Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Κουνούπια: Νομός «υψηλού» κινδύνου η Μεσσηνία

Τελευταία Ενημέρωση: 26/05/2013

κουνούπια φέτος έφτασαν νωρίτερα

Ζέστη και καθυστερήσεις στους ψεκασμούς ευνοούν τις «επιδρομές»

Δεν είναι μικρός ο αριθμός των παραπόνων που έχουμε δεχτεί το τελευταίο διάστημα στην εφημερίδα από αναγνώστες για το μεγάλο αριθμό κουνουπιών στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να τους κάνουν, ιδιαίτερα, τη νύχτα δύσκολη. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι τα παράπονα κάπου μπορεί να είναι και υπερβολικά, όμως, όπως διαπιστώνουμε ημέρα με την ημέρα, είναι απολύτως βάσιμα.
Κι όλα αυτά, γιατί οι διαδικασίες για τις κουνουποκτονίες στη χώρα ξεκίνησαν με σημαντικές καθυστερήσεις, με συνέπεια οι υπηρεσίες των Περιφερειών και των Δήμων να κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να αντιμετωπίσουν τη μαζική επιδρομή των κουνουπιών.

Η επιδρομή των κουνουπιών
Η διαδικασία των ψεκασμών -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες. Ωστόσο, οι κουνουποκτονίες ξεκινούν μόλις τώρα, ενώ ήδη τα κουνούπια... επιτελούν το έργο τους νωρίτερα από άλλες χρονιές, καθώς ο χειμώνας ήταν ήπιος και η ζέστη ήρθε νωρίτερα.
Βασική αιτία της καθυστέρησης, όπως αναφέρεται σε αναλυτικό ρεπορτάζ στο χθεσινό «Έθνος», αποτελεί το γεγονός ότι οι Δήμοι δεν έχουν κονδύλια και οι Περιφέρειες δεν πρόλαβαν λόγω γραφειοκρατίας να ολοκληρώσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς, ώστε να αναδειχθεί ο μειοδότης που θα αναλάβει εγκαίρως το έργο των μυοκτονιών-ψεκασμών.
Οι Δήμοι, από την πλευρά τους, είναι επιφορτισμένοι με μικρές παρεμβάσεις, όπως ψεκασμούς σε φρεάτια, μικρά ρέματα και πάρκα. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει το σχετικό έργο μέχρι στιγμής.

Πρόληψη
Η προνυμφοκτονία θα πρέπει να αρχίσει κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας, για να προληφθεί η πρώτη γενεά κουνουπιών, με επαναληπτικές προνυμφοκτονίες κάθε μήνα.
Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα απαιτηθούν περισσότερες προνυμφοκτονίες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της αυξημένης φωτοπεριόδου. Η τελευταία προνυμφοκτονία θα γίνει το Σεπτέμβριο, με δυνατότητα μίας ακόμα εφαρμογής -εφόσον απαιτηθεί- τον Οκτώβριο.

Ποιες είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Από τα μέσα Μαρτίου έως το τέλος Απριλίου είναι η ιδανική περίοδος κουνουποκτονίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προνύμφες. Σε αρκετές περιοχές, οι ψεκασμοί δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη από πέρυσι.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Έθνος» η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου. Ορισμένες Περιφέρειες -σημειώνει- δεν έχουν κατορθώσει να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα των ψεκασμών, οι οποίοι συνεχίζονται. Η καθυστέρηση των ψεκασμών καθιστά, πάντως, πιο δύσκολη την εντομοκτονία.
Το συντονισμό της εποπτείας εφαρμογής των προγραμμάτων έχουν αναλάβει η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ, η έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη των νοσημάτων, που μεταδίδονται από διαβιβαστές, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως και σε περιοχές δυνητικά επιβαρυμένες. Οι περιοχές αυτές έχουν ιδιαίτερα χωροταξικά χαρακτηριστικά (εκτεταμένες καλλιέργειες ρυζιού, εκβολές ποταμών, λίμνες, έλη, στάσιμα ύδατα) ή συρροή μεταναστευτικού πληθυσμού από ενδημικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής.
Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι Νομοί «υψηλού κινδύνου» είναι η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Μεσσηνία, η Αργολίδα και ο Έβρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου