Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

οι γερμανοι ξαναρχονται

Γερμανική ρευστότητα προς μικρομεσαίους εν όψει καθόδου στην Καλαμάτα

Τελευταία Ενημέρωση: 30/05/2013 
Στα μέσα Ιουνίου θα δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας Σόιμπλε για την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της νότιας Ευρώπης, εκτιμά η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
Η ιστοσελίδα euro2day.gr αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Η αρχή γίνεται στην Ισπανία: Η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) αναμένεται να χορηγήσει δάνειο έως 1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο ισπανικό ίδρυμα ICO (Instituto de Crédito Oficial) με την εγγύηση της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνει η Handelsblatt. Για παρόμοιες εγγυήσεις υπάρχει ήδη εγκεκριμένο κονδύλι συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ στο γερμανικό προϋπολογισμό.
Στη συνέχεια, τα δάνεια θα χορηγούνται σε δόσεις στο ICO και αφού προηγουμένως έχει υπάρξει διμερής συμφωνία για το σκοπό της δανειοδότησης, π.χ. για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο που δε θα ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο».
Σημειώνεται πως την προσεχή εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου. Ήδη η KfW παρέχει τεχνογνωσία για την ίδρυση αντίστοιχης αναπτυξιακής τράπεζας και στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η διμερής πρωτοβουλία Γερμανίας-Ισπανίας θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δηλώνει στην εφημερίδα ότι «τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία η KfW στηρίζει με τεχνογνωσία τις αρμόδιες κρατικές αρχές, ώστε να ιδρυθούν αντίστοιχα ινστιτούτα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας».
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ SPARKASSEN
Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, εκπρόσωποι του γερμανικού τραπεζικού ομίλου Sparkassen επισκέφθηκαν το Δημαρχείο και συναντήθηκαν με το δήμαρχο. Ο φορέας αυτός, με 15.000 καταστήματα σε όλη τη Γερμανία, ενδιαφέρεται να ιδρύσει πιλοτικά δύο τοπικές τράπεζες στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποί του, ο Νίκλαους Μπέργκμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Sparkassen για τη διεθνή συνεργασία και ο δρ. Γιούργκεν Ένγκελ, αρμόδιος για τη συνεργασία με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τον Οδυσσέα Αθανασιάδη, διευθυντή του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, εξήγησαν στο δήμαρχο ότι ενδιαφέρονται για την ίδρυση τοπικής τράπεζας στην Πελοπόννησο και έτερης στην Κεντρική Μακεδονία.
Για την Πελοπόννησο, σκέπτονται την ίδρυση τράπεζας είτε στην Καλαμάτα είτε στην Πάτρα. Στόχος τους είναι να εστιάσουν στην εξυπηρέτηση του μικροκαταθέτη και στην παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην περιοχή όπου θα εδρεύει η τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου