Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δε θα δώσει χρίσματα ο Αντώνης Σαμαράς

Τελευταία Ενημέρωση: 29/05/2013 

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
 

 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Το ενδεχόμενο να μη δώσει «χρίσματα» στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 σκέφτεται πολύ σοβαρά ο Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, η συγκεκριμένη εισήγηση ανήκει σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, με στόχο να διευκολυνθεί η προσέλκυση προσώπων που κινούνται στον πολιτικό χώρο του Κέντρου, ώστε να ενταχθούν με μεγαλύτερη ευκολία στους «γαλάζιους» αυτοδοικητικούς συνδυασμούς ανά την Ελλάδα και για να ικανοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα περί ακομμάτιστης τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο Μεσσήνιος αρχηγός εξετάζει για πρώτη φορά να μη χρίσει υποψηφίους σε μεγάλους Δήμους της χώρας. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστα Μπούρα, έχουν φθάσει το τελευταίο διάστημα επιστολές από νυν περιφερειάρχες που είχαν εκλεγεί το 2010 με τη σημαία της Ν.Δ., στις οποίες υπερθεματίζουν για την εξάλειψη των κομματικών χρισμάτων.
Ο κ. Σαμαράς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», έχει συζητήσει σε βάθος το ενδεχόμενο αυτό και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τρεις τουλάχιστον έμπειρους αυτοδιοικητικούς άρχοντες, οι οποίοι του παρουσίασαν αναλυτικά τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας επιλογής, με τα θετικά να υπερτερούν κατά πολύ.
«Είναι λογικό από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία πήρε στις τελευταίες εκλογές ποσοστό περί του 18% να μην ενθουσιάζουν κανέναν πλέον τα χρίσματα, για τα οποία τα προηγούμενα χρόνια γινόταν σφαγή», λέει στέλεχος της Ν.Δ. που γνωρίζει τις εν λόγω συζητήσεις, τονίζοντας, παράλληλα, πως με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός θα εκθέσει και τον ΣΥΡΙΖΑ, που προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου να μοιράζουν από τώρα χρίσματα.
Παράλληλα, σε μεσοπρόθεσμο στάδιο και μετά το συνέδριό της σε ένα μήνα, χρειάζεται αναδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση από την αυστηρά μνημονιακή πολιτική και να τεθούν στην κορυφή της ατζέντας της και ζητήματα καθημερινότητας.
Η στρατηγική του κ. Σαμαρά κινείται εντός του πλαισίου των διεργασιών που γίνονται στο παρασκήνιο για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χάρτη, όπως περιέγραψε «Το Βήμα της Κυριακής», που μπορεί να οδηγήσει σε νέες συνεργασίες και συμμαχίες, που δε στηρίζονται στα μεταπολιτευτικά πρότυπα.
Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός συνεχίζει ένα μαραθώνιο που έχει βασικό σταθμό την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014, που χρονικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση της οποίας ηγείται θα έχει ακριβώς δύο χρόνια ζωής. Τι θα γίνει ως τότε κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει, αλλά το σίγουρο για πολλούς είναι ότι η προεδρία της Ε.Ε. είναι ένα δυνατό προεκλογικό χαρτί για τον πρωθυπουργό και κανείς δεν ξέρει αν θα το αξιοποιήσει.
Ώσπου να φθάσει στην έναρξη της προεδρίας της Ε.Ε. προέχει να κερδίσει το στοίχημα τους επόμενους κρίσιμους μήνες και, κυρίως, η κυβέρνηση να αρχίσει να καταγράφει θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά τομείς.
Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και καταγράφονται αρκετές αρρυθμίες στην κυβέρνηση, η οποία πιθανότατα θα ανασχηματιστεί στις αρχές Ιουλίου, μετά το συνέδριο της Ν.Δ., που είναι προγραμματισμένο για το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου