Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Περίεργη απόφαση της Αποκεντρωμένης

Περίεργη απόφαση της Αποκεντρωμένης επιτρέπει τα δεματοποιημένα απορρίμματα στο ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου Πύλου

 18/09/2018 
«Και την ενσωμάτωση τους στο απορριμματικό ανάγλυφο» 
 
 Μία – τουλάχιστον – περίεργη απόφαση υπέγραψε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που αφορά στα δεματοποιημένα σκουπίδια στο ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου στην Πύλο, τροποποιώντας τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους.
Με αυτή επιτρέπει τη μεταφορά των δεματοποιημένων σκουπιδιών στον παρακείμενο ΧΑΔΑ του Αγίου Νικολάου και την «ενσωμάτωσή τους στο απορριμματικό ανάγλυφο»!
Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης έκαστος για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος στο ΧΑΔΑ του Αγίου Νικολάου, με ένα μέρος της υπόθεσης να αφορά στα δεματοποιημένα σκουπίδια.
 
Μεταφορά
Στο αιτιολογικό της απόφασης της Αποκεντρωμένης επισημαίνεται ότι η τροποποίηση γίνεται «αναφορικά με την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας στην περιοχή του έργου “Εγκατάσταση συστήματος δεματοποίησης, μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης μη επικίνδυνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Δήμου Πύλου - Νέστορος Π.Ε. Μεσσηνίας, με προσωρινή αποθήκευση και μεταφόρτωση”, στη θέση “Άγιος Νικόλαος”».
Η εν λόγω, λοιπόν, τροποποίηση επιτρέπει πλέον «τη συλλογή των δεματοποιημένων ΑΣΑ και τη μεταφορά τους στον παρακείμενο ΧΑΔΑ στη θέση Άγιος Νικόλαος της Δ.Ε. Πύλου, Δήμου Πύλου – Νέστορος, Νομού Μεσσηνίας για την ενσωμάτωσή τους στο απορριμματικό ανάγλυφο στο πλαίσιο εκτέλεσης των εργασιών του έργου αποκατάστασής του».
Μάλιστα, τονίζεται ότι οι εργασίες αυτές πρέπει να γίνουν με επιμέλεια «προς αποτροπή διασκορπισμού αποβλήτων (υγρών και στερεών). Σε περίπτωση διασκορπισμού αποβλήτων θα γίνει αποκομιδή τους και ενσωμάτωση στο απορριμματικό ανάγλυφο του προς αποκατάσταση ΧΑΔΑ».
 
«Απορριμματικό ανάγλυφο»
Έτσι, η Αποκεντρωμένη αποδέχεται την απόρριψη των απορριμμάτων με αυτό τον τρόπο, κάτι που αντίκειται στην περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεται και το… διασκορπισμό αποβλήτων, τα οποία θα πρέπει να συλλεχθούν και να ενσωματωθούν στο βουνό από σκουπίδια ή «απορριμματικό ανάγλυφο», όπως κομψά το αναφέρει η απόφαση.
Προφανώς, το ίδιο έχει συμβεί και στο ΧΑΔΑ Διδύμων στην Αργολίδα, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με την Πύλο, καθώς στην εν λόγω απόφαση της Αποκεντρωμένης κάπως «ξέμεινε» και γίνεται αναφορά στο «Σταυρό» της Τ.Κ. Διδύμων, Δ.Ε. Κρανιδίου, Δήμου Ερμιονίδας, Νομού Αργολίδας.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου