Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

<<ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ>> ή <<ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ>>;

"Αυτοδιοικητική εκδρομή" Πελοποννήσου στο Schwabisch Hall της Γερμανίας...


6/03/2015
ΒΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (SIC) - Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης: "Πολιτικό μέτωπο ανάπτυξης και εξωστρέφειας διαμορφώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου"

"Πολιτικό μέτωπο ανάπτυξης και εξωστρέφειας διαμορφώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου", δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης από την Περιφέρεια του Schwabisch Hall (ΚΛΙΚ ΕΔΩ), την οποία επισκέπτεται πολυπληθής αποστολή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των Δήμων της Πελοποννήσου, καθώς και εκπροσώπων θεσμικών φορέων, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξη συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στόχος της αποστολής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ των δύο Περιφερειών, η ανταλλαγή εμπειριών και ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των Δήμων, ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία των δύο μερών και να ενισχυθεί η εξωστρέφειά τους.

Οι συνεργασίες που θα αναπτυχθούν θα αφορούν τους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της επαγγελματικής κατάρτισης, της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης, της αρχιτεκτονικής των δημοσίων χώρων, της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της υποβολής κοινών προτάσεων σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Στην αποστολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία βρίσκεται στο Schwabisch  Hall ήδη από την Τρίτη 3 Μαρτίου και μέχρι την Παρασκευή 6 Μαρτίου, συμμετέχουν ο κ. Δημήτριος Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, ο κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, Δήμαρχος Ευρώτα, ο κ. Δημήτριος Καμπόσος, Δημαρχος Άργους - Μυκηνών, ο κ. Χαράλαμπος Λυσικάτος, Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, ο κ. Αριστείδης Σταθόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης, ο κ. Διονύσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Μεγαλόπολης, ο κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, Δήμαρχος Κορίνθου, ο κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος, Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, ο κ. Σπυρίδων Σταματόπουλος, Δήμαρχος Σικυωνίων, ο κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Αντιδήμαρχος Σπάρτης, ο κ. Δημήτριος Γκαύρος, Αντιδήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, ο κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Αντιδήμαρχος Μεσσήνης, ο κ. Ιωάννης Μπάζιος, Αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης, ο κ. Ιωάννης Σταματάκος, Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Απόστολος Λαδάς, Δημοτικός Σύμβουλος Ερμιονίδας, ο κ. Πάυλος Χρηστίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπλίεων, ο κ. Ευάγγελος Θεωδορόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Γορτυνίας, ο κ. Γεώργιος Μουρούτσος, Δημοτικός Σύμβουλος Κορίνθου, η κα Άννα - Μαντά Τσούρνου, επικεφαλής του Γραφείου Europe Direct της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Κωνσταντίνος Μπιτζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πελοπόννησος Α.Ε., η κα Άννα Καραπαναγιώτη, Προϊσταμένη Εφορίας Αχαιοτήτων Αρκαδίας και ο κ. Γρηγόρης Γρηγορακάκης, Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

------------

ΣΧΟΛΙΟ PELOPSNEWS.GR:

Όταν σε εύθετο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί από τους συμμετέχοντες και η ex post αξιολόγηση αυτής της επίσκεψης της Περιφέρειας Πελοποννήσου -συν δημάρχοις και ... τέκνοις- στο Schwabisch Hall, τότε και θα πιστοποιηθεί και η ex ante θετική έως "πρωτότυπη και καινοτόμα" αξιολόγηση της περιφέρειας Πελοποννήσου περί <<της σύμπηξης πολιτικού μετώπου ανάπτυξης και εξωστρέφειας μεταξύ Πελοποννήσου και Schwabisch Hall...

Μέχρι τότε θα είναι μια απλή αυτοδιοικητική "τουριστική" επίσκεψη της Περιφέρειας στην Γερμανική πόλη...

Μιά ακόμα ευκαιρία για ένα "πρωτότυπο δελτίο τύπου" με ... ισχυρισμούς ανάπτυξης - εξωστρέφειας, κτλ, κτλ, κτλ...

Το πολύ - πολύ ένα "αυτοδιοικητικό σεμινάριο"...

Σαν αυτές που γίνονται από την εποχή ακόμα των Νομαρχιών (ακόμα και πριν 20 χρόνια!), με στόχο την επιτόπια ενημέρωση και αναζήτηση και ανταλλαγή λύσεων π.χ. όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων (π.χ. Νομαρχία Μεσσηνίας και Δήμος Καλαμάτας) και οι οποίες δεν απέφεραν ΤΙΠΟΤΑ!...

Μόνο μια τεκμηριωμένη σχέση "κόστους - οφέλους", που θα αναφέρεται συγκεκριμένα στο κόστος αυτής της "αυτοδιοικητικής εκστρατείας" και του οφέλους (καλά παραδείγματα που υιοθετήθηκαν, λύσεις που αναγνωρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πελοπόννησο, αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Πελοπόννησο. κοκ) μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο ισχυρισμό που να υποστηρίζει ουσιαστικά και αποδεικτικά αυτή την "καινοτομία"!...

Να παρουσιαστούν, βρε παιδί μου, ΤΑ... ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ (Όφελος) του συγκεκριμένου Κόστους (χρόνου, χρήματος), όπως θα ζητούσε και ο... Σόϊμπλε! Συγκεκριμένα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ και όχι "δημιουργική επικοινωνιακή ασάφεια" κ. Τατούλη, που θα έλεγε και ο Γερούν...

Σιγά να μην δούμε, όμως, αυτή την εκ των υστέρων αξιολόγηση και αναφορά των αποτελεσμάτων αυτής της εκστρατείας... Όσο αξιολογήθηκαν και όλες οι ανάλογες τόσα χρόνια τώρα...

Εδώ ... καράβια πνίγονται (Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ!) ... αυτοδιοικητικές βαρκούλες αρμενίζουν!

Διαψεύστε μας για τα παραπάνω, να το ευχαριστηθούμε! 
 Φιάσκο τα ταξίδια του Τατούλη και του… τουριστικού του επιτελείου - Πάτωσε ο τουρισμός στη… "Μυθική Πελοπόννησο"

"Πάτωσε" ο τουρισμός στη… Μυθική Πελοπόννησο...
Τα ταξίδια του Τατούλη και του… τουριστικού του επιτελείου στις ανά την Ευρώπη εκθέσεις εξελίχθηκαν σε φιάσκο καθώς δεν έπεισαν κανένα να έλθει στην… Μυθική Πελοπόννησο. Αν δεν υπήρχε η συνεχής άνοδος της Μεσσηνίας, τότε το αποτέλεσμα θα έφθανε τα όρια του εξευτελισμού, καθώς η πληρότητα των ξενοδοχείων το 2013 έφθασε στο 25,3% και μας κατατάσσει στην τρίτη από το τέλος θέση των περιφερειών.
Οι θριαμβολογίες λοιπόν της Περιφέρειας καταρρίπτονται από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group εμφανίζουν τη μέση πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων στην Πελοπόννησο να είναι εξαιρετικά χαμηλή (30,2% το 2011, 23,2% το 2012 και 25,3% το 2013). Η πληρότητα προφανώς θα ήταν ακόμα χαμηλότερη αν την τελευταία τριετία δεν είχε αυξηθεί ο τουρισμός στη Μεσσηνία. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εν λόγω ποσοστά είναι χαμηλότερα και από εκείνα της Περιφέρειας Ηπείρου, που θεωρείται επίσης υποβαθμισμένη τουριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη η πληρότητα ξεπερνάει το 60%, στο Ιόνιο αγγίζει το 57% και στο Νότιο Αιγαίο το 53,8%.
Το πιο πάνω γεγονός, όπως είναι ευνόητο, κάθε άλλο παρά ως επιτυχία της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας μπορεί να θεωρηθεί, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανακοινώσεις που συχνά - πυκνά εκδίδει η Περιφέρεια, αφ’ ενός για τα αποτελέσματα των τακτικών… εκδρομών στελεχών της σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό και αφ’ ετέρου για τις επαφές που ισχυρίζεται ότι διατηρεί με ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
ΑΝΑΛΥΣΗ
Οπως αναφέρεται, εξ άλλου, σε σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα tovima.gr, «στη χρηματοοικονομική ανάλυση των ισολογισμών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σε δείγμα 803 ισολογισμών εταιρειών που εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων στην επικράτεια, την πενταετία 2009-2013, το υψηλότερο περιθώριο μεικτού κέρδους (μέσος όρος πενταετίας) εμφανίζουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων (26,66%) και το μικρότερο τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων (14,72%).
Αν ληφθούν υπόψη η περιοχή και η κατηγορία του ξενοδοχείου, τον υψηλότερο μέσο δείκτη πενταετίας παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων του Αιγαίου (60,96%), ενώ αρνητική τιμή έχει ο δείκτης για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κεντρική Ελλάδα - Θεσσαλία (-10,42%).
Σε ό,τι αφορά το περιθώριο καθαρού κέρδους EBITDA, τα ξενοδοχεία τριών αστέρων εμφανίζουν τον υψηλότερο μέσο δείκτη πενταετίας (21,76%). Με κριτήριο τη γεωγραφική περιοχή και την κατηγορία, την υψηλότερη μέση τιμή παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κεντρική Ελλάδα - Θεσσαλία (39,02%) και τη χαμηλότερη τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων της Πελοποννήσου (0,92%).
Ωστόσο, όλες οι κατηγορίες ξενοδοχείων παρουσιάζουν μέσο ετήσιο δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων αρνητικό, αναφέρει η κυρία Παντελαίου. Τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων εμφανίζουν τον δυσμενέστερο μέσο δείκτη πενταετίας (-7,7%). Μεταξύ των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, θετικός είναι ο μέσος δείκτης πενταετίας μόνο για τα ξενοδοχεία στο Αιγαίο (18,18%), ενώ μεταξύ των ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων, μόνο τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων παρουσιάζουν θετικό μέσο δείκτη πενταετίας (1,04%). Μεταξύ των ξενοδοχείων τριών αστέρων, τα ξενοδοχεία της Αττικής και των Κυκλάδων εμφανίζουν θετικό δείκτη μέσης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (0,32% και 0,82%).
Τον υψηλότερο μέσο δείκτη γενικής ρευστότητας πενταετίας γενικά (ανεξαρτήτως περιοχής) παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία τριών αστέρων (4,04) και τον χαμηλότερο τα ξενοδοχεία των πέντε αστέρων (1,93). Μεταξύ των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, οι μονάδες της Πελοποννήσου παρουσιάζουν τον υψηλότερο μέσο δείκτη (3,05), μεταξύ των μονάδων τεσσάρων αστέρων, τον υψηλότερο μέσο δείκτη πενταετίας εμφανίζουν αυτές του Αιγαίου (4,46), ενώ μεταξύ των μονάδων τριών αστέρων επίσης αυτές των Κυκλάδων (5,36)». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου