Ένωση Αστυνομικών…”Καμία συνεργασία με δημάρχους”
July 4, 2011 · «Διμοιρία από τη Μεσσηνία πήγε στην Αθήνα για τις συγκεντρώσεις. Αυτά τα παιδιά ήταν στην πλατεία Συντάγματος χωρίς νερό και φαγητό, από τις 8.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ. Φεύγουν για 2 οκτάωρα και κάθονται 8 και 10, και πολλές φορές είναι με το ίδιο παντελόνι. Η υλικοτεχνική υποδομή, ανύπαρκτη. Μάσκες του 1950 και ληγμένα φίλτρα, χωρίς επιγονατίδες, και με την πρώτη πέτρα χάνεις την κνήμη σου. Οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν αγοράσει μόνοι τους όσα χρειάζονται. Το όπλο μας το αγοράσαμε, τις χειροπέδες τις αγοράσαμε, το κράνος το πήραμε, τη φόρμα την πήραμε, το χαρτί Α4 το βάλαμε τελευταία κι αυτό από την τσέπη μας, τι άλλο πρέπει να κάνουμε;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Αντώνης Κουτσολιάς, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την υποστήριξη που έχουν οι αστυνομικοί από την Πολιτεία στο έργο τους.
Στιγματίζοντας τα κακώς κείμενα, απορεί για ποιο λόγο η Ελληνική Αστυνομία πληρώνει κάθε μήνα 34 εκατομμύρια ευρώ σε μισθώματα, ενώ για την περίπτωση της Μεσσηνίας προτείνει τη μεταστέγαση της Διεύθυνσης σε δημόσιο κτήριο, όπως το παλιό νοσοκομείο, το οποίο, όπως τονίζει, θα μπορούσε να γίνει λειτουργικό μόνο με 2-3 μισθώματα από αυτά που καταβάλλονται σήμερα.
Ακριβά μισθώματαΑπό τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισε η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, από πέρυσι, ήταν η προμήθεια καυσίμων, η οποία γινόταν από ιδιώτες. Η μη καταβολή οφειλομένων στους προμηθευτές έφερε τη λήξη της συνεργασίας και τα περιπολικά έμεναν χωρίς βενζίνη. Τώρα το ζήτημα έχει λυθεί προσωρινά με την προμήθεια καυσίμων από το Κέντρο Διαβιβάσεων. Ο κ. Κουτσολιάς εκτιμά ότι αυτή πρέπει να είναι και η μόνιμη λύση και να μη δαπανώνται τεράστια ποσά σε ιδιώτες. «Το ίδιο θα μπορούσε να είχε γίνει και με το κτήριο. Να μας έχει διατεθεί ένα τμήμα από το παλιό νοσοκομείο ή ένα τμήμα από το Διοικητήριο και να στεγαζόμαστε εκεί. Γιατί να διατίθεται τόσο μεγάλο ποσό για μίσθωμα; Το παλιό νοσοκομείο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με συνολικά 2-3 μισθώματα από αυτά που δίνουμε. Ο χώρος είναι τεράστιος, με μεγάλο πάρκινγκ και στο κέντρο της πόλης. Θα μπορούσαμε να στεγαζόμαστε εμείς, η Πυροσβεστική και να έχει και ο Δήμος τις υπηρεσίες του. Η Ελληνική Αστυνομία πληρώνει 34.000.000 ευρώ μισθώματα το μήνα. Από το 1997 που είχατε γράψει στο “Θάρρος” για τους κλειστούς σταθμούς στους οποίους καταβάλλονταν μισθώματα, χρειάσθηκε να φθάσουμε στο 2010 για να καταργηθούν. Ακόμα και δικό μας κτήριο θα μπορούσαμε να είχαμε με τα μισθώματα ούτε 2 χρόνων, και να είναι και πλήρως εξοπλισμένο», τόνισε ο κ. Κουτσολιάς.
«Δε μας καλούν ποτέ»Οι φορείς, ωστόσο, και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι αγνοούν την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων: «Δε μας καλούν ποτέ ως Ένωση σε συζητήσεις που κάνουν για την εγκληματικότητα κ.ά. θέματα. Στείλαμε κατ’ επανάληψη υπομνήματα, έχουμε κάνει καταγγελίες. Κανένας δήμαρχος, κανένας νομάρχης, δε μας έχει καλέσει, πλην βεβαίως των προ των εκλογών ημερών. Εκεί μας θυμούνται όλοι, μας ξέρουν και θέλουν να μας ακούσουν. Από εκεί και μετά χάνονται. Ένα πολύ μεγάλο ποσό από τις παραβάσεις, ιδιαιτέρως της Τροχαίας, πηγαίνει στους Δήμους και θα έπρεπε και οι Δήμοι να το σεβαστούν αυτό και να ενσκήψουν σε ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ιδιαιτέρως την περίοδο που δεν είχαμε ούτε χαρτί να γράψουμε, θα έπρεπε κάποιος από αυτούς να ευαισθητοποιηθεί. Το πρόβλημα το γνώριζαν πολύ καλά. Τότε που ήταν εντονότατο το πρόβλημα, έκανε μια προσπάθεια ο Δήμος Καλαμάτας και για μια-δυο μέρες χορήγησε κάποια λίτρα βενζίνης για τα περιπολικά. Από εκεί πέρα, τίποτα. Μόνοι μας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Όλοι πρέπει να βάλουμε “πλάτη”. Όταν, όμως, η Τροχαία βεβαιώνει παραβάσεις και τα έσοδα πηγαίνουν σε αυτούς, εκεί είμαστε καλοί. Όταν μειώνονται τα έσοδα, μας έχουν γίνει και παρατηρήσεις από ορισμένους ότι την Τροχαία την είχαμε υπολογίσει να μας δώσει τόσα και μας έδωσε λιγότερα. Έχουν ειπωθεί, δυστυχώς, και αυτά».
ΠροβλήματαΣτη χειρότερη περίοδο από άποψη προσωπικού βρίσκεται σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση, με μειωμένη δύναμη κατά 122 άτομα σε σχέση με την οργανική δύναμη που έπρεπε να έχει.Μόνη ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης είναι η ίδρυση το φθινόπωρο του Τμήματος Μεταγωγών, κι αυτό μόνο αν τηρηθεί η υπόσχεση ότι θα στελεχωθεί με 37 νέα άτομα.«Στην ύπαιθρο οι συνάδελφοι βγαίνουν μόνοι τους περιπολία σε δύσβατες και ερημικές περιοχές. Εμείς προσπαθούμε αυτό να το αποτρέψουμε. Μια απλή διατάραξη μπορεί να σου δώσει κακούργημα. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Αλλά οι συνάδελφοι από φιλότιμο και ευσυνειδησία πάνε», πρόσθεσε ο κ. Κουτσολιάς και συνέχισε: «Τα προβλήματα δε θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν. Όμως, βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική καμπή και η πατρίδα μας έχει φερθεί με το χειρότερο τρόπο, και αυτό είναι το παράπονό μας. Έχουμε 104 θύματα. Μόλις πριν από δύο μήνες ρυθμίσθηκε να δίνεται ένα επιπλέον επίδομα 150 ευρώ σε αυτούς που είχαν τεθεί εκτός υπηρεσίας ή σε υπηρεσία γραφείου από ατυχήματα που είχαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας. Όταν, επειδή τέθηκε σε γραφείο λόγω ατυχήματος, έχει μείωση τουλάχιστον κατά 300 ευρώ. Έτσι μας τιμάει η υπηρεσία. Επειδή προπληρωνόμαστε το μισθό μας, αν κάποιος σκοτωθεί πρέπει να επιστρέψει το υπόλοιπο του μισθού για το μήνα που απομένει. Με τα τελευταία μέτρα χάσαμε πάνω από 2.500 ευρώ το χρόνο τα δύο τελευταία χρόνια και με τα νέα μέτρα θα φθάσουν τα 3.500 ευρώ”.
Της Βίκυς Βετουλάκηα απο το Θάρρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου