Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012


Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται το ελληνικό κράτος Πρόκληση εθνικού μεγέθους η «εισβολή» των μεταναστών


Φωτογραφία αρχείου.

«Η ΧΩΡΑχάνεται. Από την κάθοδο των Δωριέων, 4.000 χρόνια πριν, ουδέποτε η χώρα δεν δέχθηκε τόσο μεγάλης έκτασης εισβολή (...) Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της κο0ινωνίας και του κράτους», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και με αφορμή την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) με την κωδική ονομασία «Ξένιος Ζευς». Σε συνέντευξή του στον Σκάι ο κ. Δένδιας κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να συνεργαστούν με την Πολιτεία για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Η επίλυση του μεταναστευτικού είναι πρόκληση εθνικού μεγέθους. Είμαστε στα όρια της κατάρρευσης. Αν δεν δημιουργήσουνε ένα συνολικό δίκτυο διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης θα καταρρεύσουμε», δήλωσε αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις στη Θράκη για τη μεταφορά μεταναστών στις σχολές δόκιμων αστυφυλάκων σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

«Κινδυνεύουμε με πλήρη αλλοίωση της κοινωνίας, το μεταναστευτικό ίσως είναι μεγαλύτερο πρόβλημα και από το οικονομικό», πρόσθεσε, σημειώνοντας μάλιστα ότι εάν δεν αφεθεί να επιτελέσει το έργο του, θα υποβάλει την παραίτησή του. «Δεν έχει νόημα να μείνω στην καρέκλα μου», είπε. «Δεν θα αδικηθεί καμία περιφέρεια, καμία πόλη, κανένα χωριό, η Αθήνα θα επωμιστεί το βάρος που της αναλογεί», διαβεβαίωσε, επικαλούμενος και σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.
 Μιλώντας για το ίδιο θέμα στον Βήμα 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισεότι «οι επιχειρήσεις-σκούπα έχουν αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματικές» και «είναι κινήσεις για λόγους επικοινωνιακών εντυπώσεων που δεν αντιμετωπίζουν καθόλου το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με τη μεγάλη ροή μεταναστών».
 Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, «το κρίσιμο θέμα για μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική στη χώρα, που δεν υπάρχει είκοσι χρόνια τώρα, είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, η εξασφάλιση με τις αντίστοιχες πιέσεις και συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας ευρωπαϊκής απάντησης κι ασπίδας και μία απολύτως αυστηρή κι αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική που να καταπολεμά το έγκλημα ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το χρώμα αυτού που το διαπράττει». 
Την Κυριακή η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο Μοναστηράκι, στην πλατεία Βάθη, στην Ομόνοια, καθώς και στην πλατεία Λαυρίου και στο Πεδίον του Άρεως από όπου προσήχθησαν 1.130 αλλοδαποί και από αυτούς συνελήφθησαν 395 γιατί όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο διέμεναν παράνομα στην Ελλάδα.http://www.philenews.com/digital/

Πρώτα δείγματα ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις ελέγχου των παράνομων μεταναστών στην Αθήνα 
Τα πρώτα δείγματα της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων της αστυνομίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όσον αφορά στη σύλληψη λαθρομεταναστών ήταν ορατά χθες στο κέντρο της Αθήνας. Για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλούς μήνες η διέλευση από σημεία όπως η οδός Μενάνδρου και η πλατεία Καραϊσκάκη έκανε τους πολίτες να αντιλαμβάνονται ένα αίσθημα ασφάλειας.

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τη χωροθέτηση νέων κέντρων κράτησης σε Αττική και Περιφέρεια. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, μέχρι τον Δεκέμβριο θα λειτουργούν σε όλη την περιφέρεια επτά τουλάχιστον κέντρα κράτησης, συνολικής χωρητικότητας 8.000 ατόμων, ενώ στα όρια του Δήμου Αθηναίων θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας 2.000 παράνομων μεταναστών.

Χθες, πάντως, από τα 50 καταστήματα αλλοδαπών που ελέγχθηκαν, τα μισά λειτουργούσαν παράνομα. Στο μεταξύ, μέσω του προγράμματος εθελουσίας επιστροφής, τους επόμενους μήνες αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους πάνω σε 7.000 λαθρομετανάστες.

Επιστρέφει η ασφάλεια 
Μια εντελώς διαφορετική εικόνα από τη συνηθισμένη εμφάνιζε σήμερα το κέντρο της πόλης, καθώς οι γνώριμες φιγούρες των μεταναστών που σέρνουν καροτσάκια με παλιοσίδερα όσο και εκείνοι που προσφέρουν από... νερά έως υαλοκαθαριστήρες στα φανάρια είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Στόχος των χθεσινών επιχειρήσεων και ο χώρος πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου, που αποτελεί στέκι διακίνησης ναρκωτικών.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πάντως προκειμένου οι επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς» να στεφθούν με επιτυχία είναι να βρεθούν άμεσα οι χώροι κράτησης όσων συλλαμβάνονται.

Σε τελικό στάδιο φέρονται να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη χωροθέτηση νέων κέντρων κράτησης σε Αττική και περιφέρεια και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει ήδη υπάρξει προφορική συμφωνία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) για την παραχώρηση στην Ελληνική Αστυνομία παροπλισμένων στρατοπέδων, κυρίως σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ο Δήμος Αθηναίων φέρονται να έχουν απο κοινού καταλήξει στη δημιουργία κέντρου κράτησης στα όρια του δήμου σε κτίριο που βρίσκεται στις δυτικές συνοικίες της πόλης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια, μέχρι τον Δεκέμβριο θα λειτουργούν σε όλη την περιφέρεια 7 τουλάχιστον κέντρα κράτησης, συνολικής χωρητικότητας άνω των 8.000 ατόμων, ενώ το σχέδιο προβλέπει ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας 2.000 παράνομων μεταναστών. Χθες, τρίτη ημέρα της εφαρμογής του σχεδίου «Ξένιος Ζευς», περίπου 30 αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας ξεκίνησαν ελέγχους σε καταστήματα ιδιοκτησίας αλλοδαπών που λειτουργούν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στο κέντρο της Αθήνας υπολογίζεται ότι λειτουργούν 500(!) παράνομα καταστήματα που ως επί το πλείστον ανήκουν σε αλλοδαπούς. «Λειτουργούν ως στέκια όπου οι παράνομοι μετανάστες οργανώνουν τις παράνομες δραστηριότητές τους» δήλωσε σχετικά πηγή της λεωφόρου Κατεχάκη. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα μαγαζιά που έγινε προσπάθεια να ελεγχθούν δεν λειτουργούσαν, καθώς λόγω της επιχείρησης οι ιδιοκτήτες τους προτίμησαν να τα κρατήσουν κλειστά! Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ» από τα συνολικά 50 καταστήματα που ελέγχθηκαν παραβάσεις διαπιστώθηκαν στα 25 από αυτά.

Ελεγχοι έγιναν και στις περιοχές γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, με στόχο μεταξύ άλλων την απομάκρυνση των τοξικομανών από τη γύρω περιοχή. Προσήχθησαν 24 εκδιδόμενες γυναίκες. Στο μεταξύ, «πρεμιέρα» έκαναν χθες και οι «αστυνομικοί της γειτονιάς». Διατέθηκαν 4 στην Κυψέλη, 5 στον Αγ. Παντελεήμονα και 2 στα Πατήσια. Μοίρασαν κάρτες με τα στοιχεία επικοινωνίας τους και συνομίλησαν με καταστηματάρχες και εμπόρους των συγκεκριμένων περιοχών. Σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με στελέχη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προκειμένου να συζητηθούν οι αντιδράσεις των τελευταίων στην προσωρινή κράτηση παράνομων μεταναστών στις σχολές αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο. Πάντως σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η «φιλοξενία» παράνομων μεταναστών στις σχολές θα είναι προσωρινή. Ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί ότι καθώς ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές αναμένεται να είναι μέχρι και 3 φορές χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι, είναι πιθανή η αναστολή λειτουργίας κάποιας από τις τρεις παραπάνω σχολές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης επεσήμανε ότι «η τοπική κοινωνία δεν αντιδρά στη λειτουργία κέντρων κράτησης, αλλά σε μια ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας των σχολών. Χθες το απόγευμα μάλιστα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης δήλωσε ότι «οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν στις σχολές έχουν ήδη πάρει προφορική διαταγή να επιστρέψουν στις κεντρικές αστυνομικές διευθύνσεις των νομών τους».

Εφυγαν 3.500 λαθρομετανάστες
Αύξηση 100% του αριθμού των αλλοδαπών που θα εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω του προγράμματος Εθελουσίων Επιστροφών φιλοδοξούν να επιτύχουν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, φορέας υλοποίησης του προγράμματος. Η συμφωνία που έχει υπογραφεί για επέκταση του προγράμματος από 1η Αυγούστου και για 11 μήνες έχει στόχο την επιστροφή 7.000 παράνομων μεταναστών αντί 3.500 που επαναπατρίστηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012.

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα κ. Δ. Εσδράς, «λόγω καθυστερήσεων, το προηγούμενο πρόγραμμα είχε διάρκεια μόλις 6 μηνών. Ενώ ο στόχος ήταν ο επαναπατρισμός 2.200 παράνομων μεταναστών, πετύχαμε την επιστροφή περίπου 3.500». Τα κονδύλια που είχε διαθέσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών για τη χρηματοδότηση των Επιστροφών, το α΄ εξάμηνο του 2012 ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για το νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται από 1η Αυγούστου έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ.

«Κατά μέσο όρο, εγγράφονται καθημερινά 50 αλλοδαποί. Πιο καθαρή εικόνα θα έχουμε τον Σεπτέμβρη, μετά την ολοκλήρωση εποχικών εργασιών στις οποίες απασχολούνται παράνομοι μετανάστες», επισήμανε ο κ. Εσδράς. Πάντως, ο επικεφαλής του τμήματος του ΔΟΜ στην Ελλάδα εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» θα βοηθήσει στην αύξηση των αιτήσεων για εθελούσιο επαναπατρισμό, όπως αισιοδοξούν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Οπως υποστήριξε, «όσοι περισσότεροι συλλαμβάνονται και κρατούνται τόσο λιγότεροι συνεργάζονται μαζί μας για την ένταξή τους στο πρόγραμμα».

Το πρώτο πρόγραμμα Εθελουσίων Επιστροφών «έτρεξε» (σε δύο φάσεις) κατά τη διάρκεια του 2011. Χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ και οδήγησε σε εθελούσιο επαναπατρισμό 1.200 παράνομους μετανάστες. Σύμφωνα με τον κ. Εσδρά, λόγω καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν στην υπογραφή των σχετικών συμφωνιών, υπάρχουν 8.000 εκκρεμείς αιτήσεις. «Καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν σταθερή κατοικία, δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς παραμένουν ή εγκατέλειψαν τη χώρα».

Με βάση τη νέα συμφωνία που υπεγράφη στις 31 Ιουλίου, προτεραιότητα για ένταξη στο πρόγραμμα επαναπατρισμού θα δοθεί σε παράνομους μετανάστες προερχόμενους από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπανγκλαντές. Οχι τυχαία, εάν αναλογιστεί κανείς ότι από το σύνολο των 3.276 αλλοδαπών που επέστρεψαν εθελοντικά στις πατρίδες τους το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, 50% ήταν υπήκοοι Πακιστάν (1.657), 20% υπήκοοι Αφγανιστάν (20%), 6% υπήκοοι Μπανγκλαντές, ενώ το ίδιο διάστημα επέστρεψαν στην πατρίδα τους 225 υπήκοοι Μαρόκου.

Σύμφωνα με τον κ. Εσδρά, πλην των 7.000 επιστροφών, στόχος του προγράμματος είναι και η επανεγκατάσταση στις χώρες τους 300 αλλοδαπών. «Πρόκειται για την πεμπτουσία των επιστροφών διότι το να πηγαίνεις κάποιον απλώς πίσω δεν φτάνει. Πρέπει να του δίνεις και τη δυνατότητα να έχει δουλειά» είχε δηλώσει ο κ. Εσδράς μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια, παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΟΜ κ. Laura Thompson.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&&modid=1&artid=100776 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου