Αρθρο του ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ
οδοντίατρου – συγγραφέα
karampatsps
Μια απίστευτα δύσκολη χρονιά είναι σε εξέλιξη για τον καταχρεωμένο μικρομεσαίο αγρότη: Η ελαιοπαραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς από τον δάκο και το γλοιοσπόριο, ο φορολογικός συντελεστής διπλασιάστηκε από το 13% στο 26%, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αυξημένες κατά 27%, ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά μέσα και εφόδια διπλασιάστηκε από το 13% στο 26%. Και σαν να μην έφταναν αυτά, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών, κυρίως με ελαιόδεντρα, εμφανίστηκαν ξαφνικά ως δασικές εκτάσεις! Εκτάσεις τις οποίες οι αγρότες τις καλλιεργούν πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο Ε9 και φορολογούνται γι’ αυτές και δηλώνονται επίσης στις Τράπεζες ως “Φυτικό Κεφάλαιο”. Για την ανάρτηση  μάλιστα αυτών των νέων δασικών χαρτών του 2017 χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες του… 1945! Πως είναι λοιπόν δυνατόν να μην υπάρχουν στις αναρτήσεις λάθη, παραλήψεις και ανακρίβειες όταν για παράδειγμα στο χωριό μου, το Χανδρινού και στα περισσότερα χωριά της Πυλίας πολλοί λόγγοι είχαν θεριέψει ήδη από το 1936 με την βίαιη καταστολή του Σταφιδικού Κινήματος και τις εξορίες των Κομμουνιστών και των υπολοίπων συμμετεχόντων Αριστερών;  Καθώς και  όταν αυτή η κατάσταση γενικεύτηκε για τις περιουσίες όλων σχεδόν των κατοίκων κατά την διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου και συνεχίστηκε σε μεγάλο επίσης βαθμό την περίοδο των μαζικών αναγκαστικών μεταναστεύσεων της δεκαετίας του 1960; Βεβαίως  λοιπόν ο δασικός πλούτος της Χώρας μας πρέπει να προστατευτεί, αλλά με σύνεση και σοβαρότητα και όχι με πρόχειρα, καθαρά “φοροεισπρακτικά” μέτρα που οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες μια ώρα γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα. Την ίδια στιγμή μάλιστα που υπάρχουν καταφανείς καταπατήσεις μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών και επιχειρηματικών ομίλων για τις οποίες τηρείται σιγή ιχθύος!
Οι καταταλαιπωρημένοι αυτοί αγρότες βγαίνουν και φέτος στους δρόμους το καταχείμωνο! Και η επιλογή αυτή τους μήνες του χειμώνα γίνεται καθαρά για λόγους συσπείρωσης και δυνατότητας μαζικών κινητοποιήσεων και αυτό δεν είναι διόλου κακό. Όπως όμως κάθε φορά, έτσι και τώρα, μια μεγάλη επιχείρηση συκοφάντησης  βρίσκεται σε εξέλιξη και σε Κεντρικό και σε Τοπικό επίπεδο! Εκπορεύεται από την Κυβέρνηση και από τα αστικά και “μικροαστικά” Μέσα Ενημέρωσης και συμπυκνώνονται σε αυτό που χυδαία μερικούς μήνες πριν, έγραψε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, “Αυγή”: “Κρύβουν εισοδήματα για να μην πληρώνουν φόρους. Τσεπώνουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΚΑΠ, της ΕΕ, την οποία κατηγορούν. Έχουν το πλεονέκτημα να αποζημιώνονται για τις καταστροφές στην παραγωγή, που δεν ισχύει για άλλους επαγγελματίες”! Προσπαθούν επίσης να δημιουργήσουν προϋποθέσεις «Κοινωνικού Αυτοματισμού», παρουσιάζοντας τους αγρότες ως εχθρούς των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων, “επειδή κλείνουν τους δρόμους”. Κυβερνητικά στελέχη παλεύουν με κάθε τρόπο να δείξουν  ότι  “κακώς κινητοποιούνται οι αγρότες” και τους καλούν σε διάλογο, έχοντας εκ των προτέρων απορρίψει τα δίκαια αιτήματά τους χαρακτηρίζοντάς τα “μαξιμαλιστικά” και  “εκτός του δημοσιονομικού πλαισίου”…  Σε Τοπικό δε επίπεδο, ΜΜΕ με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και  δημοσιογραφίσκοι τους  που κατάγονται από τη Μεσσηνιακή ύπαιθρο και έχουν ψευτοαριστερό παρελθόν, δεν διστάζουν να μιλούν για δήθεν… “μηχανοκίνητο τσαμπουκά” και να  “οραματίζονται”  κάποιες άλλες… “νέες μορφές πάλης” που θα στοχεύουν δήθεν στην ανατροπή  των νεοφιλελεύθερων πολιτικών χωρίς ταυτόχρονα να θίγονται τα μονοπώλεια που όλο και γιγαντώνονται! Χορτάσαμε κι από ντόπια ύπουλα φληναφήματα…
Πρόκειται για έναν άθλιο  “Κοινωνικό Αυτοματισμό”  μιας  -μόνο αυτοαποκαλούμενης πλέον- μεσαίας τάξης της πόλης. “Μουνουχισμένοι” μικροαστοί  στην πράξη αυτοί οι εκφραστές του “κοινωνικού αυτοματισμού”! Κάποιοι τους μυγιάγγιχτοι εκφραστές της εργατικής αριστοκρατίας και κάποιοι άλλοι απλά Χατζηαβάτηδες και Γενίτσαροι, τώρα που η Κρίση μας φέρνει όλους σε δύσκολη θέση, κουνάνε επιδεικτικά το δάκτυλο στον Εργάτη της Γης, διότι φοβούνται μήπως ξεπέσουν οι ίδιοι πιο χαμηλά…  Μεσήλικες και πλέον, ξέχασαν τα φτωχικά τους χρόνια στην ύπαιθρο και δεν τους ενδιαφέρει τώρα, παρά η… “αρμονία των Τάξεων” και ο…” εκδημοκρατισμός του Κεφαλαίου”. Αμφιταλαντεύονται  πότε τασσόμενοι με την αστική τάξη και πότε με τα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Διχασμένοι ανάμεσα στις αστικές προκαταλήψεις και την εξαθλίωσή τους.  Αυτή την… προλεταριοποίησή τους! Ονειρεύονται να καταλάβουν μια  ”ανεξάρτητη”  θέση υπεράνω της Ταξικής Πάλης… Ωστόσο, αυτά τα όνειρα γκρεμίζονται κάποια στιγμή από τη σκληρή πραγματικότητα.
ΚΌΝΤΡΑ σε όλα αυτά, οι φτωχομεσαίοι αγρότες  θα κλιμακώσουν και φέτος αποφασιστικά έναν ακόμη σκληρό αγώνα. Τα τελευταία χρόνια, αν και όλο και λιγότεροι και όλο και φτωχότεροι, εμφανίζονται πιο συνειδητοποιημένοι! Ξεκινούν από τη συσπείρωση στο χωριό σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, κλείνουν τους δρόμους συμβολικά και για λίγο σεβόμενοι τις ευπαθείς ομάδες, καλλιεργούν το έδαφος για συμμαχίες με τα υπόλοιπα εργατικά στρώματα και οδηγούνται σε μαζικές εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις. Παρακαταθήκη αποτελούν οι περσινές επιτυχημένες κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν με το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τη στήριξη εργατικών σωματείων και άλλων φορέων του Κινήματος. Σε μια πλήρως αποχαυνωμένη κοινωνία που αποδέχεται “στωικά” όλα όσα της επιβάλλουν οι “δανειστές” μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων, εύγε στην Αγροτιά που αντιστέκεται! «Χαμένοι είναι μόνον εκείνοι οι αγώνες  που δεν δίνονται»!