Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Γιώργος Καλογερόπουλος
Image«Εκατό φωτογραφίες πριν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
Φωτογραφίες του Γιώργου Καλογερόπουλου από τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και τη Μεσσηνία, θα φιλοξενήσει η αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας από την 1η Σεπτέμβρη μέχρι και τις 23 του μήνα. Η έκθεση του Μεσσήνιου κινηματογραφιστή και φωτογράφου έχει τίτλο «Εκατό φωτογραφίες πριν» (αγγλικός τίτλος: One Hundred Photos Ago), οργανώνεται από τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο στις 8.00 το βράδυ.
Ο Γιώργος Καλογερόπουλος γεννήθηκε στη Μεσσηνία, σπούδασε στη Νέα Υόρκη Κινηματογράφο, Οικονομικά και Ανθρωπολογία. Ασχολήθηκε συστηματικά με τον Ελληνικό Κινηματογράφο αναπτύσσοντας έντονη δράση για την προώθησή του στην Αμερική. Μεταξύ άλλων, οργάνωσε τη γνωστή ρετροσπεκτίβα «Σινεμυθολογία» και το αφιέρωμα στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜa). Έχει διατελέσει διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Το 1998 ίδρυσε το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (Mediterranean film institute), το οποίο και διευθύνει μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η πρώτη του έκθεση με φωτογραφίες από την εποχή του ’70 και του ’80, από τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και τη Μεσσηνία.
Από το Πυργάκι
«Παρατηρώντας κανείς τις φωτογραφίες του Γιώργου Καλογερόπουλου, διαπιστώνει έκπληκτος τη φοβερή… κίνηση που διαθέτουν! Ακόμη και οι φαινομενικά πιο στατικές του, σου υποβάλλουν αυτήν την αίσθηση, καθώς οι “αιχμάλωτοι” των κάδρων του, με την κατεύθυνση που έχουν τα βλέμματά τους και τη στάση των σωμάτων τους, δείχνουν να… αναδεύονται κάπως! Η γωνία της μηχανής, ο φωτισμός και το πάτημα του… κλικ που παράγουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, είναι σαν να βρίσκονται σε έναν ιδανικό προς τούτο συνδυασμό, παρ’ ότι όλες τους ήταν της παλιάς τεχνολογίας» σημειώνει στο έντυπο - πρόσκληση της έκθεσης ο Δημήτρης Κουκουλάς.
«Αυτό, βέβαια, δε συμβαίνει τυχαία, αλλά εκδηλώνεται από μόνο του σαν... αταβισμός, μιας και ο καλλιτέχνης κυριολεκτικά γεννήθηκε μέσα στον κινηματογράφο! Γιος του Σταματέλου Καλογερόπουλου που είχε στο Πυργάκι το γωνιακό καφενείο και στο οποίο ερχόταν και έπαιζε ο Πρεβεζάνος, ο πλανόδιος κινηματογραφιστής από τους Γαργαλιάνους, είχε τη μοναδική τύχη να βλέπει το μαγικό κόσμο των κινούμενων εικόνων από την αγκαλιά, ακόμη, της μάνας του Σταθίας!».
Υποστηρικτές στη διοργάνωση της έκθεσης είναι «Οι Δρόμοι της Ελιάς» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Κτήριο Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Καλαμάτας, Μπενάκη και Αγ. Ιωάννου.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 1.30 μ.μ. - 8.00 μ.μ.
Τρίτη - Κυριακή: 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Της Μαρίας Νίκα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου