Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

1 στους 2 ψηφοφόρους θα ψηφίσει νέο υποψήφιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco στη Μεσσηνία

1 στους 2 ψηφοφόρους θα ψηφίσει νέο υποψήφιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco στη Μεσσηνία
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012





Μεγάλη κάμψη του ΠΑΣΟΚ, χαμηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων δείχνουν τα στοιχεία δημοσκόπησης που διεξήχθη στη Μεσσηνία και δημοσιοποίησε χθες ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης. Σύμφωνα με την έρευνα 1στους 2 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας προτίθεται να ψηφίσει νέους υποψηφίους ενώ νυν βουλευτές θα ψηφίσει μόνο το 19% των "πράσινων" ψηφοφόρων και το 24 των "γαλάζιων". Η έρευνα έγινε σε δείγμα 600 ατόμων το χρονικό διάστημα από 27 Δεκεμβρίου 2011 έως 2 Ιανουαρίου 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης το 17,8% των ερωτηθέντων θα απέχει από τις εκλογές και το 7,4% θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό. Με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια οι ερωτηθέντες δείχνουν πρόθεση να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία 29%, ΠΑΣΟΚ 18%, ΚΚΕ 9%, ΛΑΟΣ 5,5% ΣΥΡΙΖΑ 4,7% Δημοκρατική Αριστερά 4,7% Οικολόγοι 2,2% ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν το 20% των ερωτηθέντων. Σημειώνεται ότι από τότε που διεξήχθη η έρευνα έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά και μεγάλα πολιτικά γεγονότα τα οποία έχουν προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στις προτιμήσεις του εκλογικού Σώματος.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οδυσσέα Βουδούρη για τη δημοσκόπηση:"Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μεγάλη κάμψη αλλά και τα ποσοστά της ΝΔ παραμένουν χαμηλά.Το ΚΚΕ εμφανίζεται με ισχυρή παρουσία ενώ το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο αν αναλογιστούμε ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη παρουσία αυτού του κόμματος στην Μεσσηνία.ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και Οικολόγοι δεν σημειώνουν ιδιαίτερη άνοδο.Οι σημαντικότερες διαρροές της ΝΔ κατευθύνονται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (ΔΞ/ΔΑ και Αποχή).Οι σημαντικότερες διαρροές του ΠΑΣΟΚ κατευθύνονται προς την ΔΗΜΑΡ αλλά επίσης προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, ενώ το «Λευκό» είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το ποσοστό των ψηφοφόρων, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τουλάχιστον έναν νέο βουλευτή είναι σημαντικός (49% για το ΠΑΣΟΚ και 51% για την ΝΔ). Αντίστοιχα τα ποσοστά των όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σημερινούς βουλευτές είναι 19% και 24%.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ
Τις περισσότερες «θετικές γνώμες» συγκεντρώνουν ο Οδ. Βουδούρης και η Ν. Γιαννακοπούλου (79% ο καθένας έναντι 68% στον Δ. Κουσελά), ενώ ο Οδ. Βουδούρης έχει το μικρότερο ποσοστό «αρνητικής γνώμης» (8%, έναντι 12% στον Δ. Κουσελά και στην Ν. Γιαννακοπούλου). Αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (Φεβρουάριος 2011): ο Οδ. Βουδούρης κερδίζει 12 μονάδες «θετικής γνώμης», ο Δ. Κουσελάς χάνει 14 μονάδες και η Ν. Γιαννακοπούλου μένει στάσιμη.Οι ποιοτικοί δείκτες («κοντά στον πολίτη», «ικανός και λύνει προβλήματα» και «γνωρίζει τα προβλήματα») δείχνουν όλα μια σαφή υπεροχή του Οδ. Βουδούρη.Στους δυο πρώτους δείκτες, «Κοντά στον πολίτη» και «Ικανός να λύνει τα προβλήματα», ο Οδ. Βουδούρης βρίσκεται σε άνοδο, ο Δ. Κουσελάς σε σημαντική πτώση και η Ν. Γιαννακοπούλου είναι στάσιμη.Στον δείκτη «Γνωρίζει τα προβλήματα», ο Οδ. Βουδούρης περνάει από την 3η θέση (Φεβρουάριος 2011) στην πρώτη. Στην πρόθεση ψήφου οι 3 βουλευτές βρίσκονται σε ισοπαλία, εφόσον οι διαφορές που σημειώνονται στη μέτρηση είναι μη σημαντικές. Παρατηρούμε μια μικρή πτώση της Ν. Γιαννακοπούλου, μια σημαντική πτώση του Δ. Κουσελά (-10 μονάδες) και μια σημαντική αύξηση του Οδ. Βουδούρη (+10 μονάδες).Η αναγωγή στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2009 απεικονίζει την εξέλιξη των 3 βουλευτών: ελαφρά πτώση της Ν. Γιαννακοπούλου, σημαντική πτώση του Δ. Κουσελά και σημαντική άνοδο του Οδ. Βουδούρη.Τα συμπεράσματα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: ο Δ. Κουσελάς που κατείχε την πρώτη θέση στις εκλογές του 2009, έχει υποστεί μια σημαντική πτώση, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στους λεγόμενους «ποιοτικούς δείκτες». Η Ν. Γιαννακοπούλου εμφανίζεται στάσιμη ή με μικρή συρρίκνωση. Ο Οδ. Βουδούρης κατέχει την πρώτη θέση στους «ποιοτικούς δείκτες» και εμφανίζει μια ραγδαία ανοδική πορεία στην πρόθεση ψήφου".
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου