Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Πωλητήριο σε ξενοδοχεία φέρνει η κρίση στη Μεσσηνία

Πωλητήριο σε ξενοδοχεία φέρνει η κρίση στη Μεσσηνία
Τελευταία Ενημέρωση: 04/07/2013   

Παρά τις προσδοκίες για αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νομό

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος είναι το «καλό χαρτί» της Μεσσηνίας προκειμένου μεγάλο μέρος επιχειρήσεων να ανασάνουν οικονομικά από τη θηλιά των μνημονίων. Τα πρώτα δείγματα αυτό δείχνουν.
Από την άλλη πλευρά, οι θετικοί οιωνοί δε λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζόμενων συγκροτημάτων στο να διαθέσουν ακόμα και τη φετινή σεζόν τις μονάδες τους προς πώληση. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.      
Σύμφωνα με έρευνα, αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν «βγάλει» προς πώληση τα καταλύματά τους μέσω αγγελιών σε διαδικτυακούς τόπους μεσιτικών γραφείων. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ιδιοκτησίες μικρομεσαίων καταλυμάτων. Όμως, υπάρχουν και ιδιοκτήτες μεγαλύτερων μονάδων, οι οποίοι, υπό το βάρος των υποχρεώσεων λόγω της παρατεταμένης κρίσης, έχουν βάλει πωλητήριο στα συγκροτήματά τους.      
Παρά το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι έχουν ρίξει τις τιμές, οι αγοραπωλησίες που έχουν γίνει είναι περιορισμένες. Οι τιμές, ως φαίνεται, παραμένουν ακόμη σε υψηλότερα επίπεδα από τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή»,  χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδοχείου με 385 δωμάτια στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην πλατεία Ομονοίας, που το 2009 πωλούνταν έναντι 145 εκατ. ευρώ, το 2011 έπεσε στα 95 εκατ. ευρώ και φέτος στα 70 εκατ.

Πωλητήρια παντού
Ο αριθμός των προς πώληση τουριστικών καταλυμάτων αυξήθηκε ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία. Να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των προς πώληση μονάδων δεν ανακόπηκε ούτε τη φετινή χρονιά που αναμένεται ρεκόρ αφίξεων 17 εκατ. ξένων τουριστών. Ενδεχομένως, το γεγονός ότι ο εσωτερικός τουρισμός έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα την τελευταία πενταετία, να έπαιξε το ρόλο του σε αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, ο τζίρος της αγοράς έχει μειωθεί κατά 50%, φθάνοντας στο 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. που ήταν το 2008.
Η «Κ» πραγματοποίησε έρευνα σε τρεις διαδικτυακούς τόπους μεσιτικών γραφείων που διαθέτουν μεγάλο αριθμό προς πώληση ξενοδοχείων αλλά και ενοικιαζόμενων συγκροτημάτων.
Στον πρώτο και το δεύτερο καταγράφονται αγγελίες που δημοσιεύθηκαν φέτος αλλά και πέρυσι για την πώληση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Στον τρίτο διαδικτυακό τόπο καταγράφονται οι αγγελίες που υπήρχαν από πέρυσι και συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη και σήμερα για την πώληση ξενοδοχείων στην Αττική.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου