Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Και στην Καλαματα Ίδρυση ταμιευτηρίου κατά τα γερμανικά πρότυπα

Ίδρυση ταμιευτηρίου κατά τα γερμανικά πρότυπα

Εκπρόσωποι του γερμανικού τραπεζικού ομίλου Sparkassen, που αποτελεί το φορέα μέσω του οποίου συνεργάζονται 423 ανεξάρτητες τοπικές τράπεζες της Γερμανίας, επισκέφθηκαν τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, το Δήμαρχο. Ο φορέας αυτός, με 15.000 καταστήματα σε όλη τη Γερμανία, ενδιαφέρεται να ιδρύσει πιλοτικά 2 τοπικές τράπεζες στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποί του, ο Νίκλαους Μπέργκμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Sparkassen για τη διεθνή συνεργασία και ο δρ. Γιούργκεν Ένγκελ, αρμόδιος για τη συνεργασία με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τον Οδυσσέα Αθανασιάδη, διευθυντή του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, εξήγησαν στο Δήμαρχο ότι ενδιαφέρονται για την ίδρυση τοπικής τράπεζας στην Πελοπόννησο και έτερης στην Κεντρική Μακεδονία. Για την Πελοπόννησο, είπαν ότι σκέπτονται την ίδρυση τράπεζας είτε στην Καλαμάτα είτε στην Πάτρα. Στόχος τους είναι να εστιάσουν στην εξυπηρέτηση του μικροκαταθέτη και στην παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην περιοχή όπου θα εδρεύει η τράπεζα. Οι δύο τράπεζες που πιλοτικά θα ιδρυθούν, στόχος είναι να αρχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι τέλους του έτους. Εάν η λειτουργία τους πετύχει, ο γερμανικός όμιλος θα επιδιώξει τη δημιουργία και άλλων ανά την Ελλάδα, με γοργούς ρυθμούς.
Επισημαίνεται ότι, την Παρασκευή 21 Ιουνίου, στις οικονομικές στήλες της «Καθημερινής» αναφέρθηκε («Δίκτυο ταμιευτηρίων κατά τα γερμανικά πρότυπα για ρευστότητα στις ελληνικές ΜμΕ») πως ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας Γκέοργκ Φάρενσον προανήγγειλε την ίδρυση δύο καταρχήν πιλοτικών καταστημάτων, καθώς επιχειρείται η έλευση στην Ελλάδα του επιτυχημένου μοντέλου των γερμανικών ταμιευτηρίων. Η αρχή θα γίνει από την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, όπου σχεδιάζεται η ίδρυση προοπτικά πέντε καταστημάτων, σε Βέροια, Κιλκίς, Κατερίνη και Πάτρα, Καλαμάτα αντίστοιχα.
Η τελική επιλογή και η λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις μεταξύ της γερμανικής πλευράς, των ελληνικών Αρχών και της Τραπέζης της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η Πελοπόννησος επελέγη λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η περιοχή, ενώ στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας κυριάρχησε το ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή και την ισχυρή παρουσία μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου