Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΣΕ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
















Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του , έχει προγραμματίσει να προβεί σε διαδικασίες ωρίμανσης έργων με σκοπό την υποβολή προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 όπως επίσης και υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές ή και ίδιους πόρους.Για την ωρίμανση έργων απαιτούνται ενέργειες σχεδιασμού των έργων, εκπόνησης των αναγκαίων τεχνικών προμελετών και μελετών, υποστήριξη στην εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων και των αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό την προετοιμασία φακέλων χρηματοδότησης, τα οποία θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση βασικών υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και στη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική διαχείριση στο Δήμο Πύλου – Νέστορος. Οι τοπογραφικές αποτυπώσεις των σχολείων πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν έτσι ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση ωρίμανσης έργ ων που τα αφορούν και να υπάρχει ετοιμότητα του Δήμου σε προκ ηρύξεις υλοποίησης αντίστοιχων έργων από τις διάφορες Διαχειριστικές Αρχές.Ωστόσο λόγω υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Δόμησης και Ποιότητας Ζωής του Δήμου και έλλειψης τεχνογνωσίας και υποδομών, είναι αδύνατον να υπάρξει ολοκληρωμένη τεχνική δυνατότητα υλοποίησης του έργου αυτού. Εξ αυτού του λόγου, απαιτείται συνεργασία με το Δίκτυο, του οποίου τακτικά μέλη είναι μόνο ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και το οποίο κατέχει τα απαιτούμενα μέσα (υλικά και οργανωτικά) για τη (συμβουλευτική και τεχνική) υποστήριξη και υλοποίηση αντίστοιχων έργων και εν προκειμένω για την από κοινού ολοκλήρωση ωρίμανσης του συγκεκριμένου έργ ου . 
11 Εν όψει αυτών, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος συμβάλλεται με το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» με την παρούσα Προγραμματική Σύμβαση για την υποστήριξη του τακτικού μέλους του Δήμου Πύλου – Νέστορος και ειδικά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Δόμησης και Ποιότητα Ζωής του Δήμου, λόγω της ελλιπούς στελέχωσής των και της εκφρασθείσας αιτιολογημένης αδυναμίας στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και εργασιών για την ωρίμανση της άνω πράξης και την από κοινού υποστήριξη και εκτέλεση των εν λόγω αναπτυξιακών για την ευρύτερη περιοχή έργων . Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ διαθέτει την οργάνωση, την τεχνογνωσία και τις απαραίτητες υποδομές (σε προσωπικό και μέσα) καθώς ήδη διαθέτει ομάδα συνεργατών πολλών ειδικοτήτων που της εξασφαλίζει πιστοποίηση υλοποίησης τεχνικής , συμβουλευτικής κλπ. υποστήριξης, παροχής επιστημονικών υπηρεσιών κ.α. και επιπλέον συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου να υποστηρίξει αρμοδιότητες σύνταξης μελετών. Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις Υπηρεσίες του Δήμου Πύλου – Νέστορος, για την υλοποίηση της σύμβασης. Έτσι, μέσω της αμοιβαίας συνεργασίας, επιτυγχάνεται συμπλήρωση με απαραίτητες ειδικότητες και προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας στο Δήμο Πύλου – Νέστορος για την υλοποίηση του συμβατικού αντικειμένου. Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ έχει εκ του καταστατικού της την υποχρέωση τεχνικής υποστήριξης των Δήμων που την ίδρυσαν, σε θέματα που σχετίζονται με τα αντικείμενα δραστηριοτήτων της, προσφέροντας επιπλέον και το γενικό συντονισμό διάφορων εμπλεκομένων ώστε να ολοκληρωθεί το αντικείμενο εργασιών που της αναθέτουν. Εξειδικεύεται δε σε θέματα  
12 βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας και κυκλικής οικονομίας, παρέχοντας επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες και έχει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε ευρωπαϊκά προγράμματα.Επιπλέον, η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία του άρθρου 101 ν. 3852/2010, δυνάμενη να συμβληθεί με προγραμματική σύμβαση βάσει του άρθρου 74 ν. 4483/2017 και εκ του καταστατικού της έχει την υποχρέωση τεχνικής υποστήριξης των τακτικών μελών της, που είναι αποκλειστικά ΟΤΑ-Δήμοι (όπως ο Δήμος Πύλου – Νέστορος) σε θέματα που σχετίζονται με τα αντικείμενα δραστηριοτήτων της, προσφέροντας και το γενικό συντονισμό διάφορων εμπλεκομένων, ώστε να ολοκληρωθεί με άρτιο τρόπο το συμβατικό αντικείμενο, με τη διαδικασία της «οριζόντιας» συνεργασίας σύμφωνα με την κοινοτική ορολογία. Ως εκ τούτου και ιδίως από το καταστατικό της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, προκύπτει ότι α) δεν υπάρχει στη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ άμεση συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων ούτε είναι εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως εξυπηρετεί ανάγκες γενικού (δημοσίου) συμφέροντος, β) ότι η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ ασκεί την δραστηριότητα που της αναθέτουν τα μέλη-εταίροι της και δε δραστηριοποιείται στην ελεύθερη αγορά γ) ότι τα όργανα λήψης των αποφάσεών της (ΓΣ και ΔΣ) απαρτίζονται από εκπροσώπους των μελών-εταίρων της (δήμοι).Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν αναγκαία και επωφελή τη συνεργασία του Δήμου Πύλου – Νέστορος και της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
13 Με την παρούσα Προγραμματική Σύμβαση υλοποιείται η αμοιβαία συνεργασία των συμβαλλομένων, με σκοπό την από κοινού συμμετοχή στην ωρίμανση του αναπτυξιακού έργ ου της παρούσας, ως και την υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου στην εκτέλεση όλων των απαιτούμενων εργασιών και μελετών.Η συμβουλευτική, υλική και οικονομικό-τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου περιλαμβάνει τον από κοινού σχεδιασμό, σύνταξη και υλοποίηση, μετά των απαιτούμενων συμβουλευτικών και τεχνικών υπηρεσιών και εργασιών τ ου έρ γου που αφορά: Την αποτύπωση των υψομετρικών και γεωμετρικών χαρακτηριστικών 18 σχολείων του Δήμου Πύλου – Νέστορος, σε τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ ́87)και τη σύνταξη τοπογραφικών σχεδίων για αυτά.Η τεχνική Υποστήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου περιλαμβάνει: Τοπογραφική αποτύπωση των σχολείων. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες.Αρμόδια Υπηρεσία για τις παραπάνω δράσεις καθίσταται η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Δόμησης και Ποιότητα Ζωής του Δήμου που θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου, σύμπραξης και έγκρισης των μελετών και τευχών, ενώ η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ θα έχει την ευθύνη συλλ ογής κι επεξεργασίας στοιχείων για την υλοποίηση του έργου.Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που από την εξέλιξη του έργου προκύψουν προσαρμογές ή νέες ανάγκες λόγω ευρημάτων που θα εντοπιστούν, θα γίνει κατάλληλη προσαρμογή ή τροποποίηση της σύμβασης σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
ΠΟΡΟΙ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 
Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπόμενων από το άρθρο 3 υπηρεσιών και εργασιών, ανέρχεται στο ποσό των δέκα χιλιάδ ων πεντακοσίων ευρώ ( 10.500 €) συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων. Από αυτές, ποσό 10.000,00€ θα συνεισφέρει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμο και ποσό 500,00 € θα συνεισφέρει η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ από ιδίους πόρους της, που προέρχεται από τους ετήσιους πόρους από τα μέλη της. Βεβαίως, η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ θα συνεισφέρει επιπροσθέτως με την τεχνογνωσία, την εμπειρία από αντίστοιχα έργα, τις υποδομές και το προσωπικό που διαθέτει για την υλοποίηση της Πράξης προς όφελος του Δήμου Πύλου – Νέστορος και την ανάπτυξη της περιοχής.Ο προϋπολογισμός των επιμέρους εργασιών αποτυπώνεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι παρούσας Σύμβασης. Η εκταμίευση των ως άνω ποσών θα γίνεται τμηματικά από και προς τα συμβαλλόμενα μέρη, εκδοθέντων των νόμιμων παραστατικών, ανάλογα με την πιστοποίηση του έργου από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης, όπως αυτή προβλέπεται στην παρούσα σύμβαση, και το χρονοδιάγραμμα του Παραρτήματος ΙΙ της παρούσας.   



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου