Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Μπαράζ πυρκαγιών χθες στη Μεσσηνία
ImageΜεγάλη φωτιά αναστάτωσε την Πυλία
Μπαράζ πυρκαγιών ξανά χθες για τη Μεσσηνία, με φλόγες να ξεπηδούν τέσσερις φορές σε ισάριθμα σημεία στη Μεσσήνη, στα Πάταρα Κορώνης και το απόγευμα σε Παλιό Σουληνάρι και Σάντοβα.
Η πυρκαγιά στο Παλιό Σουληνάρι Πυλίας πήρε γρήγορα διαστάσεις, πάνω στην πλαγιά του βουνού, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν σπεύσει στην περιοχή ακόμα και από Τρίπολη και Μεγαλόπολη. Λίγο νωρίτερα, οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν έγκαιρα πυρκαγιά στη Σάντοβα.
 
Φωτιές
Στη Σάντοβα η πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα και μόνο το γεγονός ότι βρισκόταν ανάμεσα σε σπίτια προκάλεσε έντονη ανησυχία. Ευτυχώς, η Πυροσβεστική κατάφερε γρήγορα να την ελέγξει και να τη σβήσει.
Στις 5.00 το απόγευμα μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Παλιό Σουληνάρι και αμέσως πήρε απειλητικές διαστάσεις. Στην περιοχή έσπευσαν πάνω από 10 πυροσβεστικά οχήματα από τις υπηρεσίες όλης της Μεσσηνίας, καθώς και δύο οχήματα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Τρίπολης και Μεγαλόπολης. Παράλληλα, συνέδραμαν πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες Δήμων και εθελοντές, ενώ ρίψεις έκαναν δύο αεροσκάφη καναντέρ και δύο αεροσκάφη pzl.
Νωρίς το βράδυ, οι δυνάμεις είχαν καταφέρει να περιορίσουν σημαντικά το μέτωπο της πυρκαγιάς, αλλά έδιναν μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο.
Σκόπιμες φωτιές
Σε δηλώσεις του χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς,  επισήμανε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν εκδηλωθεί περίπου 204 πυρκαγιές σε όλο το νομό. Από αυτές οι 65 ήταν τον Αύγουστο και οι περισσότερες τις τελευταίες ημέρες.
Υπογράμμισε, λοιπόν, πως, αν κάποιος παρατηρήσει τη συχνότητα των πυρκαγιών και τα σημεία που εκδηλώνονται κάθε χρόνο, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ελάχιστες από αυτές είναι από αμέλεια ή από τύχη: «Οι πιο πολλές είναι σκόπιμες, γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται ισχυρή προσπάθεια, όσον αφορά στο σημείο της ανάκρισης, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι τέτοιων καταστροφικών προσπαθειών. Οι καταστροφές αυτές δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά και οικολογικές. Στον Ταΰγετο είχαν οδηγηθεί στην ανάκριση κάποια άτομα, ενώ ανάλογες ενέργειες γίνονται και σε άλλες περιοχές».
Σύμφωνα με τον κ. Αλευρά, το έργο της ανάκρισης για να είναι επιτυχές πρέπει να είναι μεθοδικό, μελετημένο και χωρίς βιασύνη για συμπεράσματα. Και συμπλήρωσε: «Φέτος πρέπει να βγουν αξιόπιστα συμπεράσματα και να βρεθούν οι υπαίτιοι αυτών των καταστροφών, όχι μόνο γιατί έχουμε οικονομική και οικολογική καταστροφή, αλλά και γιατί το κόστος για την κίνηση των μέσων πυρόσβεσης είναι μεγάλο, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας μας».
Καταλήγοντας παρατήρησε ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι μικρές, με τις μεγαλύτερες να είναι τα 500-600 στρέμματα σε Αυλώνα και Δώριο. Αυτό, είπε, δείχνει το μεγάλο βαθμό ετοιμότητας στην Πυροσβεστική και τον καλό συντονισμό με την Πολιτική Προστασία Πυροσβεστικής, Δήμων, εθελοντών κ.ά.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου