Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Μπλόκο στις ανεμογεννήτριες – γίγαντες μέσω fast track επενδύσεων

2012-10-02
Φωτογραφία για Μπλόκο στις ανεμογεννήτριες – γίγαντες μέσω fast track επενδύσεων
του Σωτήρη Μεταξά

Πληθαίνουν οι φωνές κατά των fast track επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κρήτη. Μετά το "τείχος" που υψώνει ομάδα πολιτών, σε μία ...προσπάθεια να μπει μπλόκο στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τις μεγάλες μονάδες αιολικών πάρκων στο ... μέτωπο των αντιδράσεων προστίθεται και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κρήτης. Κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας και η επικείμενη προσφυγή που σχεδιάζεται για την ακύρωση των παρεμβάσεων. Το ΓΕΩΤΕΕ, συνυπογράφει την προσφυγή κατά της εγκατάστασης, μέσω fast track επενδύσεων, ανεμογεννητριών ισχύος άνω των 2.000 ΜW στο νησί και επισημαίνει ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζονται δεν συνοδεύονται από αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

Η πέτρα του σκανδάλου

Τους τελευταίους μήνες, έχουν ενταχθεί στο νόμο για την ταχεία αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων εφτά έργα, εκ των οποίων τα τρία αφορούν στην ενέργεια και συγκεκριμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για δύο αλυσίδες αιολικών σταθμών, η μια σε 33 κι η άλλη σε 36 βουνοκορφές της Κρήτης και στους 4 νομούς κι ένα ηλιοθερμικό σταθμό σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων σε οροπέδιο της Σητείας.


Η αντίδραση του ΓΕΩΤΕΕ

Το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης ΑΠΕ, που θα λειτουργήσουν:

• Ως αναπτυξιακός μηχανισμός του τόπου μας.

• Θα εμπεριέχονται σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό.

• Θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη προστιθέμενης αξίας για τον τόπο και τις παραγωγικές του δραστηριότητες.

• Θα υπηρετήσουν την προσπάθειά μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του και ένα υγιές μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Δυστυχώς, όμως, όπως αποδεικνύεται, στις διαδικασίες αδειοδότησης που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται δεν έχει εμπλακεί η τοπική κοινωνία, η χωροθέτηση δεν υπακούει σε κανένα χωροταξικό σχεδιασμό, ούτε σε άλλο αναπτυξιακό σχεδιασμό των Δήμων ή των Περιφερειών. Επίσης, όπως επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ, μέχρι τώρα δε λαμβάνεται καμιά μέριμνα για την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας, πέρα από τη δέσμευση του 10% ανά δήμο. Στην ουσία διαμορφώθηκε ένα νομικό πλαίσιο που επιτρέπει σε κάποιους να σχεδιάζουν για τις τοπικές κοινωνίες γι' αυτές χωρίς αυτές, διαδικασίες που αποδείχτηκε ότι κατέστρεψαν αναπτυξιακά την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου