Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Ο Άγιος Νικόλαος ο Πύλου, ο φυλακισμένος άγιος .

 Ο Άγιος Νικόλαος ο Πύλου, ο φυλακισμένος άγιος .


Ο Αγιος Νικόλαος ο φυλακισμένος στο Νιοκαστρο !!!,η εικονα προέρχεται απο τον παλιό μητροπολιτικό ναο της Πυλου που ηταν αφιερωμένος στον Αγιο Νικολαο και μετά το 1831 στην παναγία την Μυρτιδιωτισσα. Οταν κατεδαφίστηκε ο παλιός ναός ''κακός κατ εμε'' το 1968 μαζί με τα κειμήλια μεταφέρθηκε προς φύλαξη στον ναο του Σωτηρος στο Νιοκαστρο ,ο οποίος ως δεύτερη ενορία λειτουργούσε κανονικά έως το 1980, και εκει παρέμεινε μέχρι το 1999. Με την ανακαίνιση του ναού του Σωτηρος το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής των κειμηλίων στην αρχαιολογία προέβλεπε και την επανατοποθέτηση μετα την συντήρηση των εικονων στο ναο το 2016 , αυτό όμως ποτε δεν εγινε ,με αποτέλεσμα ο άγιος και άλλες ιερές εικόνες και κειμήλια να ειναι ''πεταμένα''σε μια αποθήκη οπού τα κεραμίδια ''μπάζουν'' και κινδυνεύει να καταστραφεί όπως έγινε και με άλλες εικόνες στο παρελθόν, π.χ (Πέτρος και Παύλος) ,θαυμαστό είναι το γεγονός οτι στην φωτιά του κάστρου το καλοκαίρι του 2018 διασώθηκαν. Κύριοι του Δήμου Πύλου Νέστορος εσείς που έχετε αγαστή συνεργασία με την εν λόγο υπηρεσία ,γιατί δεν κάνετε κάτι? για να διασωθεί η ιστορία και τα ιερά κειμήλια του τόπου? προς την ίδια κατεύθυνση ενήμεροι ηταν και η μητρόπολη Μεσσηνίας δια του μητροπολίτη όπως και για την έκθεση κεραμικών εντός του ναού δύο μήνες μετά την φωτιά του 2018 όπου και τότε δεν έκαναν τίποτα! όπως επίσης και το πολιτικό γραφείο του συμπατριώτη μας πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρα.

Νιόκαστρο Πύλου. Αποκατάσταση Ι. Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νιόκαστρο Πύλου

​Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βρίσκεται εντός του Νιόκαστρου της Πύλου. Πόκειται για τετράγωνης κάτοψης ναό, με οκταγωνικό τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις ογκώδεις πεσσούς και περικλείεται στις τρεις πλευρές του από περίβολο. Το κτήριο εντασσόταν αρχικά στον οικοδομικό ιστό του οικισμού της εποχής της Τουρκοκρατίας. Ιδρύθηκε αρχικά ως οθωμανικό τέμενος, επί των ημερών του σουλτάνου Μουράτ Γ΄ (1573 - 1595), μετετράπη σε καθολική εκκλησία κατά την περίοδο της ενετοκρατίας (1686-1715), ενώ ως χριστιανικός ναός λειτούργησε και μετά ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους. Βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από την ανασκαφική έρευνα αναγνωρίστηκαν πέντε συνολικά οικοδομικές φάσεις.

Το έργο «Νιόκαστρο Πύλου. Αποκατάσταση Ι. Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος» εκτελέστηκε με αυτεπιστασία, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Ε.Π. "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα"), με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 15/12/2010 – 31/12/2015 και προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ. Υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, με επίβλεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης, Αναστήλωσης και Συντήρησης Κάστρων Επαρχίας Πυλίας.

Οι εργασίες περιελάμβαναν την απομάκρυση των μεταγενέστερων επεμβάσεων και την αποκατάσταση του μνημείου στην αρχική αρχιτεκτονική του μορφή, με ανάδειξη των οικοδομικών του φάσεων. Στον κυρίως ναό έγινε αντικατάσταση κεραμιδιών στέγης, αρμολόγημα θόλων, περίσφιξη του τυμπάνου του τρούλου, στερεώσεις και συμπληρώσεις λιθοδομών, πλήρωση ρηγματώσεων, εφαρμογή ενεμάτων, τοποθέτηση ελκυστήρων, συντήρηση και συμπληρώσεις επιχρισμάτων, αποκατάσταση ανοιγμάτων, τοποθέτηση νέων κουφωμάτων, αποκατάσταση δαπέδου, συντήρηση του μιχράμπ και του ξύλινου τέμπλου, κατασκευή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και εσωτερικού φωτισμού. Εξωτερικά, συντηρήθηκαν τα λιθόστρωτα, κατασκευάστηκαν χυτά δάπεδα ανατολικά και βόρεια του ναού και αποκαταστάθηκε το σύστημα συλλογής ομβρίων. Έγινε επίσης αποκατάσταση του προστώου, του μιναρέ και του κωδωνοστασίου, και διαμορφώθηκε πρόσβαση για ΑΜΕΑ.  

Με την ολοκλήρωση των αναστηλωτικών εργασιών αντιμετωπίστηκαν όλες οι φθορές του μνημείου, το οποίο παραδόθηκε πλήρως αποκατέστημενο και επισκέψιμο. Αποκαταστάθηκε η αρχιτεκτονική του μορφή και αναδείχθηκαν όλες οι οικοδομικές του φάσεις (δηλαδή η αρχική λειτουργεία του ως οθωμανικού τεμένους και η μεταγενέστερη ως χριστιανικού ναού) και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Έτσι οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν την ιστορική συνέχεια του μνημείου και να αντιληφθούν την ανάπτυξη της κοινωνικής ζωής στο Νιόκαστρο.    


Χρηματοδότης; Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εντάσσεται στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα", ΕΣΠΑ 2007-2013​

Έταιρος:  Επιστημονική Επιτροπή Ανάδειξης, Αναστήλωσης και Συντήρησης Κάστρων Επαρχίας Πυλίας


https://www.culture.gov.gr/el/service/SitePages/view.aspx?iID=2934


https://aristomenismessinios.blogspot.com/2017/06/blog-post.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου