Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η ομοιότητα μεταξύ της ιδιότυπης θέσης του αρχηγού της ΝΔ και του παραδόξου της γάτας του Αυστριακού φυσικού Schrodinger (Σρέντινγκερ)

Η ομοιότητα μεταξύ της ιδιότυπης θέσης του αρχηγού της ΝΔ και του παραδόξου της γάτας του Αυστριακού φυσικού Schrodinger (Σρέντινγκερ)
Λαέρτης ο Πύλιος
«Σφαλερόν εστι τό άν μή οίδε τις ταύτα ή λέγειν ή πράττειν» [1]. Ξενοφών, 430-355 π.Χ.
Εισαγωγή : Ως φαινόμενο θα πρέπει ν' αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η ιδιότυπη θέση στην οποία βρίσκεται ήδη και η συμπεριφορά την οποία θα επιδείξει για τους επόμενους τρεις μήνες το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το να είσαι συνιδρυτής και συμμέτοχος σε μια κυβέρνηση και παράλληλα να διακηρύσσεις ότι την αντιπολιτεύεσαι είναι κάτι που σίγουρα δεν έχει προηγούμενο.
Η “κολοτούμπλα” που νομίζεται ότι έκανε ο Σαμαράς, είναι ανεξήγητη στο πολιτικό καρτεσιανό πεδίο, γιαυτό δεν μπορούν οι αντίπαλοι του να την καταλάβουν. Μπορώ, όμως να σας διαβεβαιώσω ότι η παραπάνω θέση βασίζεται στη θεωρία του «ευφυούς σχεδιασμού» και είναι ευεξήγητη στο κβαντικό πολιτικό πεδίο.
Για να την κατανοήσουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε τι λέει η αρχή της απροσδιοριστίας [2] η οποία στηρίζεται στη κβαντική φυσική [3], που με την σειρά της μπορεί να δώσει τις εξηγήσεις για τις θέσεις του Σαμαρά, οι οποίες δεν μπορούν να εξηγηθούν με την κλασική Καρτεσιανή πολιτική λογική.
Για να μπούμε στην "κβαντοσαμαρική" θεώρηση, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κβαντοφυσική μας λέει : ότι τα σωματίδια που αποτελούν την ύλη μπορούν να υπάρχουν μόνο σε ξεχωριστές καταστάσεις. Μπορούμε, για παράδειγμα, να υπολογίσουμε τη κατεύθυνση της στροφορμής (spin) του σωματιδίου ως επάνω ή κάτω, αλλά τίποτα το ενδιάμεσο. Εδώ μπαίνει η αρχή της επαλληλίας κβαντικών καταστάσεων, η οποία περιγράφει κάτι το εξαιρετικό σε σχέση με τη φύση και τη συμπεριφορά της ύλης, καθώς και των δυνάμεων που ισχύουν σε υποατομικά επίπεδα. Η επαλληλία μας λέει, πως όταν δεν ξέρουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται ένα σωματίδιο, τότε αυτό βρίσκεται συγχρόνως σε κάθε πιθανή κατάσταση. Είναι παντού και πουθενά! Μέχρι να το παρατηρήσουμε… Η παρατήρηση είναι αυτή που το καθορίζει και το περιορίζει σε μια συγκεκριμένη κατάσταση ύπαρξης.
Επειδή ο Σαμαράς είναι έτη φωτός μπροστά (το γνωρίζουν αυτοί που έχει διορίσει και έχει βολέψει), γνώριζε το παράδοξο της γάτας του Schrodinger γιαυτό επέλεξε αυτή την ιδιότυπη θέση.
Aς δούμε το ενδιαφέρον νοητικό πείραμα που πραγματοποίησε ο Αυστριακός φυσικός Σρέντινγκερ [4]
Το πείραμα:
Υλικά
Για να πραγματοποιηθεί το νοητικό αυτό πείραμα χρειάστηκαν πέντε πράγματα: ένα ατσάλινο κουτί, ένας μετρητής Geiger, μια ραδιενεργό ουσία -πράγματα που υπάρχουν εύκαιρα σε κάθε σπίτι. Επίσης, μια γάτα και ένα φλασκί υδροκυάνιο.
Εκτέλεση
Πήρε το «Κατσούλι» και το μπουζούριασε στο ατσάλινο κουτί που λέγαμε. Η έναρξη πιθανόν να δημιουργήσει ρίγη αηδίας στους φιλόζωους, αλλά δεν επηρέασε στο ελάχιστο τον Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, και -στην τελική- εκείνος πήρε Νόμπελ, όχι η WWF. Στο ατσάλινο κουτί, είχε τοποθετήσει με φροντίδα και τα άλλα υλικά. Μετά, λέει ο Νομπελίστας μας, γίνονται πράγματα και θαύματα: Ο παρατηρητής δεν γνωρίζει αν η γάτα ζει ή πέθανε, γιατί δεν έχει τρόπο να γνωρίζει αν ένα άτομο της ραδιενεργού ουσίας μπορεί (ή όχι) να ελευθερώσει το υδροκυάνιο (ή όχι) και η γάτα θα καταλήξει να είναι νεκρή και ζωντανή ταυτόχρονα. Μια γάτα με διπλή υπόσταση. Η παρατήρηση λοιπόν, είναι αυτή που καθορίζει το αποτέλεσμα, το οποίο δεν υπάρχει μέχρι να γίνει η παρατήρηση.
Μόνο αφού ανοίξουμε το κουτί και δούμε με τα μάτια μας τη κατάσταση της γάτας, μόνο τότε λοιπόν η γάτα γίνεται ή ζωντανή ή νεκρή! Αυτή είναι η κβαντική απροσδιοριστία με τα παράδοξά της.
Μπορούμε να πούμε, επίσης, ότι η αποσυνοχή συμβαίνει όταν τα κύματα ή οι κυματοσυναρτήσεις παύουν να είναι σε συμφωνία μεταξύ τους. Σύμφωνα με την ερμηνεία των πολλών κόσμων, οι κυματοσυναρτήσεις της νεκρής και ζωντανής γάτας είναι σε αποσυνοχή, δηλαδή είναι σε ασυμφωνία φάσεως, και επομένως δεν αλληλεπιδρούν πια μεταξύ τους. Έτσι, λύνεται το πρόβλημα γιατί η γάτα είναι συγχρόνως ζωντανή και νεκρή. Η κυματοσυνάρτηση της ζωντανής γάτας και της νεκρής γάτας υπάρχει την ίδια στιγμή, αλλά δεν αλληλεπιδρούν επειδή βρίσκονται σε αποσυνοχή. Έτσι, με την αποσυνοχή εξηγείται με απλό τρόπο το παράδοξο της γάτας
χωρίς να προϋποθέτει επιπλέον παραδοχές, όπως την κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης [5].
Και αν επεκτείνουμε τη συλλογιστική αυτή λίγο παραπέρα, όλη η ύλη που υπάρχει στο σύμπαν αποτελείται από υποατομικά σωματίδια που συμπεριφέρονται όπως περιγράφηκε παραπάνω. Μόνο εφόσον τα παρατηρήσουμε παίρνουν μια συγκεκριμένη ιδιότητα, αυτήν δηλαδή που βλέπουμε ως ύλη γύρω μας. Βάση των παρατηρουμένων που παίρνουν μια συγκεκριμένη ιδιότητα εξελίχτηκε η θεωρία του «ευφυούς σχεδιασμού».
Ο Αντώνης Σαμαράς βασιζόμενος στη θεωρία του «ευφυούς σχεδιασμού» παρήγαγε την ιδιότυπη θέση της συναίρεσης και συμμετοχής στη κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και της ταυτόχρονης άσκηση αντιπολίτευσης στην ίδια κυβέρνηση, δηλαδή βασίζεται σε μια διπλή υπόσταση που καταλήγει να είναι νεκρή και ζωντανή ταυτόχρονα όπως το παράδοξο της γάτας του Αυστριακού φυσικού Schrodinger (Σρέντινγκερ).
Η ομοιότητα μεταξύ της ιδιότυπης θέσης του αρχηγού της ΝΔ και του παραδόξου της γάτας του Αυστριακού φυσικού Schrodinger (Σρέντινγκερ), καταλήγει να είναι νεκρές και ζωντανές ταυτόχρονα δηλαδή είναι σε διπλή υπόσταση. Αυτή η ομοιότητα, εξηγείται με την αρχή της πολιτικής αποσυνοχής.
Η πολιτική αποσυνοχή στο κβαντικό πολιτικό πεδίο συμβαίνει όταν η συμμετοχή στη συγκρότηση της κυβέρνησης και ταυτόχρονα η άσκηση αντιπολίτευσης στη συμμετοχική κυβέρνηση παύουν να είναι σε αρμονία, δηλαδή είναι σε ασυμφωνία φάσεως, και επομένως δεν αλληλεπιδρούν πια μεταξύ τους. Επομένως , με την αποσυνοχή εξηγείται με απλό τρόπο το παράδοξο της διπλής υπόστασης, δηλαδή την νεκρό-ζώντανη συγκρότηση της κυβέρνησης και την ταυτόχρονη άσκηση αντιπολίτευσης στη κυβέρνηση, χωρίς να προϋποθέτει επιπλέον παραδοχές, όπως την κατάρρευση της αντιμνημονιακής στρατηγικής.
Επομένως, ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζοντας το πείραμα του Σρέντινγκερ κατάφερε με την θεωρία του «ευφυούς σχεδιασμού» , στο κβαντικό πολιτικό επίπεδο να τετραγωνίσει τον κύκλο. Πράγματι η νεκροζώντανη γάτα Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger (Σρέντινγκερ) αντιστοιχεί με την ταυτόχρονη πολιτική θέση του αρχηγού της ΝΔ: ότι είναι ταυτόχρονα και κυβέρνηση και αντιπολίτευση, γιατί είναι και υπέρ της κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το μνημόνιο αλλά και κατά αυτής. Και άρα και στηρίζει την κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και την αντιπολιτεύεται ταυτόχρονα.
Συμπέρασμα: Για να εμπεδώσει ο Ελληνικός λαός, την πολιτική θέση του Αντώνη Σαμαρά: ότι είναι ταυτόχρονα και κυβέρνηση και αντιπολίτευση, την ανέλαβαν εργολαβικά, ο εκπρόσωπος τύπου και όλα τα στελέχη της ΝΔ με προεξέχοντα το ναρκισσογαντάκια με την αφρικανόσκαντζοχοιρόυποδουλική κουστωδία του. Αναλύουν (χωρίς να γνωρίζουν το παράδοξο της διπλής υπόστασης, δηλαδή την νεκρό-ζωντανή συγκρότηση της κυβέρνησης και την άσκηση αντιπολίτευσης), τα
αποτελέσματα της αντιμνημονιακής στρατηγικής, που προέρχονται από τις παρακάτω κβαντοσαμαρικές λύσεις:
* Το κάθε κόμμα μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του. (Αρχή της απροσδιοριστίας)
* Όταν η πολιτική θέση του Σαμαρά είναι ταυτόχρονα και κυβέρνηση και αντιπολίτευση και εκτοξεύεται στ' αριστερά και στα δεξιά, όσο πιο γρήγορη είναι, τόσο πιο ελαφρά περνά (θέση) [6].
* Όσο πιο γρήγορα κινείται η πολιτική θέση (ορμή) του Σαμαρά, τόσο πιο γρήγορα περνά στους πολίτες [7].
Μπράβο Αντώνη Σαμαρά, με τις τεράστιες γνώσης σου, απέδειξες για μια ακόμη φορά ότι κατάφερες να εφαρμόσεις την κβαντική θεωρία στη πολιτική, ως ένα καινοτομικό φαινόμενο που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η ιδιότυπη θέση σου, στην οποία βρίσκεται ήδη και η συμπεριφορά την οποία θα επιδείξει για τους επόμενους τρεις μήνες το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τους άφησες όλους κατάπληκτους! Επιβεβαίωσες για μια ακόμη φορά, ότι ο αρχαίος ιστορικός μας είναι πάντοτε επίκαιρος: «Σφαλερόν εστι τό άν μή οίδε τις ταύτα ή λέγειν ή πράττειν»
Υ.Γ: Είμαι σίγουρος ότι το παράδοξο του κβαντικού Σαμαρά, δηλαδή πώς παντρεύτηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση μόνο ο ανθυποκλητήρας και το κοκόσαΐνι του, το γνωρίζουν πολύ καλά και ότι θα την προωθήσουν σωστά, γιατί γνωρίζουν άριστα Φυσική από το Λύκειο (σπουδαίες σπουδές!!) για τις κυμματοσυναρτήσεις, τις οποίες μελετούσαν, ως προερχόμενες από τις παλμικές ταλαντώσεις των μορίων τους.
Πηγές: [1] el.wikipedia.org/wiki/Ξενοφών, 430-355 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ιστορικός μτφρ: “είναι λάθος να λες και να κάνεις αυτά που δεν ξέρεις”
[2] el.wikipedia.org/.../Αρχή_της_απροσδιοριστίας Η αρχή της απροδιοριστίας ή διαφορετικά αρχή της αβεβαιότητας είναι βασικό αξίωμα της Κβαντικής Μηχανικής που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1927 από τον Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (Werner Heisenberg, 1901 - 1976). Σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας είναι αδύνατο να μετρηθεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια, ούτε πρακτικά, ούτε και θεωρητικά η θέση και η ταχύτητα, ή ορμή, ενός σωματίου. Εν αντιθέσει με την αρχή της αιτιοκρατίας, σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας υπάρχουν γεγονότα των οποίων η εκδήλωση δεν υπαγορεύεται από κάποια αιτία. Η κλασική φυσική κάνει μια απλούστευση (σε ένα βαθμό ιδεαλιστική) ότι ο παρατηρητής δεν επιρρεάζει την εξέλιξη των φαινομένων. Και χρησιμοποιεί σε κάθε περίπτωση μεθόδους για να ελαχιστοποιήσει την επίδραση, ως προς τον στόχο της παρατήρησης. Σήμερα ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατό η παρατήρηση, να είναι ανεξάρτητη του φαινομένου στο οποίο στρέφεται. Όμως αν μετράμε την ροή μιας βάνας, η παρατήρηση δεν έχει επίδραση τέτοια που να μας απασχολεί. Μην σου πω ότι είναι και δύσκολο να την προσδιορίσουμε μερικές φορές. Αν όμως για να παρατηρήσουμε ένα σωματίδιο χρειάζεται να το βαρέσουμε με ένα άλλο, η επίδραση της παρατήρησης είναι συνυφασμένη με τα παρατηρούμενο φαινόμενο, σε βαθμό που είναι αδύνατο να τις διαχωρίσουμε με ανάλογη απλούστευση, για οποιονδήποτε σκοπό και να γίνεται η παρατήρηση
[3] www.physics4u.gr/ kbantik;h fysik;h
Η κβαντική θεωρία θεωρείται γενικά σαν μια απ' τις πιο επιτυχημένες επιστημονικές θεωρίες που διατυπώθηκαν ποτέ. Αλλά ενώ η μαθηματική περιγραφή του κβαντικού κόσμου επιτρέπει, οι πιθανότητες των πειραματικών αποτελεσμάτων να είναι υπολογίσιμες με υψηλό βαθμό ακρίβειας, δεν υπάρχει ομοφωνία στο τι σημαίνει σε εννοιολογικούς όρους. Ο κβαντικός κόσμος κρύβει αλλόκοτες έννοιες και παράξενες ιστορίες,
όμως, πάνω σ' αυτόν είναι χτισμένος ο οικείος κόσμος της καθημερινής μας ζωής. Δίχως την κβαντική μηχανική δεν θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε τη σύγχρονη χημεία, ούτε την ηλεκτρονική ή την επιστήμη των υλικών. Δεν θα είχαμε ανακαλύψει το τσιπ πυριτίου ή το λέιζερ, δεν θα είχαμε τηλεοράσεις, υπολογιστές, φούρνους μικροκυμάτων, διατάξεις αναπαραγωγής CD και DVD, κινητά τηλέφωνα και τόσα άλλα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα στην τεχνολογική μας εποχή.
Η κβαντική μηχανική είναι ίσως η πιο σημαντική επιστημονική θεωρία του εικοστού
πρώτου αιώνα. Αποτελεί τη βάση της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας και μας
δίνει μια εικόνα της ίδιας της πραγματικότητας.
[4] www.optcor... Schrodinger, Erwin Rudolf Josef Alexander - OPT Telescopes [5] www.physics4u.g/H κυματοσυνάρτηση. H κυματοσυνάρτηση Ψ στην περίπτωση των σωματιδίων που συμπεριφέρονται σαν κύματα De Broglie δεν πρέπει να φανταστούμε πως τα σωματίδια καταλαμβάνουν έκταση όση και το κυματόδεμα ή ότι η κυματοσυνάρτηση εκφράζει την κατανομή της μάζας τους στο χώρο. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη.Όταν δείχτηκε η ορθότητα της εξίσωσης του Schrödinger, κατέστη η πιο δημοφιλής ανάμεσα στους επιστημονικούς κύκλους. Αργότερα όμως άνοιξε η συζήτηση για την φύση της κυματοσυνάρτησης Ψ και ως προς αυτό το ζήτημα οι φυσικοί διαιρέθηκαν σε δύο στρατόπεδα.Στην πρώτη ομάδα των επιστημόνων, ο Schrödinger απέδιδε φυσική σημασία στην κυματοσυνάρτηση. Το κβαντικό άλμα που συντελούνταν στο άτομο κατά τη μετάβασή του από τη μια κατάσταση στην άλλη ερμηνευόταν ως μετασχηματισμός, που οδηγούσε το σύστημα από την κατάσταση που αντιστοιχεί σε ταλαντώσεις με ενέργεια Εm στην κατάσταση με ενέργεια Εn, όπου η πλεονάζουσα ενέργεια ακτινοβολείται ως ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Το ηλεκτρόνιο θεωρούνταν σαν ένα φορτισμένο νέφος που περιέβαλλε τον πυρήνα του ατόμου και μπορούσε να παρουσιάζει ενεργειακές μεταπτώσεις παράγοντας ένα χωρικά κατανεμημένο ηλεκτρομαγνητικό κύμα το οποίο διαδίδεται με συνεχή τρόπο χωρίς κβαντικά άλματα. Έτσι συνυπήρχε αρμονικά η κβαντική μηχανική με την κλασσική φυσική. Την άποψη αυτή ασπάστηκαν οι Louis de Broglie, Albert Einstein, Max von Laue και Max Planck. Η δεύτερη ομάδα, που περιλάμβανε τους Wolfgang Pauli, Werner Heisenberg και Niels Bohr, θεωρούσε ότι η ημικλασσική ερμηνεία της κυματομηχανικής ήταν εσφαλμένη και ότι αποκλειόταν να κατασκευαστεί μια συνεπής κβαντική θεωρία χωρίς την έννοια του κυματοσωματιδιακού δυϊσμού.
Μπορούμε να πούμε, επίσης, ότι η αποσυνοχή συμβαίνει όταν τα κύματα ή οι κυματοσυναρτήσεις παύουν να είναι σε συμφωνία μεταξύ τους. Η αποσυνοχή μπορεί να εξηγήσει και το παράδοξο της γάτας του Schrodinger. Σύμφωνα με την ερμηνεία των πολλών κόσμων, οι κυματοσυναρτήσεις της νεκρής και ζωντανής γάτας είναι σε αποσυνοχή, δηλαδή είναι σε ασυμφωνία φάσεως, και επομένως δεν αλληλεπιδρούν πια μεταξύ τους. Έτσι, λύνεται το πρόβλημα γιατί η γάτα είναι συγχρόνως ζωντανή και νεκρή. Η κυματοσυνάρτηση της ζωντανής γάτας και της νεκρής γάτας υπάρχουν την ίδια στιγμή, αλλά δεν αλληλεπιδρούν επειδή βρίσκονται σε αποσυνοχή. [6],[7] www.physics4u.gr/faq/decoherence.html Σύμφωνα με την αρχή της αβεβαιότητας, η θέση και η ορμή ενός υποατομικού σωματιδίου, δεν μπορούν να υπολογισθούν ταυτόχρονα, με ακρίβεια μεγαλύτερη απ' αυτή που ορίζει η σταθερά του Plank. Κι αυτό επειδή, σε κάθε μέτρηση, ένα σωματίδιο πρέπει να αλληλεπιδράσει με ένα τουλάχιστον φωτόνιο ή κβάντα ενέργειας, το οποίο δρα και σαν σωματίδιο και σαν κύμα και το επηρεάζει με απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο τρόπο. Μια ακριβή μέτρηση της θέσης ενός ηλεκτρονίου σε τροχιά, μέσω μικροσκοπίου για παράδειγμα, απαιτεί τη χρήση μικρού μήκους κύματος φωτός, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται στο ηλεκτρόνιο μια μεγάλη αλλά απρόβλεπτη ορμή. Απ' την άλλη μεριά, μια ακριβή μέτρηση της ορμής του ηλεκτρονίου, απαιτεί
κβάντα φωτός πολύ χαμηλής ορμής (και γι' αυτό μεγάλου μήκους κύματος), κάτι που οδηγεί σε μεγάλη γωνία περίθλασης στο φακό και κακό προσδιορισμό της θέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου