Εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ Μαξίμου και Ιπποκράτους…!!!
Posted on 1 Αυγούστου 2012
Της Μαρίνας Μάνη
Κλίμα εμφυλίου πολέμου διαμορφώνεται ανάμεσα στους δύο από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τις κατηγορίες για τη μορφή και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του «πακέτου» των 11,5 δισ. να εκτοξεύονται πλέον όχι ως διαρροές, αλλά με τη μορφή άτυπων ανακοινώσεων.
Τα «ψέμματα» ωστόσο τελειώνουν απόψε, καθώς στην τρίτη (και τελική;) συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών είτε θα υπάρξει συμφωνία για το «πακέτο», είτε η κυβέρνηση συνεργασίας θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Κι επειδή κανείς από τους τρεις συγκυβερνώντες δεν δείχνει πρόθυμος για τη δεύτερη εκδοχή, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη «σύνθεση» των διαφορετικών απόψεων Οι ισορροπίες ανάμεσα στο «δίδυμο» Α. Σαμαρά – Γ. Στουρνάρα από τη μια, Ευ. Βενιζέλο από την άλλη… και στη μέση τους επικεφαλής της τρόικας, έδειξαν χθες εξαιρετικά εύθραστες.
Κατά την πρώτη πλευρά δε, στο βάθος ενός ενδεχόμενου ναυαγίου κρύβεται η έξοδος της χώρας από το ευρώ ως το μαύρο πρόβατο που θυσιάζεται για να εκτονωθεί η ευρω–κρίση Κατ΄ιδίαν με τους τροϊκανούς
• Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αιφνιδίως το πρωί της Τρίτης στο Μαξίμου με τους Τόμσεν-Μαζούχ-Μόρς. Επισήμως, για να δοθούν «κάποιες διευκρινίσεις» επί των οικονομικών στοιχείων. Ανεπισήμως, για να δοθεί στίγμα των προθέσεων της τρόικας ως προς το «χρώμα» της έκθεσής τους για τη χώρα –εάν θα είναι αρνητική ή θετική. Ουσιαστικά; Για να σταλεί «μήνυμα» στον κ. Βενιζέλο ότι ο χρόνος τελειώνει.
• Το μεσημέρι είχε (προγραμματισμένη) συνάντηση μαζί τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τους παρουσίασε και επισήμως την γνωστή πρότασή του για επιμήκυνση και εφαρμογή των μέτρων σε δύο χρονικές φάσεις (με μετάθεση των δημοσιονομικών στη δεύτερη διετία 2015-2016) για να λάβει την αυτονόητη απάντηση: Ότι η απόφαση για επιμήκυνση δεν είναι είναι δικο τους θέμα και πρέπει να ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και της ηγεσίας του ΔΝΤ.
Ατυπο «κατηγορώ» σε Σαμαρά-Στουρνάρα
• Μετά κι απ΄αυτό, «κύκλοι» της Ιπποκράτους σημείωναν ότι η συνάντηση Βενιζέλου-τρόικας «υπονομεύθηκε εξ΄ αρχής», εννοώντας από τον κ. Σαμαρά στην πρωινή συνάντηση που είχε μαζί τους.
Σε άτυπη ανακοίνωση δε, επισήμαναν ότι: “Αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11,5 δισ, από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε:
1. Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
2. Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής”.
Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι η στάση του κ. Βενιζέλου αμφισβητήθηκε και από το εσωτερικό του κόμματός του, με τον Μ. Χρυσοχοϊδη να μιλά για επικοινωνιακά παιχνίδια Και άτυπη έκκληση για ψυχραιμία
• Το «κερασάκι» ήρθε το βράδυ με ανεπίσημο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου: «Η Κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητα της».
Κάπως έτσι, επισημοποιήθηκε η σύγκρουση ανάμεσα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στο Μαξίμου για το πακέτο των 11,5 δισ., για το οποίο επιμελώς είχαν αποφύγει να πάρουν θέση προ και μετά εκλογών.
«Ο Βενιζέλος διαφωνεί… με το δικό του πακέτο»
Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα πέρασαν από την ενόχληση (όπως σημείωνε χθες το Capital.gr) στην οργή, κατηγορώντας τον κ. Βενιζέλο ότι:
Πρώτον, κινείται με γνώμονα την προσπάθειά του να ανακάμψει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ τορπιλίζοντας την κυβερνητική συνεργασία στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Δεύτερον, ότι παίρνει αποστάσεις από το πακέτο των 11,5 δισ. που ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (επί Παπανδρέου και Παπαδήμου) επεξεργάσθηκε, συμφώνησε με στους δανειστές και έφερε στη Βουλή για έγκριση Η γραμμή Σαμαρά για step by step
Κατά τον κ. Σαμαρά (και τον κ. Στουρνάρα) τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμμένα –και μ΄αυτή τη χρονική σειρά: η κυβέρνηση συμφωνεί στο «πακέτο» και το δίνει στην τρόικα ώστε να συντάξει θετική έκθεση, να εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. και να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θέτει επισήμως στους Ευρωπαίους ηγέτες και στο ΔΝΤ το θέμα της επιμήκυνσης «και θα το κερδίσει, διότι δεν θα έχει εμφανισθεί για άλλη μία φορά ως ως δανειζόμενος που αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών φοβούνται ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην έξοδο από το ευρώ ως το μαύριο πρόβατο που θυσιάζεται για να εκτονωθεί η ευρω–κρίσηΠηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου