Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΣΧΕΔΙΟ Β, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ


 Και τα δάκρυα του Έκτορα και του Poka Yio
Poka Yio, Έκτορας Τσατσούλης Poka Yio, Έκτορας Τσατσούλης
12 Νοε 2016
ΣΧΕΔΙΟ Β, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ 
Της Μαρίας Νίκα 
Δάκρυσαν χθες στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο επικεφαλής του Kalamata:21 Έκτορας Τσατσούλης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Poka Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης). Από την άλλη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι την ανοδική πορεία της Καλαμάτας δε μπορεί να ανακόψει κανένας, ενώ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο λαμπρό εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 2021, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την επιλογή της Ελευσίνας και σχολιάζοντας ότι προτιμήθηκε το κέντρο από την περιφέρεια...
"Ο Δήμος μας, βρίσκεται μέσα στην οικονομική κρίση σε μια εξαιρετικά ανοδική πορεία σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτή την πορεία δεν μπορεί να την ανακόψει κανένας. Ελπίζαμε ότι ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα βοηθούσε μια περιφερειακή πόλη να ξανοιχτεί ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ας είναι. Αφού επιλέγεται το κέντρο, η Αττική, για εκδηλώσεις αυτού του είδους, νομίζω ότι εμείς στην περιφέρεια πρέπει να παλέψουμε έστω και μόνοι μας" είπε.
POKA-YIO-NIKAS-TSATSOYLHS-SYN-TYP-11-11-16.jpgΟ δήμαρχος ευχαρίστησε όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τον Έκτορα Τσατσούλη και τον Poka Yio, εθελοντές, χορηγούς, δήμους που στήριξαν την προσπάθεια και κυρίως "τα νέα παιδιά της πόλης, που είναι η ελπίδα, το μέλλον της Καλαμάτας, παιδιά με μόρφωση, με γνώση της Ευρώπης, με ευρωπαϊκή κουλτούρα, τα οποία βγάζουν καθημερινά την Καλαμάτα στην Ευρώπη και τον κόσμο και τα οποία θα ηγηθούν και στο μέλλον των πολιτιστικών και οικονομικών προσπαθειών της πόλης".
Ο κ. Νίκας, αναφερόμενος στη δουλειά που έχει γίνει, μίλησε για πολύτιμο κεκτημένο, το οποίο θα αξιοποιηθεί, ενώ υποσχέθηκε αύξηση του δημοτικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό. Για την Ελληνική Επανάσταση, σημείωσε ότι το 2021 η επέτειος των 200 ετών θα εορταστεί "με τον τρόπο που πρέπει, όχι με εθνικιστικές εξάρσεις και κορώνες που κάποιοι άφησαν να εννοηθεί, όχι τέτοια πράγματα, η διακήρυξη του 1821 μιλάει για την αλληλεγγύη". Έκανε δε λόγο για ανάδειξη του φιλελληνισμού, των ιδανικών του Διαφωτισμού και της αναγέννησης, επικαλούμενος το Λόρδο Μπάιρον.

Poka Yio
Συγκινημένος ο Poka Yio αναφέρθηκε στην Καλαματιανή καταγωγή του προππάπου του και μίλησε για τη ζεστή σχέση που έχει αναπτύξει με ανθρώπους της Καλαμάτας. "Ο καλλιτέχνης μόνος του δεν είναι τίποτα αν δεν έχει μια ομάδα. Η ομάδα του Kalamata:21 είναι απίστευτη. Έχετε υποδομές. Οι υποδομές όμως είναι τσιμέντο, αυτές φτιάχνονται αν υπάρχει θέληση. Εμείς στηρίξαμε όλο το πρόγραμμά μας στο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης και έχετε πολύ μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό. Οι καλλιτεχνικοί φορείς σας είναι ζηλευτοί. Αυτοί είναι η παρακαταθήκη σας. Ελπίζω η δουλειά μας να αφήσει τουλάχιστον αυτό το πλαίσιο που θα προστατεύσει και θα αναδείξει τα ταλέντα που έχετε".

TSATSOULHS-KALLIKOYNH-11-11-16.jpgΈκτορας Τσατσούλης 
Συγχαρητήρια στην Ελευσίνα, στoυς ανθρώπους που δούλεψαν εκεί, στην επίσης υποψήφια Ρόδο και σε όλες τις πόλεις που πήραν μέρος στο διαγωνισμό αλλά δεν προκρίθηκαν στον τελικό, έδωσε ο Έκτορας Τσατσούλης ενώ κάλεσε όλους να στηρίξουν την Ελευσίνα "γιατί πρέπει να βγάλει ασπροπρόσωπη ολόκληρη τη χώρα".Σε αντίθεση με τον Παναγιώτη Νίκα, που άφησε αιχμές για την επιλογή της Ελευσίνας, ο επικεφαλής του Kalamata:21 ανέφερε: "Δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε οτιδήποτε από αυτά που έχουν ακουστεί, δάκτυλος είτε κυβερνητικός είτε περιφερειακός είτε οτιδήποτε. Ήταν μία απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με κάποια νέα κριτήρια που υπάρχουν πια, με κάποια νέα φιλοσοφία, με κάποια νέα προσέγγιση που έχουν ως προς το ρόλο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών". Ευχήθηκε δε η Ελευσίνα να πετύχει και να μην έχουμε άλλη μία "Πάτρα" ή "Θεσσαλονίκη". Όσο για την επόμενη μέρα στην Καλαμάτα, είπε ότι δεν πρέπει να χαθεί ο δυναμισμός της πόλης. "Υπάρχουν τα σχέδια, υπάρχει ο κόσμος που είναι ακόμα ενθουσιασμένος - στεναχωρημένος σήμερα, αλλά ενθουσιασμένος. Η θερμή μου παράκληση προς τη Δημοτική Αρχή και τις Αρχές της πόλης είναι: Μην τους αφήσετε να ηρεμήσουν και να απογοητευτούν. Σε 5 μήνες θα είναι αργά, οι μισοί απ' όσους στηρίξανε, θα βρίσκονται εκτός χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν μου ανατέθηκε αυτό το έργο, για την αρχική ομάδα που στελεχώθηκε, χρειάστηκε να τραβήξουμε ανθρώπους από τα αεροπλάνα και να τους κρατήσουμε στην Καλαμάτα. Δεν ήταν πρόβλημα η Καλαμάτα, η χώρα ήταν το πρόβλημα".
http://www.kalamatajournal.gr/kalamata/to-dakry-tou-ektora-kai-tou-pokayio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου