Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

ΤΟ ΜΝΗΜΕΊΟ ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝ ΎΠΝΩΣΗ ΤΟΠΙΚΉ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

ΤΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ αναμνηστικό μνημείο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου ετος κατασκευής από τον γλύπτη Θωμά Θωμόπουλο κατά τα έτη 1928-29.τα εγκαίνια έγιναν το 1930 ΤΟ ΜΝΗΜΕΊΟ ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝ ΎΠΝΩΣΗ ΤΟΠΙΚΉ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

 

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Θωμάς Θωμόπουλος ήταν γλύπτης, ζωγράφος και ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1873. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1877 και μετά τις εγκύκλιες σπουδές του παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή των Τεχνών με δάσκαλο τον Γεώργιο Βρούτο στη γλυπτική και τον Νικήφορο Λύτρα στη ζωγραφική. Το 1897 κέρδισε το Θωμαΐδειο και το Χρυσοβέργειο βραβείο, καθώς και υποτροφία για  σπουδές στο εξωτερικό. Τότε πήγε στο Μόναχο, όπου σπούδασε στην Ακαδημία των Καλών Τεχνών και αργότερα συνέχισε  στη Φλωρεντία, στη Νάπολη και  στη Ρώμη. Το 1900 επέστρεψε στην Αθήνα και άνοιξε δικό του εργαστήριο. Την ίδια χρονιά διαδέχτηκε τον Γ. Μπονάνο στην έδρα της γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Η εργασία του Θωμόπουλου είναι επηρεασμένη από τα γερμανικά και ιταλικά ρεύματα. Δημιούργησε πολλές προτομές (του Θ. Δεληγιάννη, του Εμμ. Ξάνθου, του Διον. Σολωμού στον Εθνικό Κήπο, του Παπαδιαμάντη), ανδριάντες όπως του Χ. Τρικούπη, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και άλλα ταφικά μνημεία. Παρουσίασε τα γλυπτά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέθανε στην Αθήνα το 1937.
 τα εγκαίνια του μνημείου τριών ναυάρχων  έγιναν το 1930





 Γιορτή για τα 100 χρόνια της ναυμαχίας δηλαδή Οκτώβρης του 1927 η καρτ ποστάλ. (Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο έγινε στις 8/20 Οκτωβρίου του 1827
 Ο Ι. Μεταξάς επισκέπτεται την Πύλο
 Μοίρα του Βρετανικού Ναυτικού τον Οκτώβριο του 1933 . Διακρίνονται κατά πάσα πιθανότητα στη πρώτη γραμμή 4 Βαρέα καταδρομικά κλασσης Qounty και το αεροπλανοφόρο Eagle δεξιά στην αρχή της δεύτερης γραμμής.
 
ΣΗΜΕΡΑ 20 ΜΑΙΟΥ 2020 ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΟΥ ΧΑΛΙΑ , ΑΙΣΘΗΤΙΚΉ ΚΑΜΙΑ 












 Η εικόνα ενός εμβληματικού μνημείου της Πύλου σήμερα στο πιο τουριστικό σημείο της πόλης τι κανει η τοπική κοινότητα της Πύλου ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου