Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ένας στους δύο επαγγελματίες δεν κόβει αποδείξεις
ImageΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ

Η Πελοπόννησος στις περιοχές με την υψηλότερη φοροδιαφυγή


Ένα διόλου «ευκαταφρόνητο» ποσοστό δεν κόβει αποδείξεις στη Μεσσηνία, όπως παρουσιάζουν τα στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικής Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που δόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, ενώ το μέσο ποσοστό παραβατικότητας στη χώρα είναι στο 55,7%, στη Μεσσηνία φθάνει στο 60,5%, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που έγιναν από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Περισσότεροι, δηλαδή, από ένας στους δύο καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης/διασκέδασης, καθώς και άλλοι επαγγελματίες στον τουρισμό (καντίνες, ενοικίαση ομπρελών), βρέθηκε να μην κόβουν αποδείξεις.

Ειδικότερα, στο νομό μας, από 6 Ιουλίου έως 19 Αυγούστου, έγιναν 86 έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα, βρέθηκαν 52 παραβάτες και καταγράφηκαν 970 παραβάσεις.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ υπολόγισε τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα το 2009 νέα ακαδημαϊκή μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, συγκρίνοντας δηλωθέντα εισοδήματα και δόσεις δανείων.
Το ποσό αυτό προέρχεται μόνο από εισοδήματα που δε δηλώνονται από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Αν είχαν δηλωθεί τα εισοδήματα αυτά, τότε, σύμφωνα με τη μελέτη, τα φορολογικά έσοδα θα μείωναν κατά 31% το έλλειμμα του 2009 ή 48% εκείνο του 2010. Τα φορολογικά αυτά έσοδα αντιστοιχούν σε 11,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή περίπου τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου για την επόμενη διετία, το οποίο προβλέπει περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.
Στο σύνολο της χώρας έχουν υπολογίσει ότι κατά μέσον όρο το εισόδημα που διαφεύγει τη φορολόγηση διαμορφώνεται στο 11,9%. Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή αναδεικνύονται γιατροί, μηχανικοί, λογιστές και δικηγόροι. Από τη σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων και των αντίστοιχων δανειακών τους υποχρεώσεων προέκυψε ότι τα πραγματικά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών υπολογίζονταν 1,92 φορές υψηλότερα -κατά μέσο όρο- σε σχέση με αυτά που δηλώνονταν. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος αυτοαπασχολούμενος στην Ελλάδα εμφανίζεται να δαπανά το 82% των δηλωθέντων εισοδημάτων του στην εξυπηρέτηση χρεών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, το ποσοστό του εισοδήματος που μπορεί να φοροδιαφύγει σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται έως και 68%. Στις περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό φοροδιαφυγής είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, και η Πελοπόννησος.
Ειδικότερα, σχεδόν ολόκληρη η Περιφέρεια κινείται σε ποσοστά φοροδιαφυγής άνω του 30%. Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς κλάδους που φοροδιαφεύγουν, είναι ξεκάθαρο από τη μελέτη ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι εκείνοι που καταφέρνουν να φορολογηθούν για μικρότερο εισόδημα από αυτό που κερδίζουν μέσα στη χρονιά. Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή είναι οι γιατροί και συγκεκριμένα:
-Κάθε γιατρός υπολογίζεται ότι αποκρύπτει ετησίως εισόδημα της τάξης των 29.343 ευρώ.
-Στους μηχανικούς, το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 28.625 ευρώ.
-Τρίτοι έρχονται οι εκπαιδευτικοί, με το εισόδημα που κρύβουν να διαμορφώνεται στα 24.742 ευρώ.
-Οι λογιστές – που φαίνεται πως γνωρίζουν τα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας– καταφέρνουν να αποκρύψουν 24.573 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.
-Οι δικηγόροι ακολουθούν, με το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν ποσό φοροδιαφυγής να ανέρχεται στα 24.032 ευρώ.
Από όλα τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται αντιληπτό γιατί η τρόικα πλέον ζητά από την Ελλάδα να βρει τους τρόπους που θα περιορίσουν δραστικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και γιατί στελέχη από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνουν λόγο για μη ουσιαστική συμβολή όσων έχουν υψηλά εισοδήματα στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος. Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει μία ευκαιρία να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα θέματα με την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει ότι θέλει να αξιοποιήσει το περιουσιολόγιο (όταν αυτό θα είναι έτοιμο), για να μπορέσει να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων και να εντοπίσει τους παραβάτες. Ωστόσο, προκαλεί αίσθηση πώς μία ομάδα ερευνητών κατόρθωσε να καταλήξει στα παραπάνω συμπεράσματα από στοιχεία που έχουν οι τράπεζες και το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει, τόσα χρόνια, να βρει λύσεις στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.


Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου