας, που μας ακολούθησαν σε αυτή τη μοναδική δράση μας, καλό υπόλοιπο Σαρακοστής και Καλή Ανάσταση.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου