Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012


Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
ImageΣυγχώνευση ή ενοποίηση σημαίνει κατάργηση

Κατηγορηματικά αντίθετοι σε ενδεχόμενη συγχώνευση ή ενοποίηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι οι εργαζόμενοι του δεύτερου, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο, ουσιαστικά και πρακτικά, σημαίνει κατάργηση.
Σημειώνουν, δε, πως οι αντιδράσεις τους θα είναι δυναμικές και οι κινητοποιήσεις τους μαζικές, για αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου, που θα έχει οδυνηρές συνέπειες στους πολίτες και την υγεία τους! 


Ιστορικό
Αμέσως μετά το σχηματισμό και την ορκωμοσία της νέας τρικομματικής κυβέρνησης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) υπό τον Αντώνη Σαμαρά, στην Τριφυλία άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες και να κυκλοφορούν όλο και πιο έντονα φήμες για «ανακατατάξεις» στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και τις δομές υγείας της Τριφυλίας.
Θυμίζουμε πως σε σχόλιο στο φύλλο της Παρασκευής 20 Ιουλίου γράψαμε: «Έρχονται “ανακατατάξεις” στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας; Μετά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, για “συγχωνεύσεις και ενσωματώσεις δομών υγείας”, έντονες φήμες κυκλοφορούν στην Τριφυλία για ανακατατάξεις στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, σε ό,τι αφορά κλινικές, κέντρα υγείας, περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία. Λέτε να δούμε λίαν συντόμως τη “δεύτερη πράξη” στο έργο συρρίκνωσης και, τελικά, υποβάθμισης των δομών υγείας στην Τριφυλία, μετά τη συγχώνευση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με αυτό της Καλαμάτας;».
Τη Δευτέρα, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Έθνος», ήρθε να επιβεβαιώσει τις έντονες φήμες που κυκλοφορούν στην Τριφυλία! Η εφημερίδα παρουσίασε «Το σχέδιο για συγχωνεύσεις νοσοκομείων», τονίζοντας: «Σε φάση υλοποίησης περνά το σχέδιο για τη συνένωση νοσοκομείων. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χαμηλής πληρότητας 50 μονάδων, που προκαλεί οικονομική αιμορραγία. Καταρτίζεται πρόγραμμα εγκατάστασης νέων, εξειδικευμένων νοσηλευτικών μονάδων.
[…] Προς ενοποίηση ή αλλαγή χρήσης οδεύουν 30 νοσηλευτικά ιδρύματα στην περιφέρεια και στην Αττική που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά πληρότητας…».
Μάλιστα, σύμφωνα με πίνακες που παρουσίαζε το «Έθνος», με τα νοσοκομεία που είναι στη λίστα για συγχώνευση, ενοποίηση, κατάργηση, αλλαγή χρήσης κ.ά., το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας φέρεται να έχει το 2011 ποσοστό κάλυψης 49% και στην αξιολόγηση (κλίμακα -5 έως 5) βαθμολογείται με -3!
Δηλώσεις
Όπως είναι φυσικό, στην Τριφυλία και την ευρύτερη περιοχή και δη στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, επικρατεί αναστάτωση και ανησυχία, ενώ εργαζόμενοι και πολίτες είναι οργισμένοι με τη διαφαινόμενη πρόθεση (αν δεν είναι ήδη «ειλημμένη» απόφαση, για την οποία μένουν, απλώς, τα τυπικά της διαδικασίας) της κυβέρνησης για περαιτέρω συρρίκνωση, υποβάθμιση και, τελικά, κατάργηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
«Ενδεχόμενη συγχώνευση ή ενοποίηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ουσιαστικά και πρακτικά σημαίνει κατάργηση», τονίζουν με δηλώσεις του στο «Θ» εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που καλύπτει υγειονομικά την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, της Πυλίας, καθώς και μεγάλο τμήμα της γειτονικής Ηλείας. Μιας περιοχής που ο πληθυσμός της ξεπερνά τις 120 χιλιάδες κατοίκους, με χιλιάδες επισκέπτες, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες και διαρκώς αυξανόμενες τουριστικές επενδύσεις. Μιας περιοχής που απέχει δεκάδες χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και τον Πύργο αντίστοιχα, και ο χρόνος κάλυψης των χιλιομέτρων αυτών μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη ζωή ενός ανθρώπου που έχει ανάγκη υπηρεσιών υγείας!
Με τη «διασύνδεση» επί υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου άρχισε η συρρίκνωση και υποβάθμιση, με τη συγχώνευση ή ενοποίηση, που φέρεται να προωθείται τώρα, με υπουργό τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, αυξάνεται η συρρίκνωση και μεγαλώνει η υποβάθμιση, που πια θα σημαίνει κατάργηση του νοσοκομείου ως έχει και λειτουργεί!
Μιλώντας στο «Θ» η πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Δήμητρα Νικολοπούλου, σημείωσε: «Στο νοσοκομείο και την περιοχή ολόκληρη επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία, που είχαν εκφραστεί, βέβαια, και πολύ πριν, όταν ήρθε το θέμα με τη διασύνδεση. Τώρα έρχεται η συγχώνευση. Με τη συγχώνευση υπάρχει ο φόβος κλεισίματος κλινικών και μεγαλύτερης υποβάθμισης. Δεν ξέρουμε, όμως, πώς θα γίνει και πώς θα είναι το νοσοκομείο μετά τη συγχώνευση. Είναι αβέβαιο το μέλλον του ως μονάδας υγείας και προδιαγράφεται και δυσοίωνο.
[…] Από τότε που μπήκαν στη μέση οι “Σοφοί”, η «Επιτροπή των Σοφών», Λιαρόπουλος – Κυριόπουλος, και όλοι αυτοί οι κύριοι άχρωμοι τεχνοκράτες, και χειρίζονται την υγεία του ασθενή, είμαστε τελειωμένοι. Θεωρώ ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή την ίδια γραμμή ακολουθούν: παίζουν με τον άνθρωπο και με την υγεία του και παίρνουν αποφάσεις μετά από εισηγήσεις ανθρώπων που φτιάχνουν μόνο νούμερα (που δεν τους βγαίνουν κιόλας) σε χαρτιά και δε λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, του κόσμου, τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
[…] Πρέπει με όλους τους τοπικούς φορείς να αντιδράσουμε και να μην περάσει περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου και των υπηρεσιών υγείας. Πρώτα διασύνδεση, τώρα συγχώνευση, μετά έρχεται το κλείσιμο. Δεν πρέπει να περάσει αυτό!».
Με τη σειρά του, ο γιατρός αιματολόγος – επιμελητής στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Σταύρος Χυδεριώτης, τόνισε: «Πιστεύω πως ενδεχόμενη συγχώνευση ή ενοποίηση θα είναι μία αποψίλωση και υποβάθμιση, τόσο του Νοσοκομείου όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον τοπικό πληθυσμό. Αυτοί που τα σκέφτονται αυτά και πολύ περισσότερο εκείνοι που τα προωθούν, θα πρέπει να αποδείξουν ότι δε θα μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Όταν το αποδείξουν αυτό, τότε θα συνεχίσουμε τον οποιονδήποτε διάλογο».
Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων και προϊσταμένη Χειρουργικής, Σταματία Αλεξοπούλου, σημείωσε: «Η συρρίκνωση και υποβάθμιση του νοσοκομείου ξεκίνησε με τη διασύνδεση και θα συνεχιστεί ακόμη πιο έντονα με ενδεχόμενη συγχώνευση ή ενοποίηση. Με τη μέθοδο της συγχώνευσης ή της ενοποίησης το νοσοκομείο θα μαραζώσει και σε έξι μήνες, ένα χρόνο, θα κλείσει εκ των πραγμάτων. Ήδη δεν εφημερεύουμε όλο το μήνα, ήδη έχουμε πολλές μονήρεις ειδικότητες, γι’ αυτό και έχει “πέσει” το ποσοστό κάλυψης, που εμφανίζεται 49%. Αν, δε, καταργηθεί η αυτοτέλεια του Νομικού Προσώπου του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας, τότε αυτομάτως, ουσιαστικά και πρακτικά, καταργείται το νοσοκομείο όπως είναι σήμερα! Αντιδράσαμε, με τις όποιες δυνάμεις μας, στη συγχώνευση και θα αντιδράσουμε σε οιασδήποτε μορφής υποβάθμιση, που θα συνιστά κατάργηση. Το νοσοκομείο έχει μεγάλη προσφορά στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής από την Πύλο μέχρι και τη Ζαχάρω και την Ανδρίτσαινα. Είναι σε κομβικό σημείο αυτής της περιοχής και εξυπηρετεί 120 χιλιάδες κατοίκους…».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου